Súlyemelés: Aján Tamás reagált a nemzetközi szövetséget ért vádakra

Dorogi László
Dorogi László

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke szerint minden rendben van a szervezetnél, ezt pedig kézzel fogható bizonyítékokkal tudják alátámasztani.

Fotó: olimpia.hu

Ahogy arról a Sportfaktor is beszámolt, néhány héttel ezelőtt nyilvánosságra került a német ARD televíziónak az a dokumentumfilmje, amelyben súlyos vádakat fogalmaztak meg a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséggel és annak magyar elnökével, Aján Tamással szemben. A Titkos dopping - a súlyemelők ura című filmben elhangzottak alapján a szövetségnél szándékosan tusoltak el a közelmúltban több doppingesetet, de korrupciós vádak is felmerültek.

Korrupcióval és doppingügyek eltussolásával vádolják Aján Tamást

Titkos dopping - a súlyemelők ura címmel jelent meg egy 45 perces dokumentumfilm a német ARD televízióban vasárnap este, amely komoly lavinát indíthat el a súlyemelés világában. A leleplező anyag súlyos állításokat fogalmaz meg a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséggel (IWF) és vezetőjével szemben, többek között korrupcióról, titkos számlák vezetéséről és eltussolt doppingügyekről is szó esik a filmben - számolt be a Nemzeti Sport.

Aján Tamás most a Digi Sport csatorna híradójának adott interjút, amelyben elmondta, a szövetségnél minden rendben van, egészen biztos, hogy nem történt szabályszegés.

"Különösen kellemetlen, és ebben egy kis - elnézést, hogy így mondom - magyarellenes dolgot is felfedezek, hiszen a Magyar Antidopping Csoport ellen is dolgozni kezdtek. Garantálom, hogy minden a legtökéletesebb rendben van, és ezt papírral, levéllel, nyilatkozatokkal tudjuk igazolni"

- szögezte le a 81 éves elnök, aki azt is elmondta, amíg zajlanak a nyomozások és ellenőrzések, addig félreáll, de szó sincs arról, hogy felfüggesztették volna elnöki pozíciójából.

"Szeretném ezt javítani, nincs felfüggesztés, a személyemet nem függesztették fel. Továbbra is én vagyok a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke. Ami történt: a nemzetközi szövetség elnöksége felé vittem a kérdést, felkértem egy kollégát, hogy nem kívánom az elnökségi ülést levezetni. Az elnökség felkérte az egyik alelnököt, hogy ő, mint semleges ember vizsgálja ki a nemzetközi szövetségnek a doppingellenes munkáját, valamint a pénzügyi tevékenységét"

- mondta Aján, akit megdöbbentettek a dokumentumfilmben elhangzott állítások és az ARD csatorna forgatási módszerei.

"Ebben a házban, ahol élek, négy család lakik. Drónt reptettek a ház fölött, hogy a mozgásomat kövessék, a házat és a kertet filmezték, az irodámnak a területén, a parkolóban napokon keresztül egy német újságírónő ült és cigarettázott. A világ legjobb férfi súlyemelőjét, egy grúz sportolót megvádoltak, hogy azért tudott világbajnok lenni, mert nem végezték el nála a doppingvizsgálatokat. Ennek az ellenkezője mind dokumentálva van, megkaptuk az összes hivatalos anyagot, hogy hányszor vizsgálták a világbajnokság előtt. Egy ARD tévétől mi egy kicsit furcsának tartjuk, hogy ilyen eszközökkel dolgozik"

- tette hozzá az elnök.

Aján Tamás elnöki mandátuma jövő májusban jár le, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, becsülettel szeretné szolgálni a sportágat az utolsó időszakban is és mindent meg fog tenni azért, hogy a sportág tiszta olimpiai sportágként továbbra is szerepeljen az ötkarikás játékok programjában.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/53834/pics/lead_800x600.jpg
súlyemelés,Dopping,olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Összeállt az olimpiai vívócsapat

2021.05.26. 11:35
Éjszakába nyúló keddi elnökségi ülésen véglegessé vált a tokiói olimpiára utazó magyar vívó-válogatott összeállítása.

Egyéni sportok

Felháborodtak a japánok Thomas Bach és John Coates kijelentése után

2021.05.24. 19:25
Felrobbant az internet Thomas Bach és John Coates kijelentése után, miszerint a veszélyhelyzet közepette is mindenképpen megrendezik az olimpiát.

Egyéni sportok

Hatezer japán orvos kéri: töröljék az olimpiát!

2021.05.19. 11:45
Attól tartanak, összeomolhat az ázsiai ország egészségügyi rendszere. Ilyen áron márpedig nem szabad ötkarikás játékokat rendezni idén nyáron – szólítják fel a kormányt.

Egyéni sportok

Game(s) over? Egyre több japán törölné az olimpiát!

2021.05.17. 11:40
Egy friss felmérés szerint már az ázsiai ország lakosainak már több mint 80 százaléka ellenzi, hogy idén nyáron megtartsák az ötkarikás játékokat. A járványhelyzet mindent …

Egyéni sportok

Baj van: a japánok többsége továbbra is lefújná az olimpiát

2021.05.10. 13:40
Az emberi egészséget és az egészségügy működőképességét ugyanis fontosabbnak tartják, mint a világ legnagyobb sporteseményét.

Csapatsportok

Tokió 2020: olimpiai résztvevő a magyar női vízilabda-válogatott!

2021.01.23. 21:00
Bíró Attila együttese remek játékkal, magabiztosan győzte le a házigazda Olaszországot a trieszti selejtezőtorna elődöntőjében, ezzel megszerezte a tokiói …

Egyéni sportok

Súlyemelés: hullanak ki a csontvázak a szekrényből az IWF-nél

2020.09.27. 12:05
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség jelentése szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél 130 doppingmintát nemes egyszerűséggel nem vizsgáltak meg.

Egyéni sportok

Tokió 2020: a szervezőbizottság csökkentené a hivatalos vendégek számát

2020.09.25. 13:35
A jövő év nyarára halasztott tokiói olimpia szervezőbizottsága azt javasolja, hogy 10-15 százalékkal csökkentsék a játékokra érkező …

Egyéni sportok

Tokió 2020 - Bach: a gyorsteszt és a vakcina nem csodafegyver

2020.09.10. 13:25
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a tesztelés és a koronavírus elleni vakcina nem csodafegyver a jövőre halasztott nyári játékok megrendezését illetően.

Egyéni sportok

Tokió 2020: bármi áron megtartják a jövő évi játékokat

2020.09.07. 13:55
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke szerint bárhogy is alakuljon a járványhelyzet, mindenképpen megtartják az olimpiát jövő nyáron Tokióban.