Mi a közös a bajnokokban? Az ifjúsági olimpia mellett állnak!


Győrben, sajtótájékoztatón mutatták be a hazai rendezésű, nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) nagyköveteit - köztük számos olimpikont -, az érmeket és a multisportesemény hivatalos dalának szerzőjét. Az eseményen Borkai Zsolt, a MOB elnöke, a rendező város, Győr polgármestere beszélt a részletekről; a bemutatón részt vett dr. Bartha Csaba MOB-főtitkár, a magyar EYOF-csapat vezetője is.

A győri EYOF-ot július 23. és 29. között rendezik, ahol a 14-18 éves fiatalok a kajak-kenu, az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna és az úszás sportágakban fognak megmérkőzni. Összesen 915 érem talál gazdára.

A sajtóeseményen a 10 sportágban bemutatták az olimpiai fesztivál arcait, nagyköveteit, köztük egy-egy már sikeres, felnőtt sportolót és egy-egy fiatal tehetséget: Pars Krisztiánt és Lendvai Lucát (atlétika), Karakas Hedviget és  Sipőcz Richárdot (judo), Kammerer Zoltánt és Farkasdi Ramónát (kajak), Borissza Johanna Kittit és Füri Mártont (kerékpár), Laklóth Annát és Szirony Dorinát (kosárlabda), Jakabos Zsuzsannát és Varga Bencét (úszás), Görbicz Anitát és Pál Tamarát (kézilabda), Kötél Zsanettet és Kotormán Rékát (röplabda), Gálfi Dalmát és Valkusz Mátét (tenisz), Berki Krisztiánt és Mészáros Krisztofert (torna). (A sportolók rövid bemutatását itt találja.)

Borkai Zsolt elmondta, mint a polgármesteri hivatallal szembeni visszaszámláló emlékeztette, 114 nap van hátra a játékok rajtjáig. „Győr és Magyarország is büszke lehet arra, hogy olimpiai eseménynek lesz a házigazdája, olyan viadalnak, amin az ötkarikás jelképek is jelen lesznek" - szögezte le Borkai Zsolt. Hozzátette, biztos benne, hogy Győr jó EYOF-ot fog szervezni. Az elnök-polgármester köszönetet mondott azoknak az élsportolóknak, olimpikonoknak, valamint a fiatal tehetségeknek is, akik vállalták, hogy arcai lesznek az EYOF-nak. 

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán kiemelte, sportdiplomáciai siker, hogy a sportág jelen lesz az EYOF programjában. „Sajnálom, hogy én korábban nem vehettem részt ilyen versenyen" - hangsúlyozta Kammerer, s az indulóknak azt tanácsolta, élvezzék a viadalokat.

A fiatalok nevében felszólaló Mészáros Krisztofer nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy az EYOF egyik arca lehet. Egyben emlékeztetett: nagy felelősség, hogy a szülővárosát és Magyarországot képviselnie kell, ám hozzátette, még meg kell küzdenie a csapatba kerülésért is. „Nagy lehetőség ez számukra, hogy letegyük névjegyünket a nemzetközi mezőnyben is" - tette hozzá.      

A „nagykövetek” áprilisban fotózáson és filmforgatáson is részt vesznek, amelyek a júliusi verseny kampányanyagaihoz készülnek. Többen közülük Rómában jelen lesznek az európai olimpiai láng tűzgyújtó ceremóniáján, hogy aztán május 24-én Győrbe érkezzenek, a Városháza elé, a lángfogadó ünnepségre. Innen indul majd országjáró útjára a fáklya. Az EYOF arcai természetesen magán az EYOF-on is részt vesznek, közreműködnek a díjátadókon, így a fiatal sportolók is találkozhatnak majd a példaképekkel, s remélhetőleg az EYOF fiatal arcai közül is minél többen ott lesznek majd versenyzőként is a rajtnál.

A csütörtöki sajtótájékoztatón az EYOF érmeit is bemutatták. A verseny egy hete alatt 121 éremátadó ceremóniára kerül sor, 915 érem készül, amiből 295 arany-, 295 ezüst- és 325 bronzérem. Az egyedi vert érmek átmérője 70, vastagsága 4.5 milliméter. Az aranyérem 24 karátos arannyal, az ezüstérem ezüsttel futtatott, míg a bronzérmet fényes bronz színben kivitelezték. A győri cég által biztosított alkotásokat már az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) is jóváhagyta. Annak egyik oldalán – az előírásoknak megfelelően az EOC – EYOF logója, a másikon pedig a győri EYOF arculati elemei láthatóak. 

Az EYOF-dal szerzői, a The Biebers képviselői skype-on jelentkeztek be. A dalt Puskás Peti énekli magyarul és angolul, így itthon és külföldön egyaránt népszerűsíteni tudja az eseményt. A dal élőben először az olimpiai láng májusi fogadásán fog elhangozni.

A szervezőmunka a közeljövőben számos izgalmas mérföldkőhöz érkezik. Vasárnap kerékpáros tesztversenyt rendeznek Győrben, hamarosan bemutatkoznak az esemény formaruhái, hivatalos szponzorai, április 25-én pedig a csapatvezetői értekezlet kezdődik, amelyen mind az ötven résztvevő ország képviselteti magát. Május 24-én megérkezik Rómából az európai olimpiai láng; a magyar csapat fogadalomtétele július 21-én várható.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/31063/pics/lead_800x600.jpg
MOB,Görbicz Anita,Berki Krisztián,EYOF

További cikkek

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

2022.02.17. 17:05
Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: amikor a hatodik helyre elég a legjobb idő - február 16.

2022.02.16. 18:00
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó úgy végzett a hatodik helyen, hogy jobb időt teljesített mint az aranyérmet megszerző kanadai …

Egyéni sportok

Peking 2022: a B-döntő megnyerésével olimpiai hatodik a férfi váltó

2022.02.16. 14:10
A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a B-döntőt …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: drámai döntő biatlonban és északi összetettben, - február 15.

2022.02.15. 18:30
A norvég férfi bitalonváltó illetve honfitársuk az északi összetettben induló Jörgen Graabak is drámai versenyt nyert meg, …