Csötönyi Sándor válaszol

Nagyon úlyos állításokat tartalmazó írást hozott le nem rég a PestiSrácok. Kovács Kokó István állításait a magyar ökölvívással és Csötönyi Sándorral kapcsolatban. 

Amikor ilyen súlyos állítások jelennek meg a médiában, az ember felkapja rá a fejét és ha van benne vágy az igazságra, kicsit utána jár a témának és megkérdezi a másik felet is az állítások helyénvalóságáról. Ha az ember újságíró (amolyan tényfeltáró), akkor kötelességének tartja, már csak a sportág iránti tiszteletéből és rajongásából fakadóan is, hogy megkérdezze Csötönyit, ő mit mond ezekre a nagyon súlyos állításokra. 

Az elnök úr nem szívesen nyilatkozik. Azt mondja, ő nem akar senkivel háborúzni, mert az ökölvívás ügyének nem tesz jót, ha a nyilvánosság előtt egymást ütik a szereplői. Nagyon sajnálja, hogy megromlott viszonya Kokóval, akit annak idején nagyon sok mindenben segített. És akire, mint egykori bajnokra, ma is felnéz és az elért eredményei okán tiszteli is. Nem akar rosszakat mondani rá. Hosszú hezitálás és beszélgetések után állt rá arra, hogy megszólaljon. Elsősorban azért volt hajlandó erre, ahogy mondja, mert meg akarja védeni az ökölvívásban dolgozó kiváló szakembereket, az őket is ért vádakkal szemben, illetve munkatársai tisztességéért is valóban ki kell álljon. Úgy gondolja, hogy azzal, hogy most először, a Sport.Mindig oldalán hajlandó beszélni a Kokó által felvetett kérdésekről, azzal a hazai amatőr ökölvívósport mellett áll ki, amit elemi kötelességének érez. Nem akarja magát konfliktus-kerülő embernek beállítani, mert bizony, ügyek mentén és ügyek érdekében mindig beleállt konfliktusokba ha kellett, csak a felesleges ütésváltásokat szereti elkerülni. 

Leginkább az fájt neki, amikor a cikkben azt kellett olvasnia, hogy Kovács Kokó István szerint rossz irányba mennek a magyar ökölvívás ügyei. 

„Százszor elmondtam, hogy rossz irányba megyünk, és ez Csötönyi Sándor (a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke – M. G.) uralkodásának és dilettantizmusának köszönhető.”

Csötönyi szerint ugyan az ökölvívásunk nem éli fénykorát, de számtalan pozitív eredménnyel büszkélkedhetünk, főleg az utánpótlás korú versenyzők esetében. Folyamatosan fejlődik a hazai képzési rendszer is, ezt a célt szolgálta többek között az is, hogy átálltak a modern Régiós-rendszerre, ami már rövid távon is értékelhető és mérhető eredményeket hozott. Ha bizonyos sikertelenségekért az elnököt terheli minden felelősség, - például azért, mert az új szabályok okán, eddig egyetlen felnőtt ökölvívónk tudott csak kvótát szerezni (Harcsa Zoltán) - akkor az is igaz kell, hogy legyen, hogy például a junior korosztályban elért sikerért a dicsőség kizárólag az elnöknek tulajdonítható. Mondjuk Kovács Mária sikere is az elnök sikerének lenne betudható? 2015-ben Mária felnőtt Európa bajnok lett. De ahogy mondja, elnöksége alatt nagyon sok olimpiai, Európabajnoki, Világbajnoki érmet gyűjtöttek a magyarok, hogy a pontszerző helyekről már ne is beszéljünk. Csötönyi nevet ezen. Természetesen ahogy nem fogadja el, hogy a sportág gyengébb szerepléseiért őt lehetne okolni, úgy azt sem gondolja, hogy a kimagasló eredményekért őt kéne ünnepelni. 

