Rio2016: botrány Romániában

Romániában botrány, botrányt követett a riói olimpia két hetében. A sort a kajak-kenusok ügye indította. Az ország sportvezetése visszaléptette a teljes csapatot, miután kiderült, hogy többségük doppingolt.

Ezt követte a rendőrségi vizsgálatot is kivívó sportfelszerelés-ügy. A román sportolók hamisított és nagyon rossz minőségű felszereléseket kaptak, a panaszok hatására pedig hivatalos vizsgálat is indult, amely megállapította, hogy minden silány minőségű hamisítvány. Az ügy miatt lemondott az ország elsőszámú sportvezetője, Alin Petrache. Időközben kiderült, hogy a történet mögött egy olyan cég áll, amelyet röviddel az olimpia előtt hozott létre Octavian Morariu, a 2014-ben lemondott román olimpiai- és sportbizottság elnöke, valamint a vele együtt akkor szintén távozó főtitkár. 

Mindezt tetézte a román sportolók rendkívül gyenge szereplése. Az éremtáblázaton mindössze a 45. helyen állnak, egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel. Ilyen gyengén pedig a románok utoljára 1952-ben, Helsinkiben szerepeltek. És a közvéleményt igazából az sem vidította fel, hogy az egyetlen román arany, a női párbajtőrözők diadala egy szatmárnémetiből származó lány, Simona Pop közreműködésével vált valóra, s a sportolónő közösségi oldalán magyarul is megköszönte a városnak az ebben nyújtott segítségét.

forrás: facebook

Nem egyszeri kisiklásról van szó, Románia teljesítménye 2000 után folyamatosan esett vissza. Sydneyben még tizenegy aranyérmet nyertek a román sportolók, négy évvel később Athénban nyolcat, Pekingben négyet. A londoni olimpián már csak két arany volt a termés. Szakértők szerint pedig könnyen előfordulhat, hogy Tokióban már nem is nyernek egyet sem a legfényesebb medálból. Mindez annak köszönhető, hogy az utóbbi évtizedekben szinte semmi nem történt a román sportban. Professzionális építkezésnek, reformoknak nyoma sincs, botrányokból, korrupciós ügyekből viszont annál több.

Címkék: Rio 2016
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/27475/pics/lead_800x600.jpg
Rio 2016

További cikkek

Egyéni sportok

Fábián László: példaértékű, amit a paralimpián láttam!

2016.09.21. 14:00
A XV. Nyári Paralimpiai Játékokon a magyar delegációnak tagja volt a MOB sportigazgatója, Fábián László is. A Szöulban aranyérmes öttusázónak ez volt az első …

Egyéni sportok

Paralimpia: a MOB elnöke is megszólalt

2016.09.20. 16:35
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke gratulál a Rióban eredményesen szereplő paralimpikonoknak.

Egyéni sportok

Olimpiai érmesek a diáksport napján

2016.09.20. 12:35
Élsportolók, olimpikonok is csatlakoznak az Európai Diáksport Napja három hazai kiemelt iskolai programjához, így Imre Géza, Kenderesi Tamás és Vincze Ottó is együtt sportol aznap a gyerekekkel.

Egyéni sportok

Szász Emese nem pihen

2016.09.20. 08:20
Az olimpiai bajnok párbajtőröző nő sok meghívásnak tesz eleget és már a következő négy évre készül.

Egyéni sportok

Két vizsgálatot indít a NOB az oroszok ellen

2016.09.19. 22:00
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két vizsgálatot indít az orosz doppingbotránnyal kapcsolatban.

Egyéni sportok

Kenderesi Tamás újra dobogóra vágyik

2016.09.19. 10:30
Előbb rövid pályás versenyeken, majd a budapesti világbajnokságon szeretne bizonyítani a fiatal úszó.

Egyéni sportok

Paralimpia: véget ért a sikeres verseny

2016.09.19. 06:20
A helyi idő szerint vasárnap esti záróünnepségen kialudt a láng Rio de Janeiróban, s ezzel véget ért a Paralimpia.

Egyéni sportok

Paralimpia: túlteljesített terv

2016.09.18. 12:55
A 43 fős magyar csapat egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzéremmel zárja a XV., riói nyári paralimpiát, amely a helyi idő szerint vasárnap esti záróünnepséggel ér véget.

Egyéni sportok

Paralimpia: hatodik hellyel zárt a magyar csapat

2016.09.18. 07:00
Kálmán Krisztina a hatodik helyen végzett az F32-es sérültségi kategória súlylökő döntőjében a paralimpia szombati versenynapján, s ezzel a magyarok befejezték szereplésüket Rio de Janeiróban.

Egyéni sportok

Paralimpia: lesz még magyar induló

2016.09.17. 13:25
A játékok utolsó versenynapján is lesz kinek szurkolni.