Vizes vb: Rasovszky Kristóf 4. hellyel kvalifikálta magát az olimpiára

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Rasovszky Kristóf negyedik helyen zárta a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyszámát a világbajnokságon és így kvalifikálta magát a 2020-as olimpiára. 

Fotó: MTI

Ezúttal is enyhe idő fogadta a versenyzőket Joszuban, akárcsak az 5 kilométeres verseny során. Mivel csak ezen a távon lehet olimpiai kvótát szerezni, így 74 versenyző nevezett a 10 km küzdelmeire. Rasovszky Kristóf mellett ezúttal is Székelyi Dániel képviselte a magyar színeket. Az olimpiai kvótát az első 10 helyezett szerezte meg automatikusan. 

Rasovszky (aki ezúttal is az utolsó között ugrott vízbe) a kezdetektől az élmezőnnyel haladt, néhányszor a vezetést is átvette. Féltávnál ugyan némileg visszaesett, de így is a kilencedik helyen tempózott. Az élen sokáig az 1500 méteren olimpiai bajnok Gregorio Paltrinieri  diktálta az iramot, ám az olasz versenyző kamikaze tempója nem volt kifizetődő. 

Rasovszky az utolsó körre (1,7 kilométerrel a vége előtt) feljött harmadiknak, előtte két német Florian Wellbrock és Rob Muffels csatázott. A küzdelembe hamarosan bekapcsolódott a francia  Marc-Antoine Olivier, az amerikai Jordan Wilimovsky valamint az olimpiai bajnok holland Ferry Weertman. 

Olivier és Wellbrock 600 méterrel a cél előtt más fokozatba kapcsoltak és legalább négy testhossznyi előnyt építettek ki a többiekkel szemben. A két úszó óriási küzdelmet vívtak egymással, amelyben a fizikai kontaktus sem volt ritka. a lépés végül  Florian Wellbrocknak jött ki jobban, aki megnyerte a világbajnokságot. 

Rasovszky szintén óriásit harcolt, de végül nem tudta Muffelst megelőzni, így a negyedik helyen végzett. Ez a pozíció azt jelenti, hogy az 5 kilométer világbajnoka kvalifikálta magát a tokiói olimpiára. 

Székelyi Dániel nem bírtak az őrületes tempót (kiemelkedőnek számít, hogy 1 óra 47 perc alatt úszták a 10 kilométert) és végül a 27. helyen zárt. 

Rasovszky a célba érkezést követően elárulta, a verseny előtt a két némettel megbeszélték, hogy együtt dolgoznak majd, és "mennek, ahogyan tudnak". "Alapvetően ez barátságon alapul, ráadásul szeretünk az elején ott lenni az élmezőnyben. Két napja, a női tíz kilométer után a vacsora után megbeszéltük, hogy össze kell dolgoznunk, mert láttuk a lányoknál, hogy ott még a nemzetek is egymás ellen voltak, és az lett a vége, hogy kiesett egy világbajnok, kis híján egy olimpiai bajnok és sok más kiváló versenyző."

A versenyről elmondta, hogy rendkívül kemény csata volt, melynek a végén a német egyszerűen gyorsabb volt nála, ugyanakkor hatalmas munka volt ebben az úszásban, mindenki megérdemli az olimpiai kvótát.

"Két éve ötödik voltam, most negyedik, remélem jövőre még egy kicsit előre tudok csúszni" - fogalmazott Rasovszky, aki szerint még amiben fejlődnie kell, az a "legvégső" sebessége, ugyanakkor szerencsére a hosszú hajrákat jól bírja. "Tovább kell dolgozni, meglátjuk ez jövőre mire lesz elég, de remélem egy éremre" - jegyezte meg a jövő évi tokiói olimpiára utalva. 

Székelyi Dániel elmondta, hogy a verseny elején belekerült egy nagyobb bolyba, ahonnan már nem igazán tudott feljebb úszni. Hozzátette, tisztában volt vele, hogy 10 kilométeren már jóval erősebb lesz a mezőny, és nem sok esélye lesz a kvótaszerzésre.

A nyíltvízi úszók küzdelmei szerdán a nők 5 kilométeres versenyével folytatódnak, a magyar színeket Olasz Anna és Rohács Réka képviseli.

Végeredmény:

1. Florian Wellbrock (Németország) 1:47:55.9 óra
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:47:56.1
3. Rob Muffels (Németország) 1:47:57.4
4. Rasovszky Kristóf 1:47:59.5 
...27. Székelyi Dániel  1:50:11.3

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49848/pics/lead_800x600.jpg
Vizes sportok,Rasovszky Krisóf,Nyílt vízi úszás

További cikkek

Külföldi foci

Nemzetközi kupagyőzteseket avattunk - avagy erről írtunk augusztusban

2020.09.01. 18:10
Valamennyi nemzetközi klubfutballtorna befejeződött, megrendezték az országúti kerékpárosok Európa-bajnokságát, valamint a Forma-1-ben és a MotoGP-ben sem …

Egyéni sportok

Úszás: Rasovszky Kristóf rekordot döntött a Balaton-átúszáson

2020.08.01. 10:25
A világbajnok, kétszeres Európa-bajnok nyílt vízi úszó 57 perc alatt teljesítette az 5,2 kilométeres távot, amivel megdöntött Papp Márk 2016-os rekordját.

Egyéni sportok

Úszás: elhalasztották a rövidpályás világbajnokságot

2020.05.21. 11:50
A FINA hivatalosan is bejelentette, hogy az év végére tervezett rövidpályás világbajnokságot egy évvel elhalasztották.

Egyéni sportok

Vizes sportok: 2022-re halasztották a világbajnokságot

2020.05.04. 12:30
A FINA egy évvel elhalasztotta a vizes sportok világbajnokságát, amelyet Fukuókában rendeznek meg 2022-ben.

Egyéni sportok

Vizes sportok: semmilyen junior-Eb-t nem rendeznek meg idén

2020.05.01. 14:45
A mai napon videokonferenciát tartott a LEN irányító testülete a Büro, amely úgy döntött, hogy idén semmilyen vizes szakágban nem rendezik meg az utánpótlás Európa-bajnokságot.

Egyéni sportok

Úszás: elhalasztotta visszavonulását Olasz Anna

2020.04.29. 12:25
A válogatott világbajnoki ezüstérmes hosszútávúszó viszont a tokiói játék után már nem vágna bele egy újabb olimpiai ciklusba.

Egyéni sportok

Rasovszkynak hiányzik az úszás, de igyekszik formában tartani magát

2020.04.08. 20:40
Világbajnok hosszútávúszónk nem éli meg tragédiaként, hogy egy évvel elhalasztották a tokiói olimpiát, de nehezen viseli, hogy nem úszhat.

Egyéni sportok

A hónap amikor leállt a sportvilág, avagy mit töröltek és halasztottak el márciusban?

2020.04.01. 20:00
Márciusi összefoglalónk második részében a teljesség igénye nélkül összegyűjtjük, hogy melyik jelentős …

Egyéni sportok

Vizes vb: a FINA új időpontot keres

2020.03.30. 17:30
A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet (FINA) új időpontot keres a jövő nyári fukuokai világbajnokságnak azok után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kijelölte a tokiói ötkarikás játékok új …

Egyéni sportok

Tokió 2020: úszóink mellett Márton Anita is megszólalt

2020.03.24. 18:25
Egyre több sportoló nyilvánít véleményt a tokiói olimpia halasztása kapcsán.