Az érdemi munka az ökölvívásban az egyesületeknél zajlik. Kiváló edzők segítik a versenyzők felkészülését. Jó a magyar felhozatal, ezt bizonyítják a juniorok és ifik hazai és nemzetközi eredményei is vagy az például, hogy Sávoly Gergő, az MTK ökölvívója, megverte legutóbb a világ egyik legjobbjának számító Abduljevet is. 

A szövetség feladata az egyesületeknek megadni a működésükhöz minden lehetséges erkölcsi segítséget. A válogatottat anyagilag is támogatják nem szerény formában. Aktívan tartják az egyesületekkel a kapcsolatot és rendszeresen, ha azok problémát jeleznek feléjük, megpróbálják orvosolni azokat. Sokszor erőn felül is. A szövetségnek a válogatott felkészüléséhez kell minden szükséges feltételt biztosítani és ezt minden korosztályban meg is kapják megfelelő formában. Az elnök feladata az apparátus munkájának összehangolása, kapcsolattartás a hazai és nemzetközi hivatalos szervekkel, illetve a gazdálkodás rendjének és törvényességének felügyelete. Ő mindezek mellett rengeteg pénzt hoz be a szövetségbe és ezekből is az egyesületeket igyekszik támogatni. Elmondása szerint, a MÖSZ az, aki a beérkezett pénzekből messze a legtöbbet viszi ki az egyesületekhez. 

Kis mosollyal jegyzi meg Csötönyi, hogy ha az ő vezetése dilletantizmusról szól, akkor vajon Kokó, hogyan lehetett az ő dilettáns vezetése alatt sikeres? 

„Pedig a számok nem hazudnak: egyre kevesebb az ökölvívó, egyre kevesebb a verseny, a sportklub, a néző és eredmény.”

Amikor Csötönyi átvette a MÖSZ vezetését, összesen 64 egyesület volt. Ezekben durván 700-800 igazolt ökölvívó végzett edzésmunkát. Most ott tart az ökölvívás, hogy 137 egyesületben több mint 2000 versenyző van. Tehát lényegesen emelkedett az ökölvívó egyesületek száma és a versenyzőké is. Ezek az adatok önmagukért beszélnek és cáfolják Kokó állítását. Nem érti az Elnök úr, hogy miért kell ennyire egyszerűen lebuktatható hazugságokat állítani. Szeretné feltételezni, hogy nem tudatosan állított Kovács Kokó István valótlanságot, hanem ezt nagyon szívesen tudná be annak, hogy mivel Kokó soha nem dolgozott teljesítmény kényszerben az amatőr ökölvívásban, leszámítva versenyzői karrierjét, ezért csak hasra ütve mondott hirtelen valamit, amiben nagyon nagyot tévedett. Elmondja a téma kapcsán azt is, hogy amikor ő átvette a magyar ökölvívás ügyeinek intézését, akkor összesen 4 kiemelt versenye volt az évnek. Most 18 kiemelt verseny van. Ezekbe nem is számolta be az Országos korcsoportos bajnokságokat, amiknek a számát szintén ő duplázta meg. 

„Sajnos az ökölvívó-társadalom rettegésben van tartva, a sportvezetés pedig nem foglalkozik ezzel.”

Csötönyit ez a mondás nagyon szíven ütötte. Nem érti, hogy bárkinek is miért kell rettegnie tőle és határozottan állítja, hogy ha valóban így lenne, akkor ez már rég kiment volna mint hír a médiába, ráadásul akitől rettegni kell, attól szabadulnának az egyesületek is és a közgyűlésen nem választanák meg elnöküknek egyhangúlag. Elmondja Csötönyi, hogy ő nem erős „kutya” a politikában. Az egyesületek élén viszont több helyen is a jelenlegi hatalmi politikához tartozó vezetők ülnek, mint például az MTK-ban Deutsch Tamás. Ha az egyesületeknek félniük kellene tőle vagy úgy látnák, hogy rosszul végzi a munkáját és nem számíthatnak a segítségére mindenben, már rég elmozdították volna a pozíciójából. Szerinte ha bárki azt mondaná az egyesületek küldötteinek vagy az ő munkatársainak, hogy nekik félniük kell Csötönyi Sándortól, azoknak az lenne a reakciója erre, hogy kinevetik, aki ilyen szamársággal fárasztja őket. 

