Rio2016: botrány Romániában

Romániában botrány, botrányt követett a riói olimpia két hetében. A sort a kajak-kenusok ügye indította. Az ország sportvezetése visszaléptette a teljes csapatot, miután kiderült, hogy többségük doppingolt.

Ezt követte a rendőrségi vizsgálatot is kivívó sportfelszerelés-ügy. A román sportolók hamisított és nagyon rossz minőségű felszereléseket kaptak, a panaszok hatására pedig hivatalos vizsgálat is indult, amely megállapította, hogy minden silány minőségű hamisítvány. Az ügy miatt lemondott az ország elsőszámú sportvezetője, Alin Petrache. Időközben kiderült, hogy a történet mögött egy olyan cég áll, amelyet röviddel az olimpia előtt hozott létre Octavian Morariu, a 2014-ben lemondott román olimpiai- és sportbizottság elnöke, valamint a vele együtt akkor szintén távozó főtitkár. 

Mindezt tetézte a román sportolók rendkívül gyenge szereplése. Az éremtáblázaton mindössze a 45. helyen állnak, egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel. Ilyen gyengén pedig a románok utoljára 1952-ben, Helsinkiben szerepeltek. És a közvéleményt igazából az sem vidította fel, hogy az egyetlen román arany, a női párbajtőrözők diadala egy szatmárnémetiből származó lány, Simona Pop közreműködésével vált valóra, s a sportolónő közösségi oldalán magyarul is megköszönte a városnak az ebben nyújtott segítségét.

forrás: facebook

Nem egyszeri kisiklásról van szó, Románia teljesítménye 2000 után folyamatosan esett vissza. Sydneyben még tizenegy aranyérmet nyertek a román sportolók, négy évvel később Athénban nyolcat, Pekingben négyet. A londoni olimpián már csak két arany volt a termés. Szakértők szerint pedig könnyen előfordulhat, hogy Tokióban már nem is nyernek egyet sem a legfényesebb medálból. Mindez annak köszönhető, hogy az utóbbi évtizedekben szinte semmi nem történt a román sportban. Professzionális építkezésnek, reformoknak nyoma sincs, botrányokból, korrupciós ügyekből viszont annál több.

Címkék: Rio 2016
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/27475/pics/lead_800x600.jpg
Rio 2016

További cikkek

Egyéni sportok

Sportlövészet: Sidi Péter megnyerte a világkupa-döntőt

2016.10.10. 10:35
Két magyar riói olimpikon sportlövő is kiharcolta a 2016-os világkupa-döntőben való indulás jogát. A Bolognában megrendezett fináléban Sidi Péter végzett az élen, Péni …

Egyéni sportok

Megújult csarnokban készülhet Lőrincz Viktor

2016.10.09. 13:40
Birkózóterem, teke és bowling pályák és két kézilabda pálya is helyet kapna a teljesen megújuló ceglédi sportcsarnokban.

Egyéni sportok

Lejárt a nagy mágusok kora

2016.10.07. 10:55
Az edzőket is képezni és továbbképezni kell - mondta Schmitt Pál a Magyar Edzők Társasága "Olimpiai értékelés és vitafórum" című rendezvényén csütörtökön.

Egyéni sportok

Rio 2016: elkészült a MOB értékelése

2016.10.03. 17:15
Londontól Rióig címmel elkészült a Magyar Olimpiai Bizottság értékelése a riói játékokról, a kötetet Borkai Zsolt elnök hétfőn nyújtotta át Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének.

Egyéni sportok

Megbüntettek három riói olimpikont fogadás miatt

2016.09.29. 14:45
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos honlapján közölte: három riói olimpikont is megbüntetett, mivel fogadásokat kötöttek ötkarikás eseményekre – ezt pedig szigorúan tiltja a …

Egyéni sportok

Rio2016: az úszók sikereire emlékeztek

2016.09.24. 19:15
A riói nyári olimpián aratott magyar úszósikerekről emlékeztek meg szombaton a sportági szövetség (MÚSZ) új székházában sportolók, szakvezetők, edzők és szponzorok.

Egyéni sportok

Paralimpia: újabb köszöntés

2016.09.23. 20:45
A délelőtti minisztériumi és parlamenti elismerések átnyújtása után péntek este a Westend City Center tetőteraszán köszöntötték és díjazták a riói paralimpián szerepelt magyar parasportolókat.

Egyéni sportok

Orbán: az olimpikonok és paralimpikonok sikere összeköti a magyarokat

2016.09.23. 13:00
Az olimpiai és paralimpiai sikerek összekötik a magyarokat - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, ahol Áder János államfővel és Kövér …

Egyéni sportok

Rio 2016: kitüntették az eredményes olimpikonokat és paralimpikonokat

2016.09.23. 09:45
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kitüntette a Rio de Janeiró-i olimpián és paralimpián eredményesen szerepelt magyar sportolókat és edzőiket.

Egyéni sportok

Úszás: Kapás Boglárka a 400 vegyessel kacérkodik

2016.09.22. 16:45
Az olimpiai bronzérmes új kihívásokat is keres.