Elhunyt Magyarország első paralimpiai érmese, Fejes András

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Életének 74. évében elhunyt Fejes András a magyar sport történetének első paralimpiai érmese, a hazai parasport mozgalom meghatározó személyisége. 

Fotó: kekesonline.hu

Fejes András 17 éves volt, amikor egy baleset miatt kerekesszékbe kényszerült. Amikor Ausztriában kezelték, akkor ismerkedett meg a mozgássérültek sportjával és elkezdett versenyezni. Néhány éven belül a világ egyik legjobb paraatlétája lett. Legnagyobb sikerét 1972-ben érte el, amikor a Heidelbergben a paralimpián, 60 méteres kerekesszékes kocsiversenyen a harmadik helyen végzett. Eredményével ő lett az első magyar parasportoló aki érmet szerzett paralimpiai játékokon. 

Alapító tagja volt a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubnak, amely sokáig hazánk egyetlen olyan egyesülete volt, ahol a fogyatékkal élők szervezett keretek között sportolhattak. 

A sportpályán kívül is sikeres volt: summa cum laude végzett az ELTE pszichológiai szakán, majd 1978-ban kandidátusi fokozatot szerzett. Elsősorban a testileg sérült emberek  lélektani nehézségeinek feltérképezésére és csökkentésére, a társadalmi beilleszkedés problémájára irányult a szakmai tevékenysége. Német, orosz, angol, román és dán nyelven is megjelent nyolc könye és több mint 200 szakközlemény, referendum fűződött a nevéhez. 

Tíz éven keresztül volt tagja  az ENSZ képviselettel is rendelkező Nemzetközi Rokkantszövetség (FIMITIC) elnökségének. A sportban elért eredményeiért, tudományos és közéleti munkásságáért számos díjat kapott, szülővárosa, Gyöngyös többször kitüntette, róla nevezték el a Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnokot. 2001-ben Csík Ferenc-díjat vehetett át, 2002-ben Paralimpiai Érdemérmet kapott, 2018-ban megkapta az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Arany Érdemkeresztet.

A Magyar Paralimpiai Bizottság Fejes Andrást saját halottjának tekinti.

Címkék: atlétika, parasport
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55562/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,parasport

További cikkek

Egyéni sportok

Közvetítések: döntőt játszik Fucsovics Márton a rotterdami ATP-tornán

2021.03.07. 07:30
Élete első ATP 500-as tornadöntőjére készül Fucsovics Márton, de láthatjuk a férfi röplabda Magyar Kupa fináléját is többek között a hét …

Magyar foci

Közvetítések: visszavághat a Puskás Akadémia az Újpestnek

2021.03.06. 07:30
A felcsúti együttes ismét a lila-fehéreket látja vendégül, akárcsak nemrég a kupában, de emellett számos érdekes eseményt kínál nekünk a szombat, például Fucsovics …

Csapatsportok

Közvetítések: az örökrangadó és a Siófok-Fradi viszi a prímet a csúcsszombaton

2021.02.27. 07:30
Az év eddigi legsűrűbb napja jön, már ami a televíziós sportközvetítéseket illeti, szó szerint lesz minden, mint a búcsúban.

Magyar foci

Közvetítések: számtalan rangadóval vár ránk a szombati nap

2021.02.06. 07:30
Lesz itt minden: rangadó a labdarúgó NB I-ben, a női és a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, valamint a topligákban is rendeznek izgalmasnak ígérkező mérkőzéseket.

Csapatsportok

Közvetítések: Szerbia ellen javíthat a magyar női kézilabda-válogatott

2020.12.06. 07:30
A Horvátország elleni meglepetés vereséget követően Szerbia ellen lép pályára a női kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott.

Csapatsportok

Szokásos hétvégi sportparádé a képernyő előtt

2020.10.03. 07:30
Újra pályán Fucsovics Márton és Babos Timiék a Garroson, rengeteg labdarúgás itthonról és a topligákból, indul a Giro, az éjjel pedig a küzdősportoké.

Egyéni sportok

Atlétika: megdőlt Szergej Bubka kultikus szabadtéri csúcsa (videó)

2020.09.17. 21:45
Armand Duplantis 615 centiméteres, szabadtéri világrekorddal győzött a római Gyémánt Liga-versenyen. A svéd klasszis Szergej Bubka rekordját adta át a múltnak.

Egyéni sportok

Két év börtönre ítélték a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt elnökét

2020.09.16. 15:15
Két év börtönbüntetésre és félmillió eurós pénzbírság megfizetésére ítélték Lamine Diackot, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség …

Egyéni sportok

Atlétika: Csere Gáspár nyerte a 35. Wizz Air Budapest Félmaratont

2020.09.06. 12:35
Csere Gáspár, a BEAC sportolója nyerte vasárnap a 35. Wizz Air Budapest Félmaratont, amely egyben az országos bajnokság is volt.

Egyéni sportok

Atlétika csapat ob: Madarász Viktória országos csúcsot gyalogolt

2020.09.05. 22:10
Madarász Viktória országos csúcsot ért el 5000 méteres gyaloglásban az 50 millió forint összdíjazású atlétikai csapatbajnokság döntőjének első napján.