„Hab a tortán, hogy az elnök elmondása szerint minden idők legsikeresebb időszakát éli a sportág.”

Csötönyi azt mondja, hogy ő soha nem állított olyat, hogy minden szempontból most éli az ökölvívás az aranykorát. A felnőtteknél nehezebb időszakot élünk. Bár itt is vannak eredmények, meglepő és nemzetközileg is elismert eredmények. Harcsa Zoltán a kvótát is meg tudta szerezni nehéz versenyen, szép bunyóval, az Olimpiára és a Bacskainak is összejött volna ez, ha nem veszik el tőle a meccsét. De azt az eredmények alapján határozottan állítja, hogy bár megnehezedtek a versenyfeltételek, mégis utánpótlásban, egyértelműen az egyik legsikeresebb korszakát érte el az ökölvívásunk. Érmek tömegét hozzuk el nemzetközi mérkőzésekről. A jelenlegi junior korosztályt, ha sikerül megtartani a sportágban, akkor ezekből megint nagyon sikeres felnőttek lehetnek majd. Az elmúlt időszak hasonló eredményességet ebben a kategóriában nem tudott elérni. Minden nagy nemzetközi versenyen, teljes csapattal tudunk részt venni. Ez már önmagában is eredmény. 

„És nekem még csak nem is az olimpiai arany hiányzik. Az, hogy legyen egy jól működő rendszer, sok képzett edzővel, ökölvívóval, és aztán ebből táplálkozva a magyar profi boksz is megerősödjön.”

Csötönyi határozottan visszautasítja, hogy az ökölvívásban nem képzett edzők dolgoznának. Azzal egyet tud érteni, hogy nem mindenkinek van megfelelő képzettsége. Azt is el tudja fogadni, hogy nem minden edző kiváló edző, de ez a mondata Kokónak sértő általánosítás szerinte, mert igenis ebben a szakágban, kiváló szakemberek dolgoznak nem kis számban. Akik minimális anyagiak mellett is csodákat tesznek gyerekekkel és olyan nevelő munka folyik jellemzően az egyesületeknél, úgy a sport, mint egyéb szempontok alapján, amire mind büszkék lehetünk, sőt büszkének is kell lennünk. Ezeknek a kiváló szakembereknek az eredményességét, nem tűri, hogy bárki alábecsülje vagy tisztességtelenül leszólja. Kokó nem is ismeri, milyen munka folyik a műhelyekben, mert nem jár le amatőr edzésekre, nem megy el tanácsot adni a szakembereknek, nem is foglalkozik azzal, hogy azoknak milyen problémái, milyen nehézségei vannak és látványosan az eredményeikkel sincs tisztában. Hogy róla mit mond Kokó, az nem érdekli, legfeljebb, ha nagyon messzire megy, majd jogi úton tisztázza ezt vele, de arra határozottan felszólítja, hogy az amatőr ökölvívásért szolgálatot tévő szakembereket ne sértegesse tovább, ne rágalmazza őket. 

Az ökölvívás rendszere nálunk folyamatosan fejlődik, most került bevezetésre a modern régiós-rendszer és mellette például útjára indult az U21-es bajnokság is. A Bocskayból is jelentős nemzetközi versenyt csináltunk. A szövetség nyitott minden pozitív javaslat irányába. Ha bárki letesz egy kidolgozott javaslatot, soha nem utasították el, mindig megvitatták és ha az működőképes, akkor a szövetség nyitott a bogadására. 

Világversenyekről rendszeresen hozzunk el érmeket. A nézők száma is folyamatosan emelkedik a versenyeken. Reméljük a média is egyre jobban be fog számolni a versenyekről. 

„Emlékszem, hogy a 2012-es olimpia után a jelenlegi szövetségi kapitány (Kovács László – M. G.) is megkongatta a vészharangot, de aztán megkapta a magáét Csötönyitől. Ahogyan én is. A kritikai megjegyzést nem szereti.”

