Búcsút inthetnek az oroszok az olimpiának és a foci vb-nek

Dorogi László
Dorogi László

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől, amiért az oroszok manipulálták a doppingtesztek eredményeit.

Fotó: Business Insider

A legújabb orosz doppingbotrány november végén robbant ki, amikor a WADA-szabályzatnak való megfelelést vizsgáló szakellenőrök arra kezdtek gyanakodni, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség moszkvai laboratóriumának adatbázisát manipulálták és hamis adatokat küldtek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek. Az ellenőrző bizottság akkor négy évre szóló eltiltást javasolt az oroszokkal szemben.

A WADA végrehajtó bizottsága hétfőn tartott ülést Lausanne-ban, ahol egyhangúlag úgy döntött, hogy elfogadja a korábbi javaslatot és Oroszországot eltiltja a következő négy évre minden világversenytől. Mindez azt jelenti, hogy az oroszok nem vehetnek részt a jövő évi, tokiói olimpián, továbbá a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra sem utazhatnak el - legalábbis nemzeti színekben.

Azok az orosz sportolók ugyanis, akik bizonyítani tudják, hogy nem vettek részt a laboratóriumi eredmények manipulálásában, függetlenként elindulhatnak a világversenyeken - ahogy az történt Pjongcsangban is a legutóbbi téli ötkarikás játékokon. Így, az orosz csapat részt vehet az olimpián és a foci vb-n is, de egyik eseményen sem viselhetik az orosz zászlót és játszhatják le nekik az orosz himnuszt.

A WADA alelnöke, Linda Helleland szerint nem elég súlyos az oroszokra kiszabott büntetés, szerinte olyan szankciókkal kellett volna sújtani Oroszországot, amelyek egyértelműen jelzik, hogy a doppingszerek használatának, illetve a nemzetközi ügynökség megtévesztésének komoly következményei vannak.

"Olyan szankciókat akartam, amelyeket nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról. Tartozunk annyival a tisztességes sportolóknak, hogy a lehető legszigorúbb ítéleteket hozzuk meg"

- szögezte le Helleland.

Az oroszok 168 sportolóval képviseltették magukat a 2018-as pjongcsangi téli olimpián, akik az ország kizárását követően semleges színekben indultak el, az atlétikai világversenyeken pedig már 2015 óta nem vehetnek részt nemzeti színekben a doppingügyek miatt. Az Orosz Doppingellenes Ügynökségnek három hete van fellebbezni a döntés ellen, ha ezt megteszik, akkor a nemzetközi Sportdöntőbíróság elé kerül az ügy.

Meg kel jegyezni, a WADA eltiltása nem vonatkozik a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra és a 2021-es, szentpétervári labdarúgó Bajnokok Ligája-fináléra sem. A nemzetközi szervezet indoklása szerint ezek a világversenyek nem multisport események, hanem regionális, egy sportágat érintő tornák, ezért ezeken részt vehetnek az orosz sportolók. Ez már csak azért is érdekes, hiszen a labdarúgó világbajnokság sem multisport rendezvény, onnan mégis kizárták az ország sportolóit.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/52634/pics/lead_800x600.jpg
Dopping,olimpia,NOB,világbajnokság,Oroszország,WADA

További cikkek

Magyar foci

Vb-selejtező: fájó döntetlen a lengyelek ellen az első mérkőzésen

2021.03.25. 22:45
Hiába vezetett két góllal is a magyar válogatott a lengyelek ellen végül 3-3-as döntetlennel zárult a 2022-es vb-selejtezők első mérkőzése.

Csapatsportok

Tokió 2020: olimpiai résztvevő a magyar női vízilabda-válogatott!

2021.01.23. 21:00
Bíró Attila együttese remek játékkal, magabiztosan győzte le a házigazda Olaszországot a trieszti selejtezőtorna elődöntőjében, ezzel megszerezte a tokiói …

Csapatsportok

Közvetítések: az olimpiai indulásért harcol a magyar női vízilabda-válogatott

2021.01.19. 07:30
Kezdetét veszi a női olimpiai kvalifikációs vízilabda-torna, ahol Magyarország elsőként Izrael ellen ugrik a medencébe, de emellett …

Csapatsportok

Közvetítések: főszerepben a férfi kézilabda-világbajnokság és a topligák

2021.01.18. 07:30
Három kézilabda-világbajnoki mérkőzés mellett négy labdarúgó összecsapást láthatunk a hétfői napon, de a lósport szerelmesei is …

Csapatsportok

Közvetítések: a magyar válogatott is megkezdi a kézi vb-t

2021.01.15. 07:30
Gulyás István együttese a koronavírustól megtépázott Zöld-foki Köztársaság csapatával találkozik Egyiptomban, de képernyőre kerül a római derbi is a Serie A-ból.

Külföldi foci

Vb-selejtező: az angolok és a lengyelek is jönnek Budapestre

2020.12.07. 18:40
Angliával és Lengyelországgal is egy hatosba került a magyar labdarúgó-válogatott a 2022-es katari világbajnokság selejtezőjében.

Magyar foci

Közvetítések: csoportellenfeleket kap a 2022-es világbajnoki selejtezőkre Magyarország

2020.12.07. 07:30
Kisorsolják a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezőinek csoportjait, de láthatunk magyar és topligás labdarúgást, …

Magyar foci

Válogatott: egy magyar-román jöhet?

2020.11.27. 12:40
A FIFA elkészítette a vb-selejtezők kalapbeosztását, mutatjuk mely válogatottakkal találkozhatunk.

Egyéni sportok

Idén nem lesz öttusa-világbajnokság

2020.09.28. 13:05
A Nemzetközi Öttusa Szövetség törölte a sportág idei felnőtt világbajnokságát, melyet eredetileg Kínában, majd a februári módosítás után Mexikóban rendeztek volna meg.

Egyéni sportok

Súlyemelés: hullanak ki a csontvázak a szekrényből az IWF-nél

2020.09.27. 12:05
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség jelentése szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél 130 doppingmintát nemes egyszerűséggel nem vizsgáltak meg.