Büntetőeljárást kezdeményez a doppingoló kajakos

Dorogi László
Dorogi László

Takács Tamarát négy évre is eltilthatják doppingvétség miatt, a fiatal sportoló azonban állítja, szándékosan soha nem élt volna ilyen szerekkel.

Fotó: MTI

Ahogy arról korábban a Sportfaktor is beszámolt, fennakadt a doppingteszten Takács Tamara, akit 2017-ben az év legjobb női magyar kajakozójának választottak meg. A 22 éves sportolót a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség első fokon négyéves eltiltással sújtotta, de Takács fellebbezett az ítélet ellen.

A Blikk információi szerint a kajakozót februárban ellenőrizte a Magyar Antidopping Csoport és a szintetikus szteroidok közé tartozó sztanazolol nevű szerrel bukott meg a vizsgálaton. A sztanazololt fogyasztó sportolók minőségibb, tisztább izomgtömeg-növekedést érhetnek el, továbbá a szintetikus szert szedők szervezete sokkal könnyebben viseli a terhelést, a sportoló kevésbé lesz fáradékony.

Takács Tamara ügyvédje ugyanakkor hangsúlyozta, a sportoló szándékosan semmilyen doppingszert nem szedett be, ezért nem követhetett el szándékos doppingvétséget, viszont a doppingeljárásban a sportolónak kell bizonyítania ártatlanságát.

"Valaki az akaratán kívül az ételébe, az italába tehette a szert. A másik opció, hogy valamelyik legálisan szedhető táplálékkiegészítője szennyeződött, ezáltal jutott doppingszer a szervezetébe"

- nyilatkozta a Blikknek dr. Dányi Szilárd.

Takács Tamara most ismeretlen tettes ellen kezdeményezett büntetőeljárást az ügyben, ám a nemzetközi szövetség felfüggesztése mindaddig érvényben marad, amíg nem sikerül tisztáznia magát.

A fiatal kajakozó tavalyi éve nem alakult túl jól, több sérüléssel is meg kellett küzdenie, ráadásul elveszítette helyét a kajaknégyesben, ellenben a belgrádi Európa-bajnokságon 5000 méteren arany-, 1000 méteren pedig ezüstérmet nyert.

Címkék: kajak, Dopping, kajak-kenu
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49665/pics/lead_800x600.jpg
kajak,Dopping,kajak-kenu

További cikkek

Külföldi foci

Újabb nyolc mérkőzés a Bajnokok Ligájából, és ma is ötöt követhetünk élőben

2019.09.18. 07:30
Ronaldo visszatér Madridba, NB2-es rangadó, továbbá, kajak-kenu, tenisz, birkózó világbajnokság és kézilabda BL is szerepel a …

Egyéni sportok

Kajak-kenu: két magyar győzelem az előolimpia utolsó napján

2019.09.15. 09:45
Tótka Sándor és a női kenupáros is győzött a Tokóban rendezett előolimpia utolsó versenynapján és így Magyarország három aranyéremmel zárta a megmérettetést.

Egyéni sportok

Tokió 2020: szombaton is jó magyar kezdés a kajak-kenu tesztversenyen

2019.09.14. 10:35
A kajak egyes 200 méteren szereplő Birkás Balázs és Tótka Sándor, a kenu egyes ezer méteren érdekelt Kiss Balázs, valamint a Balla Virág, Devecseriné Takács …

Egyéni sportok

Kajak-kenu: Kopasz Bálint az előolimpián is megállíthatatlan

2019.09.13. 10:30
Kopasz Bálint verhetetlennek tűnik: a világbajnokság után a tokiói előolimpián is simán nyert K-1 1000 méteren.

Egyéni sportok

Kajak-kenu: döntős a Kiss Balázs, Dóri Bence kenupáros a tesztversenyen

2019.09.12. 10:50
A Kiss Balázs, Dóri Bence páros rögtön a döntőbe került C-2 1000 méteren a Tokióban zajló olimpiai kajak-kenu tesztverseny csütörtöki nyitónapján.

Egyéni sportok

Kiss Péter parakajakos augusztus legjobbja a nemzetközi bizottságnál

2019.09.11. 19:45
A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság Kiss Pétert választott meg augusztus legjobb sportolójának. A magyar versenyző világbajnoki címet nyert Szegeden.

Külföldi foci

Közvetítések: Eb-selejtezők, Vuelta, US Open-döntő és UFC a mai programban

2019.09.07. 07:30
Fantasztikus programot hoz a hónap első szombatja: láthatunk mérkőzést a kosárlabda-vb-ről, éremért játszik a női asztalitenisz-válogatott, …

Egyéni sportok

Tokió 2020: újabb női kajakos kvóta Magyarországnak

2019.08.30. 17:50
A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) újabb női kajakos kvótát adott Magyarországnak a jövő évi, tokiói olimpiára.

Egyéni sportok

Kajak-kenu világbajnokság: ez extra teljesítmény volt!

2019.08.26. 10:05
Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott mind a négy szakágban tudott "extrát" hozni a vasárnap véget ért szegedi, kvalifikációs kajak-kenu …

Egyéni sportok

Kajak-kenu-vb: Bodonyi Dóra világbajnok, Adolf Balázs ezüstérmes 5000-en

2019.08.25. 16:20
A kajakos Bodonyi Dóra újabb aranyérmet szerzett a magyar csapatnak a szegedi kajak-kenu világbajnokságon, a kenus Adolf Balázs második helyen zárt …