Kovács László a szövetségi kapitánya a válogatottnak. A válogatott szakmai munkájáért ő felel. Milyen vészharangot kellett volna megkongatnia? Saját munkáját kellene leszólnia? Én ilyenre nem emlékszem, de igazából oka se lett volna hasonlóra. Kovács László saját maga erősítette meg Csötönyi Sándornak, hogy a legnagyobb teher a minőségért, mindig a szövetségi kapitányon van és ezen teher alól nem is akarna ő soha kibújni, hogy saját felelősségét más nyakába varrja. Kovács Kokó István kijelentéseit nem tudja értelmezni és felháborítónak tartja azt. Kovács László viszonya Csötönyivel felhőtlen és kiválóan tudnak együtt dolgozni és együtt is akarnak dolgozni. A bizalom közöttük nagyon erős. Csötönyi nevet azon, hogy ő ne szeretné a kritikát. Igaz azt mondja, hogy ki az, aki szereti, ha negatív dologra hívják fel a figyelmét, de ha abban a kritikában építő szándék van és konkrétan képes az álláspontját megindokolni, nem csak csapkod, akkor ő mindig kész elgondolkodni azon és szükség esetén változtatni. 

„Rengeteg támadást kaptam, rendszeresen megpróbáltak lejáratni és hiteltelenné tenni a hozzá lojális újságírók.”

Hogy kik lehetnek ezek az állítólagos hozzá lojális újságírók, azt nem tudja az elnök úr. Azt mondja, hogy nagyon szeretné természetesen, ha lennének hozzá lojális újságírók, mert akkor el tudná rajtuk keresztül érni, hogy a mostaninál lényegesen többet foglalkozzon a média az ökölvívással, a kiemelkedő tehetségű versenyzőkkel és értük dolgozó szakmai stábbal. De sajnos nem könnyű ezt elérni, nyilván azért, mert nincsenek hozzá lojális újságírók. Ő nem szokott emberi vitáival mások ellen az újságokhoz rohangálni, ellentétben Kovács Kokó Istvánnal. Igaz, őt már hívták újságírók, hogy segítenének neki abban, hogy vissza tudjon vágni Kokónak, de ő nem élt ezzel a lehetőséggel, sőt felháborodottan visszautasította, mert nem akar az ökölvívásnak ártani azzal, hogy háborút folytat ott, ahol ez árt a sportágnak. Neki nem célja Kovács Kokó Istvánnak ártani, mert ahogy mondja, mint sportembert és egykori bajnokot ma is tiszteli és sokra tartja. Ez nem változik attól, hogy az ellene indított folyamatos lejárató kampánya miatt, emberileg már nagyot csalódott benne és leírta. 

„Hiába hoztam pénzt, hiába próbálkoztam újításokkal, mindig keresztbe tett.”

Pénzt az ökölvívásba Kokó nem hozott - Csötönyi állítása szerint. Egyszer jött rajta keresztül pénz, amikor az MVM-ből úgy érkezett támogatás, hogy amikor Kokó kuratóriumi tag volt, akkor ezt támogatta. A szponzorokat, akik az ökölvívást segítik, mind Csötönyi Sándor udvarolta körbe és ő érte el, hogy támogassák a sportágat. Pénz ezen felül, az államtól folyik be a sportágba, amihez Kokónak szintén nem volt Csötönyi szerint semmi köze. 

„Vannak közöttük ismert, értelmes emberek, de nem tesznek semmit. Az is elképesztő, hogy az elnökségen belül Erdein kívül senki sem képviseli a szakmát. (A minőségi zenét viszont igen: Fásy Ádám hosszú évek óta elnökségi tag – M. G.) Zsoltot még én kértem meg, hogy legyen ott, lássa, hogyan néz ki ez az egész.”

