Szabó Tünde: 17 szövetségi koordinátor kezdte meg a munkáját

MTI

A sporttörvény tavalyi módosítása nyomán bekövetkezett változások szükségessé tették a magyar sportéletben az állami és a civil, szövetségi oldal közötti együttműködés új formájának kialakítását, az úgynevezett szövetségi koordinátori pozíció bevezetését - jelentette ki Szabó Tünde sportállamtitkár az MTI-nek adott hétfői nyilatkozatában, hozzátéve, hogy az első ütemben 17 sportági szövetségnél töltik be idéntől ezt a munkakört.

"Az új sportirányítási struktúra hatékony működése érdekében alapvető a rendszeres és érdemi kommunikáció kialakítása, ezért vezettük be tizenhét sportág esetében a szövetségi koordinátor programot" - hangsúlyozta, kitérve rá, hogy a koordinátoroknak nincsenek ellenőrzési feladatai és a jövőben sem tervezik az ez irányú hatáskörbővítést.

"Az első két hónap tapasztalatai alapján azt kell megállapítanom, hogy az átállás az új rendszerre zökkenőmentesen zajlott. Az államtitkárság és az egyes sportági szakszövetségek között megfelelő a szakmai kapcsolat. A szövetségi koordinátorok tevékenységével összhangban heti rendszerességgel történnek egyeztetések akár célirányos szakmai munkacsoportokban, akár a legmagasabb államtitkári szinten is" - mondta Szabó Tünde, megemlítve, hogy a szövetségi koordinátori munkakör a Magyar Olimpiai Bizottságban már létező utánpótlás-koordinátori pozíció átalakított, kibővített változata.

Hozzátette, hogy a szövetségi koordinátorok összekötő, egyeztető funkciót töltenek be a szövetségek és az állami irányítás közötti együttműködésben annak érdekében, hogy az adott sportág az optimális működési feltételek megteremtése mellett a lehető legjobb eredményeket produkálhassa. Kiemelt feladataik közé tartozik a részvétel a sportági stratégia tartalmi elemeinek kidolgozásában, a sportági szakszövetség szakmai és pénzügyi beszámolóinak, elszámolásainak elkészítésében, az államtitkárság által finanszírozott különböző programok szakszerű sportági adaptációjában, valamint azok lebonyolításában.

"Gondolok itt például a Gerevich-ösztöndíjra, az edzői életút programokra vagy épp a Héraklész-programokra - nyilatkozott az államtitkár. - Ezenfelül ők segítik elő, hogy sportágukon belül egységes sportági stratégia, koncepció, éves szakmai program alapján a különböző állami források felhasználása összehangoltan történjen."

Elmondása szerint közreműködnek továbbá a sportági edző-továbbképzési programok szervezésében és a Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR) kialakításával, adatokkal való feltöltésével és tesztelésével összefüggő sportági feladatok ellátásában is.

"Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy a programban résztvevő koordinátoroknak nincsenek ellenőrzési feladatai és a jövőben sem tervezünk ez irányú hatáskörbővítést. Az ellenőrzés továbbra is a sportállamtitkárságon belül működő támogatási és kontrolling főosztályhoz tartozik." - emelte ki a Szabó Tünde.

Megítélése szerint a szövetségi koordinátor program megfelelően működik, ezért nincs szükség más, sportszövetségi szintre delegált ellenőrző rendszerre, amely a szükségesnél nagyobb teret engedne az egyéni érdekek érvényesítésének és a szövetségek autonómiájába történő beavatkozásnak.

"A program fontosságára való tekintettel terveink szerint a szövetségi koordinátori funkciót a látvány-csapatsportágakban is bevezetjük a jövőben"- tette hozzá Szabó Tünde az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A 17 sportág: asztalitenisz, atlétika, birkózás, cselgáncs, evezés, kajak-kenu, korcsolyázás, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, súlyemelés, tenisz, torna, triatlon, úszás és vívás.

Címkék: MOB
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/30745/pics/lead_800x600.jpg
MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

2022.02.17. 17:05
Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: amikor a hatodik helyre elég a legjobb idő - február 16.

2022.02.16. 18:00
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó úgy végzett a hatodik helyen, hogy jobb időt teljesített mint az aranyérmet megszerző kanadai …

Egyéni sportok

Peking 2022: a B-döntő megnyerésével olimpiai hatodik a férfi váltó

2022.02.16. 14:10
A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a B-döntőt …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: drámai döntő biatlonban és északi összetettben, - február 15.

2022.02.15. 18:30
A norvég férfi bitalonváltó illetve honfitársuk az északi összetettben induló Jörgen Graabak is drámai versenyt nyert meg, …