Súlyemelés: a NOB felszólította Aján Tamást, hogy tisztázza magát - frissítve

Dorogi László
Dorogi László

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azok után adott ki közleményt, hogy a német ARD csatorna súlyos vádakkal illette a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget.

Fotó: Inside the Games

Ahogy arról a Sportfaktor is beszámolt, a német ARD csatorna vasárnap este vetített le egy 45 perces dokumentumfilmet, amelyben súlyos vádakkal, többek között korrupcióval és a sportolók doppingügyeinek eltussolásával vádolták meg a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget és magyar elnökét, Aján Tamást.

Korrupcióval és doppingügyek eltussolásával vádolják Aján Tamást

Titkos dopping - a súlyemelők ura címmel jelent meg egy 45 perces dokumentumfilm a német ARD televízióban vasárnap este, amely komoly lavinát indíthat el a súlyemelés világában. A leleplező anyag súlyos állításokat fogalmaz meg a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséggel (IWF) és vezetőjével szemben, többek között korrupcióról, titkos számlák vezetéséről és eltussolt doppingügyekről is szó esik a filmben - számolt be a Nemzeti Sport.

A NOB hétfői közleményben felszólította a sportvezetőt, tisztázza magát a filmben elhangzott komoly és aggasztó vádak alól, egyúttal leszögezte, a doppingszabályok betartásáért kizárólag a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség felelős.

"A NOB teljes mértékben megbízik a WADA működésében, és elvárja, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség egyszer s mindenkorra tisztázza magát a vádak alól. A NOB a doppingellenes ügynökséghez fordul annak érdekében, hogy minden személy távol maradjon az olimpiától, aki érintett a doppingkódex elleni állítólagos vétségekben"

- írta közleményében az olimpiai bizottság.

A NOB visszautasítja a filmben elhangzott azon állítást, miszerint a bizottság is a birtokában van a legtöbb olyan dokumentumnak, amelyeken a műsor alapszik. A bizottság azt is közölte, felállított egy fegyelmi bizottságot, amely kivizsgálja a 2012-es londoni olimpián bronzérmet nyert Rattikan Gulnoi beismerő vallomásának következményeit. A thaiföldi súlyemelő a dokumentumfilmben azt állította, hogy 18 éves kora óta kapott tiltott teljesítményfokozókat.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség visszautasítja a vádakat

Az IWF hétfőn este az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint a vasárnapi műsorban "bizonyítatlan és nagyon súlyos vádak hangzottak el az IWF elnöke ellen, amelyek minden alapot nélkülöznek, és amelyeket a szövetség kategorikusan visszautasít".

Az szövetség arról tájékoztatott, bekérte a műsor angol nyelvű átiratát és a kutatási anyagokat, s jelenleg ezekre vár, hogy megfelelően tudja az elhangzottakat analizálni és azokra hiteles választ tudjon adni. Az IWF ezeket a gyanúsítgatásokat igen komolyan veszi, és amennyiben arra szükség van, független, külső segítséget fog igénybe venni az ügyek kinyomozásához.

"Mindazonáltal máris vannak olyan pontok, amelyekre konkrét tényekkel, információval tudunk szolgálni"

- szögezik le a dokumentumban, amelyben elsőként a thai versenyzők körében feltárt kiterjedt doppingolási ügyet említik meg.

"Az IWF azonnal cselekedett az ügyben, amely a szövetségnek azon döntése nyomán keletkezett, hogy a versenyeken levett, eredetileg negatív mintákat is újabb analízisnek veti alá. Az olimpiai bajnok thai versenyző vallomása rendkívül nyugtalanító és az IWF ennek nyomán azonnal megkereste a thai szövetséget"

- áll a közleményben, amely kitért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) származó olimpiai tv-bevételek állítólagos hűtlen kezelésének ügyére is.

"El kell mondjuk, hogy 2009 és 2011 között az IWF pontosan ugyanezt a vádat már megkapta ugyanezektől a személyektől. Az ügyet akkor az IWF elnöksége kezelte, megtárgyalta, és a NOB etikai bizottságának egy kimerítő dokumentum-csomagot adott be felülvizsgálatra. Végül megállapítást nyert, hogy az elnök és az elnökség mindenben az IWF alapszabályának megfelelően járt el; valamennyi olimpiai tv-bevétel le lett könyvelve az IWF svájci bankszámláira (egyikük sem titkos.) az elnökség teljes tudtával, és egyetlen cent sem hiányzik az IWF pénzéből"

- írta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség.