Csötönyi ezen is derül. Elmondja, hogy az elnökségben több ökölvívó szakember is található. Erdei Zsolt is az, ahogy Kovács László szövetségi kapitány is, de ő maga is, aki mesteredzői végzettséget szerzett. Elmondja, hogy az elnökség tagjai között vannak szponzorok is és tény, hogy nem mindenki volt ökölvívó szakember, de több szakmai terület képviselői helyet kaptak az elnökségben, hogy erősítsék a szakmai munkát. Fásy Ádámon lehet ugyan élcelődni, de Fásy saját vagyonából nem kevés pénzzel segítette már az ökölvívást és más szponzorokat is segített szerezni. Ő amúgy protokoll főnök a MÖSZ-nél és ebben igen aktív munkát is végez, ráadásul versenyekre és rendezvényekre is rendszeresen elhoz ingyen fellépő művészeket. Munkája hasznos és eredményes. Erdei Zsoltot nem Kovács Kokó István hozta az elnökségbe, hanem elmondása szerint, az elnök úr. Csötönyi sajnálatosnak tartja, hogy azért, mert őt akarja bántani Kokó, azért az elnökség tagjaiba is kész belerúgni, olyan embereknek árt, akik soha nem tettek ellene semmit és ez így nagyon nem tisztességes. 

„Egyszer például bemutatták a költségvetést, az összes versenyhez oda volt írva, hogy egymillió forint. Ha Londonban, ha Prágában, mind egymillió forint. Ez nem létezik. Vagy ott volt a bokszbál, költségvetése ötmillió forint, annyi mint egy közepes ökölvívó-szakosztályának akkori teljes büdzséje. A bevételi rész sehol, pedig jegyeket is árultak. Vagy a kubai edzőtáborok.”

Ez egy röhej. A költségvetésben soha nem szerepeltek versenyekre lebontott azonos számok. A költségvetésben ezzel szemben az szerepelt mindig, hogy mekkora keretösszeg áll rendelkezésre versenyeztetésre. Hogy ez milyen elosztásban lesz szétosztva, azt mindig az élet adja, közvetlen a versenyek előtt. 

A Boksz Bál esetében is felháborító valótlanságot állít Kokó. Mert a Boksz Bál, minden esetben önköltségesen került megrendezésre. Minden résztvevőnek 7 ezer forintba kerül erre a belépő. Amire itt a Szövetség költségéből költenek, az a serlegek ára, az érdemrendeké és az okleveleké. De ezt is általában ingyen kapjuk. Idén a Boksz Bál után 127 ezer forint nyereséget könyvelhetett el a Szövetség. Ennyi jött be a kiadásokat levonva a bevételekből. Tehát nem igaz, hogy 5 milliót elszórt a Szövetség bálozásra, hanem még a bálból is nyereséget sikerült csinálni a Szövetségnek. (De Csötönyi megjegyzi, ha mindent a Szövetségnek kellett volna a Bál esetében állnia, az se lett volna több 1.5 millió forintnál nem is érti, honnan veszi Kokó az 5 milliót.) 

A kubai edzőtábor anyagilag és szakmailag is a legjobb megoldás a szövetség számára. Itt nagyon erős ellenfelek ellen léphetnek ringbe a srácok, több alkalommal is. Nagyon hasznos ez a felkészülésük szempontjából. Ideális körülmények állnak rendelkezésre az edzésekhez. A kubai elnök azért segít ilyen olcsón edzőtáborozni, mert Csötönyi jó barátja. Kubát használják a franciák is, írek is, ukránok és sokan mások. 25 fős edzőtábor itthon 12 millióba kerül durván. Kubában 25 dollár/fő áron meg lehet az egészet úszni, plusz a repülőjegyek. Lényegesen olcsóbb, mint itthon maradni, ráadásul ott sokkal ideálisabb körülmények között lehet felkészülni. Igaz nem luxus körülmények között voltunk, mert három csillagos szállodában foglalunk szállást, de itt is minden meg van, amire szükségük lehet a versenyzőknek. Teljesen egyértelmű, hogy szakmai szempontból szükséges élni ezzel a jó lehetőséggel és anyagilag is sokat megspórolunk azzal, hogy idejövünk. 

