Öttusa Eb: győzött a magyar férfi csapat, arany és ezüst egyéniben

sportfaktor.hu

Aranyérmet nyert a Bereczki Richárd, Szép Balázs, Demeter Bence összeállítású magyar csapat a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi versenyében, melyben egyéniben Bereczki nagy fölénnyel győzött, Szép pedig második lett.

Fotó: MTI

A döntő további hazai résztvevői is remekeltek, Demeter az utolsó métereken hajrázta le Bőhm Csabát, ezzel a hatodik és a hetedik hely lett még a magyaroké. A bronzérmet az ukrán Makszim Aharusev harcolta ki.

Csapatban a magyarok mögött a franciák és a csehek végeztek a második, illetve harmadik helyen.

Az 59 fős mezőny csütörtökön két csoportban küzdött a selejtezőben, onnan 36 versenyző, köztük a hat hazai indulóból - a szabályok engedte maximális létszámot kihasználva - négy jutott tovább. A szombati két - egyenként 18 fős - elődöntős csoportból az első hét-hét hely ért automatikus finálét, míg további négy öttusázó a pontszáma alapján került a döntőbe. Mind a négy magyar elődöntős versenyben maradt a fináléra.

A körvívást már pénteken teljesítette a mezőny, ennek eredményét a döntőbe is magukkal hozták a versenyzők.

Bereczki a negyedik helyről kezdte meg a vasárnapi küzdelmet, köszönhetően a vívópáston aratott 22 győzelmének, amelyhez 13 vereség társult. Az egyéniben kétszeres Eb-bronzérmes Demeter 21/14-gyel zárt pénteken, ezzel a vasárnapi rajtnál ötödik volt. Böhm és a júliusi világbajnokságon egyéniben bronzérmes Szép egyformán 19 győzelmet aratott és 16 vereséget szenvedett a körvívás során, amivel a 12. helyen álltak.

A lovaglás előtt negyedórával erős széllel társulva zivatar csapott le a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központra, de ez végül nem zavarta meg a versenyt, mert pár perc múlva már szikrázóan sütött a nap. A magyarok közül hárman - Bereczki, Demeter és Szép - hibátlanul mentek végig a tíz akadályt tartalmazó pályán, míg Bőhm egynél hibázott, így ő 300 helyett 293 ponttal fejezte be ezt a számot.

A pár méterre lévő emelt páston a magyarok nem tudtak pluszpontokat szerezni, majd a bónuszvívás után a mezőny a közeli uszodába ment át, ahol a 200 méteres táv leküzdése várt rá. A hazaiak közül Bőhm volt a leggyorsabb, 2:05.34 perccel a második időt érte el. Bereczki (2:05.80) harmadik, Demeter (2:07.54) negyedik, Szép (2:10.41) hatodik lett úszásban.

A kombinált számra a központi helyszínre tért vissza a mezőny. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futást Bereczki kezdte az élről, őt követte Demeter, míg Bőhm hetedikként, Szép pedig kilencedikként rajtolt, utóbbi hátránya 24 másodperc volt az éllovassal szemben. Bereczki végig stabilan versenyzett, minden lövészete után elsőként jött ki az állásból, és nagy fölénnyel végzett az élen. Mögé Szép zárkózott fel, aki a harmadik sorozat után már harmadik, a negyediket követően pedig második volt, végül ebben a pozícióban is futott be. Demeter némileg hátrébb szorult, Bőhm pedig előrébb lépett, végül éppen egymással csatáztak a befutónál.

Fotó: MTI

A kombinált számban Szép volt a leggyorsabb 9:58.96 perces eredménnyel. Bereczki (10:10.30) a negyedik, Bőhm (10:12.93) a hatodik, Demeter (10:24.67) pedig a tizedik időt ért el.

"A csapat sima győzelmet aratott, egyéniben az első két helyet elhoztuk, ennél többet ember nem kívánhat. Ráadásul az első hétben benne volt mind a négy magyar versenyző"

- mondta Martinek János szövetségi kapitány.

"Bereczki jól lőtt és jól is futott, így meg tudta tartani az előnyét, Szép Balázs pedig hátulról indulva nagyon jó kombinált számmal lett ezüstérmes. Boldog vagyok, régi fényében csillog a magyar öttusa"

- tette hozzá könnyezve.

"Bíztam a futásomban, és ahogy kiderült, hogy jól lövök, egyre magabiztosabb lettem - értékelt Bereczki. - Az utolsó kör élményfutás volt a közönség buzdítása mellett. Köszönet mindenkinek, aki segítette a felkészülésemet. A számomra nem jól sikerült vb után mindent erre az Európa-bajnokságra tettem fel, ezt az egy hónapot keményen megnyomtam"

- utalt arra, hogy az év júliusi, alexandriai fő versenyén 13. lett, ezzel kimaradt az akkor ezüstérmes magyar csapatból.

