Szabó Tünde: 2017 a klubok, az egyesületek és az akadémiák támogatásának éve lesz

MTI

Szabó Tünde szerint az új sportirányítási rendszer célkitűzései közül a legfontosabb az egycsatornás finanszírozás gyakorlati megvalósulása, a közvetlen kommunikáció kialakítása az államtitkárság és a sportági szövetségek között, illetve a feladatok racionális újrafelosztása.

A sportért felelős államtitkár erről azután beszélt, hogy az utóbbi két hétben fogadta a magyar sportszövetségek nagy részének vezetőit, akikkel szakmai programjaikról, jövőbeni terveikről, illetve a sporttörvény átfogó módosításának eredményeként bekövetkezett változásokról, azok gyakorlati hatásairól egyeztetett.

Az államtitkárság közleménye szerint a megbeszélések során a szakszövetségek arról számoltak be, hogy sportágukat illetően értékelték az elmúlt olimpiai ciklust, levonták a tanulságokat és ezekre fókuszálva megtervezték stratégiájukat, kidolgozták programjaikat a következő négy évre, amelyeket ismertettek a sportállamtitkárral is.

fotó: magyaridok.hu

Szabó Tünde összegzésképpen az MTI-nek azt mondta: 2017 a klubok, az egyesületek és az akadémiák támogatásának éve lesz, "hiszen a sporttörvény januártól lehetővé teszi részükre közvetlenül is célhoz kötött állami források biztosítását". Az államtitkár tájékoztatta továbbá a szövetségeket, hogy kiemelt figyelmet fordítanak az utánpótlásedzők támogatására is, ezért indítják el az Utánpótlás Edzők Életút Programja elnevezésű projektet. 

"A Kiemelt Edző Program és a Gerevich Aladár Sportösztöndíj mellett bevezetett programba közel háromszáz utánpótlásedző kerül be, akik esetében a tehetségkinevelő rendszerben a korosztályos országos bajnokságok eredményeit veszik majd alapul. Az államtitkárság az utánpótlásedzők támogatására szánt összeget a jövőben tovább növeli majd" - jelentette ki Szabó Tünde.

"Az elmúlt hetek találkozóit értékelve azt kell mondanom, hogy az átállás az új sportigazgatási rendszerre zökkenőmentesen zajlik. A szakszövetségek pozitívnak tartják a közvetlen és folyamatos kommunikációt a sportállamtitkársággal, és megtették a szükséges előkészületeket annak érdekében, hogy magas színvonalú közös munka kezdődhessen, amelyből a sportolók, edzők és a teljes sportszakma is profitálhat" - hangsúlyozta az államtitkár.

Szabó Tünde emlékeztetett rá, hogy a sporttörvény novemberi módosítása jelentős változásokat hozott, hiszen a sportirányítás és -finanszírozás a sportért felelős államtitkársághoz került vissza, így teremtve meg az egycsatornás, közvetlen támogatási rendszer gyakorlati megvalósulását, valamint megalakultak az új köztestületek is.

Címkék: MOB
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/29855/pics/lead_800x600.jpg
MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

2022.02.17. 17:05
Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: amikor a hatodik helyre elég a legjobb idő - február 16.

2022.02.16. 18:00
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó úgy végzett a hatodik helyen, hogy jobb időt teljesített mint az aranyérmet megszerző kanadai …

Egyéni sportok

Peking 2022: a B-döntő megnyerésével olimpiai hatodik a férfi váltó

2022.02.16. 14:10
A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a B-döntőt …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: drámai döntő biatlonban és északi összetettben, - február 15.

2022.02.15. 18:30
A norvég férfi bitalonváltó illetve honfitársuk az északi összetettben induló Jörgen Graabak is drámai versenyt nyert meg, …