„Az elsőre elmentem, de három nappal a vége előtt hazajöttem.”

Itt nagyon felcsattan szintén Csötönyi. Ez tényszerűen nem igaz. Kovács Kokó István, a harmadik kubai edzőtáborba jött el és igaz, hogy onnan idő előtt elment, de azért tette, mert Porto Ricóba utazott barátaival golfozni. Az, hogy ő eljött idő előtt, nekünk 80 ezer forintunkba fájt. Semmi baja nem volt érdekes akkor és ott az edzőtáborral, bár keveset volt velünk, mert ment ott is a saját dolgára egész nap. - nyilatkozta az elnök.

„Januárban mentünk, az itthoni erősítés, alapozás helyett a kubai ifi-válogatottal kesztyűztünk, egy lepukkant szállodában laktunk, és egy borzalmas bokszteremben edzhettek a fiúk. Harminc-negyvenen mentünk, köztük újságírók, és az egész közpénzből.”

25 ember ment ki ekkor az edzőtáborba. Annyira lepukkadt volt a környezet, hogy a Pánamerikai játékokat is itt szokták rendezni. Na el lehet képzelni, hogy akkor mennyire tekinthető a környezet fapadosnak. Ahogy mondtam a szálloda valóban csak három csillagos volt, de nem urizálni, nyaralgatni mentünk, hanem edzőtáborozni. Volt a szállodában uszoda, szauna, jó étterem, bár, kondi terem is, a szobák tiszták voltak és világosak, kényelmesek. Egyetlen újságíró jött velünk, Gál Andris, aki nagyon jól beszél spanyolul, így sokszor tolmácsolni is segített. És természetesen fontos számunkra, hogy a média velünk legyen, hogy utána írjanak rólunk, meg is jelent írása az edzőtáborról és annak hangulatáról. De Gál mellesleg három évet, mint nemzetközi ügyintéző dolgozott a szövetségnek, tehát nem csak újságíróként vett részt velünk az utazáson. 

„Engem nem is Csötönyi személye idegesít, hanem az igazságtalanság. Megmentőként tüntetik fel, miközben tönkretett egy sportágat. Teljesen legyalulta a szakmát, a komoly, jó edzők mint Svasznek Jenő bácsi, Szántó Öcsi bácsi, Klein Csaba és mások olyan messzire kerültek az irányítástól, hogy nem igaz.”

Svasznek Jenő az életkora miatt döntött úgy, hogy visszavonul teljesen az ökölvívástól. Szántó Öcsi ma is jelen van a sportágban és rendszeresen konzultálunk is szakmai kérdésekben, a legkisebb mértékben sincs kiszorítva sehonnan. Svaszneknak fel lett kínálva az is, hogy legyen a MÖSZ-nél szakfelügyelő, de nem vállalta, nem akart már íróasztalnál ülni, nyugalomra és pihenésre vágyott. Ekkor lett helyette ezzel megbízva a Badari és a Gedó, akik nagy lelkesedéssel és kiválóan látják el aktívan ezt a feladatot. Klein Csaba a vállalkozását akarja csinálni, miután tönkre ment az egyesülete, kizárólag ezzel foglalkozik. 

„Egy mostani cikkben azon háborgott, hogy a magyar pontozóbíró nem azt hozta ki győztesnek, akit ő akart.”

Valóban úgy gondolja Csötönyi, hogy egy magyar bírónak illene a magyar érdeket is szem előtt tartani a döntéseinél. Szó sincs arról, hogy ha egy magyar vereséget szenved, akkor ő azt várná el a bírótól, hogy ennek ellenére a magyart hozza ki győztesnek. De amikor egált bokszol két versenyző és dönteni kell mégis, hogy kit hozzon ki jobbnak, akkor az lenne a logikus és szerinte a tisztességes is, ha a magyar kapna segítséget ehhez, egy magyar bírótól. Eszébe sem volt cirkuszolni ezért a bíróval, bár az igaz, hogy a döntés után elmondta neki erről a véleményét és normális hangon erről szót váltottak egymással. A legtöbb bírónál amúgy ezen az említett meccsen a magyar volt a győztes, de pont azok pontozását dobták ki, akik többségében így látták és a magyar bíróé döntötte el a győzelmet a svéd javára, mert ő a svédet írta be jobbnak. Megosztott pontozással, megverték a magyart és igen, ebben szerepe volt valóban a magyar bírónak is. És ez nem tetszett a magyar Szövetség elnökének. 