"Jól vívtam, míg a világbajnokságon plusz eggyel, itt plusz hárommal zártam"

- nyilatkozott Szép.

"Úgy gondoltam, ebből bármi lehet, de nem számolgattam, tettem a dolgomat, bíztam a kombinált számban. A zárókörben nem kezdtem korán hajrázni, mert tudtam, hogy az utolsó 150 méteren dől el a verseny, azt kell bírnom. Összességében nagyon jó évet zártam."

A nap során korábban második lett a Gulyás Michelle, Simon Sarolta, Barta Luca összeállítású csapat a nők versenyében. Egyéniben Gulyás a harmadik, Simon a hatodik, Barta a tizedik, Guzi Blanka pedig a 11. helyen végzett.

    Eredmények
    férfi egyéni verseny, Európa-bajnok

    Bereczki Richárd 1524 pont
2. Szép Balázs 1512
3. Makszim Aharusev (Ukrajna) 1510
...6. Demeter Bence 1501
7. Bőhm Csaba 1501

    férfi csapatverseny, Európa-bajnok

   Magyarország (Bereczki Richárd, Szép Balázs, Demeter Bence) 4537 pont
2. Franciaország (Christopher Patte, Valentin Belaud, Pierre Dejardin) 4472
3. Csehország (Ondrej Svechota, Ondrej Polivka, Martin Vlach) 4367

Címkék: öttusa
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60688/pics/lead_800x600.jpg
öttusa

További cikkek

Egyéni sportok

Öttusa Eb: a magyar női csapat ezüst-, Gulyás Michelle bronzérmes

2022.09.18. 13:55
Ezüstérmes nyert a Gulyás Michelle, Simon Sarolta, Barta Luca összeállítású magyar csapat a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság női versenyében. …

Egyéni sportok

Öttusa Eb: négy magyar döntős a férfiak versenyében

2022.09.17. 19:15
Mind a négy magyar elődöntős - Bőhm Csaba, Demeter Bence, Bereczki Richárd és Szép Balázs - bejutott a 18-as döntőbe a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi versenyében.

Egyéni sportok

Öttusa Eb: bíztató magyar eredmények a férfi körvívásban

2022.09.16. 20:20
Jól szerepeltek az elődöntős magyarok a pénteki vívásban a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság férfi versenyében.

Egyéni sportok

Öttusa Eb: négy magyar döntős a nők versenyében

2022.09.16. 19:25
Mind a négy magyar elődöntős - Simon Sarolta, Gulyás Michelle, Guzi Blanka és Barta Luca - bejutott a 18-as döntőbe a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság női versenyében.

Egyéni sportok

Öttusa: kikerül a lovaglás a programból, vége a sportágnak amit ismertünk

2021.11.03. 19:55
A Nemzetközi Öttusa Szövetség alelnöke kijelentette, hogy a lovaglás kikerül a tradicionális sportág programjából ám egyelőre még nem tudni, …

Egyéni sportok

Öttusa: remek magyar szereplés a katonai világbajnokságon

2021.09.04. 20:00
Két aranyérmet és összesen öt érmet szereztek a magyar öttusázók a lengyelországi Drzonkówban rendezett katonai világbajnokságon.

Egyéni sportok

Tokió 2020: hatodik helyen végzett az öttusázó Marosi Ádám

2021.08.07. 12:45
Marosi Ádám egy jól sikerült utolsó számnak köszönhetően a hatodik helyen zárta a férfi öttusázók versenyét a tokiói olimpián.

Egyéni sportok

Tokió 2020: bronzérmes az öttusázó Kovács Sarolta!

2021.08.06. 12:55
Kovács Sarolta nagyszerű, kiegyensúlyozott teljesítménnyel bronzérmes lett a női öttusázók versenyében a tokiói olimpián.

Egyéni sportok

Öttusa Eb: Kardos Bence és a férfi csapat is Európa-bajnok!

2021.07.10. 18:10
Kardos Bence egyéniben illetve Demeter Bencével, Bereczki Richárddal kiegészülve csapatban is aranyérmet szerzett az oroszországi öttusa Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Öttusa: Európa-bajnoki címet szerzett a női magyar csapat

2021.07.09. 18:45
A Magyar Öttusaszövetség hivatalos Facebook-oldalának beszámolója alapján a Guzi-Simon-Réti alkotta magyar csapat Európa-bajnoki címet szerzett a hagyományos versenyben.