Büntetőeljárást kezdeményez a doppingoló kajakos

Dorogi László
Dorogi László

Takács Tamarát négy évre is eltilthatják doppingvétség miatt, a fiatal sportoló azonban állítja, szándékosan soha nem élt volna ilyen szerekkel.

Fotó: MTI

Ahogy arról korábban a Sportfaktor is beszámolt, fennakadt a doppingteszten Takács Tamara, akit 2017-ben az év legjobb női magyar kajakozójának választottak meg. A 22 éves sportolót a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség első fokon négyéves eltiltással sújtotta, de Takács fellebbezett az ítélet ellen.

A Blikk információi szerint a kajakozót februárban ellenőrizte a Magyar Antidopping Csoport és a szintetikus szteroidok közé tartozó sztanazolol nevű szerrel bukott meg a vizsgálaton. A sztanazololt fogyasztó sportolók minőségibb, tisztább izomgtömeg-növekedést érhetnek el, továbbá a szintetikus szert szedők szervezete sokkal könnyebben viseli a terhelést, a sportoló kevésbé lesz fáradékony.

Takács Tamara ügyvédje ugyanakkor hangsúlyozta, a sportoló szándékosan semmilyen doppingszert nem szedett be, ezért nem követhetett el szándékos doppingvétséget, viszont a doppingeljárásban a sportolónak kell bizonyítania ártatlanságát.

"Valaki az akaratán kívül az ételébe, az italába tehette a szert. A másik opció, hogy valamelyik legálisan szedhető táplálékkiegészítője szennyeződött, ezáltal jutott doppingszer a szervezetébe"

- nyilatkozta a Blikknek dr. Dányi Szilárd.

Takács Tamara most ismeretlen tettes ellen kezdeményezett büntetőeljárást az ügyben, ám a nemzetközi szövetség felfüggesztése mindaddig érvényben marad, amíg nem sikerül tisztáznia magát.

A fiatal kajakozó tavalyi éve nem alakult túl jól, több sérüléssel is meg kellett küzdenie, ráadásul elveszítette helyét a kajaknégyesben, ellenben a belgrádi Európa-bajnokságon 5000 méteren arany-, 1000 méteren pedig ezüstérmet nyert.

Címkék: kajak, Dopping, kajak-kenu
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49665/pics/lead_800x600.jpg
kajak,Dopping,kajak-kenu

További cikkek

Külföldi foci

Közvetítések: Dortmund-Bayern München a slágermérkőzés, pályán a kézilabda-válogatott

2020.11.07. 07:30
A szombati napon rendezik meg a német szuper rangadót.

Külföldi foci

Közvetítések: városi rangadó Liverpoolban és Milánóban

2020.10.17. 07:30
Rangadókkal teli szombat elé néznek a sport szerelmesei, akik élőben láthatják többek között az Everton-Liverpool, valamint az Internazionale-AC Milan rangadót is.

Egyéni sportok

Kajak-kenu vk: 15 éremmel zártak a magyarok

2020.09.27. 17:45
A leghosszabb távon, 5000 méteren a kenus Adolf Balázs és a kajakos Bodonyi Dóra révén két győzelmet arattak a hazai versenyzők a szegedi kajak-kenu világkupán.

Egyéni sportok

Kajak-kenu vk: taroltak a magyar vegyespárosok

2020.09.27. 15:45
A szegedi kajak-kenu világkupa vasárnapi, kora délutáni versenyszámaiban is örülhettünk magyar érmeknek.

Egyéni sportok

Kajak-kenu vk: magyar ezüstdélelőtt Szegeden

2020.09.27. 12:55
Két ezüstérmet szereztek a magyar versenyzők a szegedi kajak-kenu világkupa vasárnapi versenynapjának délelőttjén.

Egyéni sportok

Súlyemelés: hullanak ki a csontvázak a szekrényből az IWF-nél

2020.09.27. 12:05
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség jelentése szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél 130 doppingmintát nemes egyszerűséggel nem vizsgáltak meg.

Csapatsportok

Közvetítések: brutális vasárnapi választék

2020.09.27. 07:30
Megkezdi a szezont a Barcelona labdarúgó-csapata, megkoronázzák a férfi vízilabda Magyar Kupa királyát, indul a Roland Garros, Oroszországban köröz a Forma-1 mezőnye.

Egyéni sportok

Kajak-kenu vk: hét magyar érem, közte három arany a mai nap termése

2020.09.26. 15:45
Három aranyérmet, két ezüstérmet és két bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a szegedi kajak-kenu világkupa mai döntői során.

Amerika

Közvetítések: Forma-1-es időmérő Oroszországban, elődöntők a vízilabda MK-ban

2020.09.26. 07:30
Napestig tartó kínálattal érkezik a szombat, így biztos, hogy nem fogunk unatkozni, hiszen labdarúgást, autó- és motorsportot, …

Egyéni sportok

Kajak-kenu vk: újabb magyar döntős egységek, további nyolc érem a paraversenyben

2020.09.25. 18:10
Szinte hibátlanul sikerült a délutáni középfutamos program a házigazda magyar csapatnak, a paradöntőkben pedig újabb érmeket …