„Akkor, amikor megpróbálták Harcsa Zoltán ügyét (kiszökött az edzőtáborból, és ittasan, jogsi nélkül összetörte válogatott társa autóját, edzője, Szántó Öcsi bácsi kiadta az útját és “szakított” a szövetséggel is – M.G.) eltitkolni. Amikor ehhez megkapta az elnökség jóváhagyó igenjét, akkor azt mondtam, ez a legalja. Ilyen rossz sportszakmai, nevelési döntést hozni egy olyan sportágban, amely azért az erkölcsre, igazságra, tisztességre épül. Akkor kiszálltam.”

Harcsa Zolika hibát követett el. Elég nagy hibát. Valóban lehetőségünk lett volna arra, hogy tönkre tegyük az egész sportolói pályafutását azzal, hogy nagyon komolyan szankcionáljuk érte. De hosszan elbeszélgetem az eset után Zolival és láttam rajta, hogy őszintén megbánta amit tett, a kárt meg is térítette természetesen társának. Erről a gyerekről nagyon látszott már akkor is, hogy kiemelkedő tehetség és valóban úgy döntöttünk, hogy nem alkalmazzuk vele azt a legszigorúbb szankciót, amire lehetőség lett volna. Inkább adunk neki egy újabb esélyt, hogy bizonyítsa, megértette, hogy a sportolótól felelősségteljes magatartást várunk el. Zoli nem élt vissza ezzel. Soha többet a legkisebb fegyelmi vétséget sem követte el és az egyik legeredményesebb magyar ökölvívó jelenleg. Most is azt mondom, megérdemelte azt az esélyt tőlünk, és ha újra dönteni kéne az ügyében, ugyanezt a döntést hoznám meg. 

Arra a kérdésünkre, hogy mi okozhatta, hogy Kovács Kokó István ilyen vehemenciával támadja őt, nem akar válaszolni. Azt mondja, hogy ő sejteni véli, hogy mi motiválja az egykori legendás ökölvívót, de nem akar találgatásokba belemenni. Sajnálja, hogy ennyire megromlott kettejük viszonya, mert egyrészt egykor nagyon kedvelte Kokót, másrészt az elért eredményeiért most is tiszteli. Nagyon nem hasznos az ökölvívásnak, ha az egykori bajnok ilyen hevesen támadja a szövetséget és annak elnökét. Ő nem akar sárdobálásba belemenni, nagyon reméli lenyugszanak a viharok és valóban az ökölvívásért végzett munkára fordíthatná mindenki az energiáját. 

Ma is nyitott arra, hogy ha Kovács kokó Istvánnak van részletesen kidolgozott stratégiája arra, hogy hogyan lehetne jobb eredményeket elérni, hogyan lehetne a mostaninál is nagyobb segítséget adni a szakműhelyeknek, ő örömmel fogadná, ha ezt a részletesen kidolgozott anyagot letenné Kokó az asztalra és meg fogják azt vitatni, ha megtörténik és minden hasznosítható jó gondolat befogadására nyitott ő is és az elnökség is. De akkor a levegő csapkodása helyett, tényleg valós alternatívára tett javaslattal álljon elő Kokó. 

A beszélgetés végén Csötönyi elmondta, kizárólag az amatőr ökölvívásért dolgozó kiváló szakemberek és egyesületek védelmében volt hajlandó most megszólalni a vádakkal kapcsolatban. Amíg csak őt támadták, nem szólt inkább semmit vissza a nyilvánosság előtt, de azok védelmében, akikért felelősséggel tartozik, most már belátja valóban meg kellett szólalni, hogy ne csak az egyik oldal hangja töltse be a teret. 

