A Nemzet Sportolói közé választották az első magyar világbajnok tájfutó

Dorogi László
Dorogi László

Hivatalosan is a Nemzet Sportolói közé került Monspart Sarolta, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja.

Monspart Sarolta történelmet ír az 1972-es csepeli maratonon. (Fotó: futasrolnoknek.hu)

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg, hogy a kormány a sporttörvény alapján - megismerve és tudomásul véve a Nemzet Sportolóinak javaslatát - Monspart Sarolta tájékozódási futó részére a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot adományozza - írja az MTI. A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

A 75 éves Monspart Sarolta pályafutása során 34(!) magyar bajnoki címet szerzett tájfutásban, de kipróbálta magát síkfutásban is, ahol hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet nyert a magyar váltóval, két évvel később pedig első magyarként a sportág világbajnoki címét is elhódította. 1976-ban ismét a váltóval állhatott fel a világbajnoki dobogóra, ezúttal a harmadik fokára, majd még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

1972-ben sporttörténelmet írt azzal, hogy nőként elindult a csepeli maratonon, előtte ugyanis nők nem indulhattak a klasszikus számban. Monspart végül a versenyt három órán belüli idővel teljesítette, ezzel Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt.

Visszavonulását követően 1980 és 1990 között a magyar tájfutó válogatott szövetségi kapitánya volt, később a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként az elitprogramok - világbajnokságok, világversenyek szervezéséért felelt. 2012-ben választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökének, de dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben és volt a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, valamint a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke is.

A Nemzet Sportolói társaság tagjai jelenleg Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János, valamint a most bekerült Monspart Sarolta. A testületbe azok kerülhetnek be, akik már betöltötték hatvanadik életévüket, sportolóként kimagasló eredményt értek el, és versenyzői pályafutásuk után is fontos szerepet töltöttek be a hazai sportéletben.

"Bevallom, hivatalosan még nem tudom, mert nem értesítettek, hogy valóban a Nemzet Sportolója lettem. Ám az gyanús volt, hogy amikor bekapcsoltam a telefonomat, vagy nyolc gratuláló sms volt rajta. Akkor már sejtettem, hogy amiben bíztam, valósággá vált, és semmi sem húzza keresztbe a Nemzet Sportolóinak döntését"

- mondta szerdán az MTI-nek Monspart, akiről tudni lehetett, hogy bár rengeteg díja, elismerése van, nagyon szeretett volna bekerülni a Nemzet Sportolói közé.

"Valóban sokféle kitüntetésem van, mindet szeretem és örültem nekik, mindegyik további célok elérésére ösztönzött. A Nemzet Sportolója címre azért vágytam különösen, mert így a nem olimpiai sportokat is képviseli valaki, ami az élsportolók egyenrangúságát jelzi"

- indokolta, és hozzátette, hogy a Fa Nándor által 1993-ban alapított Megszállottak Klubjának sok más nem olimpikonnal, például Besenyei Péterrel együtt ő is tagja, de ez a kitüntetés mégis más.

"Ez az elismerés a legnagyobb pozitív stresszbomba, a legjobb gyógyszer a gyógyulásomhoz, van erőm tovább küzdeni. A jó Isten segítségét kérem, hogy legyen még időm párszáz gyalogló klubot elindítani az országban az időseknek, remélem ősztől már majd lehet"

- tette hozzá a ma az idősek sportolását az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatában szervező Monspart Sarolta.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55657/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,MOB,szabadidősport,tájfutás,Monspart Sarolta

További cikkek

Egyéni sportok

Atlétika: elhunyt Jurij Szjedih a kalapácsvetés világrekordere

2021.09.14. 15:45
66 éves korában elhunyt Jurij Heorhijovics Szjedih kétszeres olimpiai bajnok atléta, aki immáron közel 40 éve tartja a kalapácsvetés világcsúcsát.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: véget értek a játékok, 16 érmet szereztek a magyarok - szeptember 5.

2021.09.05. 15:50
Tokióban véget ért a 16. nyári paralimpiai játékok. amelyen a magyar sportolók összesen 16 érmet, közte 7 aranyat …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: zárásként egy kajakos bronz is összejött - szeptember 4.

2021.09.04. 14:05
A kajakos Varga Katalin bronzérmes lett, míg a távolugrásban aranyérmes Ekler Luca 400 méteres síkfutásban ötödikként végzett a …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: bronzérmes a kajakos Varga Katalin!

2021.09.04. 04:10
Varga Katalin remek versenyzéssel bronzérmet szerzett a tokiói paralimpián a női kajak KL2 200 méteres versenyében.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: újabb magyar kajakkirály! - szeptember 3.

2021.09.03. 15:25
A tokiói paralimpia mai napja sem múlt el magyar érmek nélkül: Kiss Péter Pál nagyszerű versenyzéssel nyerte a kajakosok döntőjét, míg Pap Bianka 200 méteres …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: magyar aranyérmek és olimpiai rekordok - szeptember 2.

2021.09.02. 13:45
Konkoly Zsófia és Pap Bianka is aranyérmes lett úszásban, a kajakos Kiss Péter pedig olimpiai rekordot evezve jutott döntőbe a tokiói paralimpia …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Konkoly Zsófia aranyérmes 100 méteres pillangóúszásban!

2021.09.02. 10:35
Konkoly Zsófia nagyszerű második féltávjának köszönhetően új Európa-rekorddal aranyérmet szerzett az S9-es kategória 100 méteres …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: ragyogó magyar ezüstérmek - szeptember 1.

2021.09.01. 13:45
Pap Bianka 400 méteres gyorsúszásban, míg Konkoly Zsófia 200 méteres vegyesúszásban szerzett ezüstérmet a tokiói paralimpia nyolcadik versenynapján.

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Konkoly Zsófia 200 vegyesen is ezüstérmes!

2021.09.01. 12:00
Konkoly Zsófia nagyszerű hajrával másodikként végzett az SM9-es kategória 200 méteres vegyesúszódöntőjében, így második érmét szerezte a tokiói paralimpián.

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Pap Bianka ezüstérmes 400 méteres gyorsúszásban!

2021.09.01. 10:40
Pap Bianka szerezte a magyar küldöttség tizedik érmét a tokiói paralimpián, miután másodikként végzett az S10-es kategória 400 méteres gyorsúszódöntőjében.