Atlétika: decemberig nem szerezhetnek kvótát az atléták

Dorogi László
Dorogi László

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség november 30-ig felfüggesztette az olimpiai kvalifikációs időszakot.

Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség

Az új típusú koronavírus-járvány alaposan felforgatta a nemzetközi sportéletet és olyan nagyszabású események sem úszták meg a halasztást, mint az eredetileg idén nyárra tervezett, több európai nagyvárosban megrendezendő labdarúgó Európa-bajnokság, vagy a tokiói nyári olimpia.

Az ötkarikás játékokra sok sportoló még nem szerzett kvótát, ugyanis a koronavírus-járvány éppen a kvalifikációs időszak hajrájában csapott le a sportvilágra. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bő egy héttel ezelőtt tűzte ki hivatalosan a tokiói játékok új időpontját, így a különböző szövetségek, sportszervezetek is ehhez idomulva tervezhetik át naptárukat.

Tokió 2020: eldőlt, hogy mikor kezdődik a jövő évi olimpia

Július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd 2021-ben a tokiói olimpia, míg a paralimpia augusztus 24. és szeptember 5. között kerül megrendezésre - közölte hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), a játékok szervezőbizottsága, Tokió városa és a japán kormány. A XXXII.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség ennek hatására úgy döntött, április 6-tól november 30-ig felfüggeszti az olimpiai kvalifikációs időszakot, ez idő alatt nem lehet olimpiai szintet teljesítenie a sportolóknak, illetve lehet, csak azt nem számolják el hivatalos eredményként. A szövetség döntése értelmében az ezen időszak alatt megrendezett versenyek eredményei nem számítanak bele a világranglistákba, melyek közlését egyébként is felfüggesztették.

A teljesítményeket ugyanakkor statisztikai célból rögzítik, így megfelelő körülmények között lehet például világcsúcsot felállítani - írta közleményében a Nemzetközi Atlétikai Szövetség.

Sebastian Coe, a szövetség elnöke háláját fejezte ki a szervezet sportolói bizottságának és tanácsának az aprólékos munkájáért és állásfoglalásáért, amelyből kiderül, úgy vélik: a kvalifikációs időszak felfüggesztése nagyobb biztonságot nyújt az atlétáknak a felkészülésük megszervezésében, és a korrektséget szem előtt tartva ez a legjobb válasz azokra a félelmekre, melyek szerint az utazási korlátozások miatt a versenyzési lehetőségek nem egyenlő mértékben állnak rendelkezésre mindenkinek a koronavírus-járvány időszaka alatt.

Fontos megjegyezni, hogy a már korábban olimpiai szintet teljesítő sportolók eredménye nem vész el, őket újra lehet majd nevezni a jövő nyáron, július 23-án rajtoló olimpiai játékokra ugyanazzal az eredménnyel, amit korábban elértek.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55452/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,Tokió 2020,olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Összeállt az olimpiai vívócsapat

2021.05.26. 11:35
Éjszakába nyúló keddi elnökségi ülésen véglegessé vált a tokiói olimpiára utazó magyar vívó-válogatott összeállítása.

Egyéni sportok

Felháborodtak a japánok Thomas Bach és John Coates kijelentése után

2021.05.24. 19:25
Felrobbant az internet Thomas Bach és John Coates kijelentése után, miszerint a veszélyhelyzet közepette is mindenképpen megrendezik az olimpiát.

Egyéni sportok

Hatezer japán orvos kéri: töröljék az olimpiát!

2021.05.19. 11:45
Attól tartanak, összeomolhat az ázsiai ország egészségügyi rendszere. Ilyen áron márpedig nem szabad ötkarikás játékokat rendezni idén nyáron – szólítják fel a kormányt.

Egyéni sportok

Game(s) over? Egyre több japán törölné az olimpiát!

2021.05.17. 11:40
Egy friss felmérés szerint már az ázsiai ország lakosainak már több mint 80 százaléka ellenzi, hogy idén nyáron megtartsák az ötkarikás játékokat. A járványhelyzet mindent …

Egyéni sportok

Baj van: a japánok többsége továbbra is lefújná az olimpiát

2021.05.10. 13:40
Az emberi egészséget és az egészségügy működőképességét ugyanis fontosabbnak tartják, mint a világ legnagyobb sporteseményét.

Egyéni sportok

Tokió 2020: teljesen zárt kapussá tehetik az olimpiát

2021.04.30. 19:00
Arról már korábban döntött a japán szervezőbizottság, hogy külföldiek nem látogathatják az olimpiai versenyeket, de arról, hogy a hazai nézőket beengedik-e majd csak júniusban …

Egyéni sportok

Közvetítések: döntőt játszik Fucsovics Márton a rotterdami ATP-tornán

2021.03.07. 07:30
Élete első ATP 500-as tornadöntőjére készül Fucsovics Márton, de láthatjuk a férfi röplabda Magyar Kupa fináléját is többek között a hét …

Magyar foci

Közvetítések: visszavághat a Puskás Akadémia az Újpestnek

2021.03.06. 07:30
A felcsúti együttes ismét a lila-fehéreket látja vendégül, akárcsak nemrég a kupában, de emellett számos érdekes eseményt kínál nekünk a szombat, például Fucsovics …

Csapatsportok

Közvetítések: az örökrangadó és a Siófok-Fradi viszi a prímet a csúcsszombaton

2021.02.27. 07:30
Az év eddigi legsűrűbb napja jön, már ami a televíziós sportközvetítéseket illeti, szó szerint lesz minden, mint a búcsúban.

Magyar foci

Közvetítések: számtalan rangadóval vár ránk a szombati nap

2021.02.06. 07:30
Lesz itt minden: rangadó a labdarúgó NB I-ben, a női és a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, valamint a topligákban is rendeznek izgalmasnak ígérkező mérkőzéseket.