Vizes-vb: drámai mérkőzés után jutott négy közé a férfi vízilabda-válogatott

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Vámos Márton utolsó pillanatban szerzett góljának köszönhetően Magyarország 10-9-re legyőzte Ausztráliát és így bejutott a dél-koreai világbajnokság elődöntőjébe. 

Fotó: MTI

Mivel nem kellett játszania a nyolcaddöntőben, így a magyar férfi vízilabda-válogatott háromnapos szünetet követően szállt ismét vízbe a világbajnokságon. A mieinknek az az ausztrál válogatott volt az ellenfele, amely Montenegrót ejtette ki a nyolcaddöntőben ötméteresekkel. A két csapat eddigi hat világbajnoki mérkőzéséből ötöt a mieink nyertek meg, hasonlóan a tavalyi világkupa-döntőhöz. Lebecsülni azonban nem szabadott az ellenfelet, mert a világligában legyőzték a tartalékos magyar csapatot. 

Gólokban gazdag volt az első játékrész: az ausztrálok szerezték meg a vezetést George Ford révén, de Vámos Márton büntetőjével és Zalánki Gergő góljával hamarosan sikerült fordítani. Az előnyt azonban nemhogy növelni nem sikerült, de két Power-góllal Ausztrália visszavette a vezetést. Az első negyedet végül Manhercz Krisztián zárta le egy szemfüles találattal. 

Jansik Szilárd a második negyed elején vezetéshez juttatta a magyar csapatot ám ezt követően megint nem sikerült megtartani az előnyt. Lachlan Edwards duplázott és Aiden Roach is bevette Nagy Viktor kapuját. A magyar kapus egyébként egyértelműen a mezőny egyik legjobbja volt, többször is neki kellett kompenzálnia egy-egy védelmi hibát egy hárítással. 

Nehéz helyzetben volt ekkor a magyar csapat és emiatt Varga Dénes is beállt. Az olimpiai bajnok világklasszis még Új-Zéland ellen törte el az ujját, ám a várakozásokkal ellentétben már ma vállalta a játékot. A különbséget végül Vámos Márton csökkentette a játékrész végén. 

Fordulást követően Zalánki Gergő egy szemvillanás alatt kiegyenlített, de Joe Kayes révén az ausztrálok azonnal visszavették a vezetést. Ezután Varga Dénes sérülten is kivette a részét a támadásokból és óriási bombagóllal egyenlített, majd Sedlmayer Tamás a vezetést is megszerezte a mieinknek. A fordítás ugyan sikerült, de éppen a gólszerző Sedlmayert elveszítette a magyar csapat kipontozódéás miatt. A szerb és orosz bírópáros szórta a kiállítosokat valósággal, és így két-két fontos játékosnak idő előtt véget ért a mérkőzés. 

Zalánki a negyedik negyedet is góllal indította, ám nem sikerült sokáig tartani a kétgólos előnyt. A pontatlan magyar támadások mellett a védekezésben megint sok minden Nagy Viktoron múlott. A kapus azonban Roach és Kayes találatánál is tehetetlen volt. 

Alig hat másodperc volt hátra a mérkőzésből, amikor Märcz Tamás időt kért. Ez a rövid idő azonban elég volt ahhoz, hogy a magyarok végrehajtsák a kapitány utasításait és Vámos Márton néhány pillanattal a vége előtt belőtte a magyar válogatott győztes gólját. 

Az ausztrálok már nem tudtak érdemben támadni, így a magyar férfi vízilabda-válogatott 10-9-es győzelemmel bejutott az elődöntőbe. A mieink ellenfele a Görögország-Olaszország mérkőzés győztese lesz csütörtökön délelőtt. 

Magyarország-Ausztrália 10-9 (3-3, 2-3, 3-1, 2-2)

Vezette: Vojevogyin (orosz), Putnikovics (szerb)
 
MAGYARORSZÁG: Nagy V. - Manhercz K. 1, Zalánki G. 3, Vámos M. 3, Sedlmayer 1, Jansik Sz. 1, Bátori. Csere: Angyal, Mezei, Pohl, Varga D. 1, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

AUSZTRÁLIADennerley - Ford G. 1, Kayes 2, Edwards L. 2, Roach 2, Younger, Howden. Csere: Campbell, Power 2, Ford A., Putt, Edwards B. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49982/pics/lead_800x600.jpg
Vizes sportok,Vízilabda

További cikkek

Csapatsportok

Tokió 2020: parádés győzelem Horvátország ellen, elődöntős a férfi vízilabdacsapat

2021.08.04. 14:05
A magyar férfi-vízilabda-válogatott 15-11-re legyőzte Horvátországot és így bejutott a tokiói olimpia elődöntőjébe. A …

Csapatsportok

Tokió 2020: óriási csata után elődöntős a női vízilabdacsapat!

2021.08.03. 12:25
A magyar női vízilabda-válogatott 14-11-re legyőzte Hollandiát és így sorozatban negyedszer is bejutott az olimpiai elődöntőbe.

Csapatsportok

Tokió 2020: döntetlent játszott, harmadikként ment tovább a vízilabda-válogatott

2021.08.02. 05:00
A magyar férfi vízilabda-válogatott 5-5-ös döntetlent játszott Olaszországgal és így csoportja harmadik helyén jutott be a legjobb …

Csapatsportok

Tokió 2020: megizzasztotta a magyarokat a házigazda, de megvan a győzelem

2021.07.30. 12:30
A magyar női vízilabda-válogatott a vártnál némileg nehezebben 17-13-ra győzött a házigazda Japán ellen a tokiói olimpián.

Csapatsportok

Tokió 2020: edzésnek is beillő mérkőzésen jutott tovább a férfi vízilabda-válogatott

2021.07.29. 04:25
A magyar férfi vízilabda-válogatott 23-1-re legyőzte Dél-Afrikát és így matematikailag bebiztosította a továbbjutását …

Csapatsportok

Tokió 2020: legyőzte a kétszeres címvédőt a női vízilabdacsapat!

2021.07.28. 08:05
A magyar női vízilabda-válogatott fantasztikus teljesítményt nyújtva 10-9-re legyőzte a címvédő Egyesült Államokat a tokiói olimpián.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: magyar helytállás és nagyszerű döntők - július 26.

2021.07.26. 17:30
Nem született magyar érem az olimpia harmadik versenynapján, de Márton Anna, a 4x100-as férfi gyorsúszóváltó és Bicsák Bence is kimagasló …

Csapatsportok

Tokió 2020: drámai végjátékban csúszott ki a győzelem a női vízilabdázók kezéből

2021.07.26. 09:35
Bár szinte végig vezetetett, a magyar női vízilabda-válogatott 10-10-es döntetlent játszott az oroszokkal az első tokiói …

Csapatsportok

Tokió 2020: vereséggel kezdtek a férfi vízilabdázók

2021.07.25. 05:30
A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-9-es vereséget szenvedett Görögországtól az első olimpiai csoportmérkőzésén.

Csapatsportok

Közvetítések: pályán a női Euroligában a Sopron, folytatódik a labdarúgó BL

2021.03.17. 07:30
A soproniak a francia Lyon ellen lépnek pályára az Euroligában, míg a férfi labdarúgó BL-ben a Bayern München és a Chelsea is a …