Lapunk nem kíván az ügyben komolyabban állást foglalni. Megismerhető volt eddig Kokó álláspontja, mi lehetőséget biztosítottunk arra, hogy a MÖSZ és Csötönyi is elmondhassák erről saját álláspontjukat. A kiegyensúlyozott, tárgyilagos tájékoztatás érdekében, ezt kötelességünknek is tartottuk. Köszönjük Csötönyi Sándornak, hogy készségesen a rendelkezésünkre állt és először nálunk osztotta meg a nyilvánosságról az ő álláspontját. Reméljük legközelebb már sem vele, sem Kokóval nem ilyen szomorú témákról kell beszélgetnünk. 

(sportmindig.hu)

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/26227/pics/lead_800x600.jpg
Ökölvívás,Rio 2016

További cikkek

Csapatsportok

Közvetítések: folytatódik a női kézilabda Európa-bajnokság, rangadót játszik az Újpest

2020.12.11. 07:30
Dánia a svédek, míg Franciaország az oroszok ellen kezdi meg középdöntős szereplését a női kézilabda …

Külföldi foci

Közvetítések: a Barcelonát fogadja a Ferencváros a Bajnokok Ligájában

2020.12.02. 07:30
A torinói vendégjátéka után a Barcelonát fogadja a Ferencváros a Bajnokok Ligája ötödik fordulójában, de láthatjuk a Telekom Veszprém THW Kiel …

Autó-motor

Közvetítések: Bahreinben tér vissza a Forma-1

2020.11.27. 07:30
A Török Nagydíj után Bahreinbe látogat a "száguldó cirkusz" mezőnye, ahova Lewis Hamilton már világbajnokként érkezik majd meg, de láthatunk többek között labdarúgást is a pénteki …

Magyar foci

Közvetítések: rangadó a La Ligában és az NB I-ben

2020.11.21. 07:30
A Budapest Honvéd otthonába látogat a címvédő Ferencváros, míg az Atlético Madrid a Barcelonát fogadja a szombati napon.

Egyéni sportok

Közvetítések: futballmentes hét kezdés, folytatódik a tenisz világbajnokság

2020.11.16. 07:30
Nem a futball szerelmeseinek kedvez a hétfői nap sportközvetítések szempontjából, azonban sznúkert, teniszt, lósportot, dartsot és …

Magyar foci

Közvetítések: MOL Fehérvár-Ferencváros rangadó a hétvége első napján

2020.10.31. 07:30
A Dinamo Kijev elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés után ismét fontos mérkőzés elé néz a Ferencváros, hiszen a bajnoki címre hajtó MOL …

Külföldi foci

Nemzetközi kupagyőzteseket avattunk - avagy erről írtunk augusztusban

2020.09.01. 18:10
Valamennyi nemzetközi klubfutballtorna befejeződött, megrendezték az országúti kerékpárosok Európa-bajnokságát, valamint a Forma-1-ben és a MotoGP-ben sem …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Povetkin a padlóról felállva ütötte ki ellenfelét (videó)

2020.08.23. 08:15
Alexander Povetkin kétszer is padlózott Dillian Whyte ellen majd az ötödik menetben kiütötte riválisát és így jogot szerzett arra, hogy kihívja a …

Egyéni sportok

UFC: megvédte nehézsúlyú bajnoki címét Stipe Miocic

2020.08.16. 09:40
Az UFC nehézsúlyú bajnoka egyhangú pontozással győzte le Daniel Cormier-t, aki ezután bejelentette, hogy visszavonul.

Autó-motor

A hónap amikor újra felbőgtek a motorok - avagy erről írtunk júliusban

2020.08.01. 14:30
Elkezdődött a Forma-1 és a MotoGP idénye, bajnokot avattak Európa nagy bajnokságaiban is a júliusi hónapban, amelyet azonban a magyar sport több fontos …