A doppingbüntetések elszámolásával kapcsolatos ARD-vádra reagálva a szövetség leszögezte, voltak és mind a mai napig vannak olyan, pénzbüntetésre ítélt nemzeti szövetségek, amelyek országából nem lehet valutát bankátutalással fizetni (pl. Üzbegisztán, Irán), az ő esetükben kivételesen el kellett fogadni a készpénzfizetést. Ám kivétel nélkül mindegyik pénzösszeg az IWF bankszámlájára lett befizetve és lekönyvelve. Ezt bárki ellenőrizheti, amit egyébként az IWF által alkalmazott (amúgy világhírű) nemzetközi auditor cég, a KPMG is rendszeresen ellenőrzött és rendben talált."

Saját doppingellenes tevékenységére kitérve a nemzetközi szövetség leszögezte: az IWF mindenkor a WADA-kódexnek megfelelően működött és működik jelenleg is.

"Természetesen nem fair a mai követelményeket számon kérni a tíz évvel ezelőtti intézkedések és szabályok végrehajtásánál. Az IWF folyamatosan fejlesztette és magasabb szintre emelte doppingellenőrző programját és azt az utóbbi pár évben még jobban szigorította és intenzívebbé tette"

- olvasható az állásfoglalásban.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/53273/pics/lead_800x600.jpg
súlyemelés,Dopping,olimpia,NOB

További cikkek

Egyéni sportok

Összeállt az olimpiai vívócsapat

2021.05.26. 11:35
Éjszakába nyúló keddi elnökségi ülésen véglegessé vált a tokiói olimpiára utazó magyar vívó-válogatott összeállítása.

Egyéni sportok

Felháborodtak a japánok Thomas Bach és John Coates kijelentése után

2021.05.24. 19:25
Felrobbant az internet Thomas Bach és John Coates kijelentése után, miszerint a veszélyhelyzet közepette is mindenképpen megrendezik az olimpiát.

Egyéni sportok

Hatezer japán orvos kéri: töröljék az olimpiát!

2021.05.19. 11:45
Attól tartanak, összeomolhat az ázsiai ország egészségügyi rendszere. Ilyen áron márpedig nem szabad ötkarikás játékokat rendezni idén nyáron – szólítják fel a kormányt.

Egyéni sportok

Game(s) over? Egyre több japán törölné az olimpiát!

2021.05.17. 11:40
Egy friss felmérés szerint már az ázsiai ország lakosainak már több mint 80 százaléka ellenzi, hogy idén nyáron megtartsák az ötkarikás játékokat. A járványhelyzet mindent …

Egyéni sportok

Baj van: a japánok többsége továbbra is lefújná az olimpiát

2021.05.10. 13:40
Az emberi egészséget és az egészségügy működőképességét ugyanis fontosabbnak tartják, mint a világ legnagyobb sporteseményét.

Csapatsportok

Tokió 2020: olimpiai résztvevő a magyar női vízilabda-válogatott!

2021.01.23. 21:00
Bíró Attila együttese remek játékkal, magabiztosan győzte le a házigazda Olaszországot a trieszti selejtezőtorna elődöntőjében, ezzel megszerezte a tokiói …

Egyéni sportok

Súlyemelés: hullanak ki a csontvázak a szekrényből az IWF-nél

2020.09.27. 12:05
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség jelentése szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél 130 doppingmintát nemes egyszerűséggel nem vizsgáltak meg.

Egyéni sportok

Tokió 2020: a szervezőbizottság csökkentené a hivatalos vendégek számát

2020.09.25. 13:35
A jövő év nyarára halasztott tokiói olimpia szervezőbizottsága azt javasolja, hogy 10-15 százalékkal csökkentsék a játékokra érkező …

Egyéni sportok

Tokió 2021: csak negatív teszt után szerepelhet valaki az olimpián

2020.09.23. 16:35
A koronavírus-járvány miatt alkotott biztonsági intézkedések alapján karanténra nem kötelezik majd a külföldről érkezőket, viszont nem csupán a belépés …

Egyéni sportok

Tokió 2020 - Bach: a gyorsteszt és a vakcina nem csodafegyver

2020.09.10. 13:25
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a tesztelés és a koronavírus elleni vakcina nem csodafegyver a jövőre halasztott nyári játékok megrendezését illetően.