Labdarúgás: 95 éves lenne az Aranycsapat hátvédje, Buzánszky Jenő

Szabó Róbert
Szabó Róbert

Ma lenne 95 éves Buzánszky Jenő, az Aranycsapat hátvédje, aki ott volt a csapattal az 1954-es világbajnoki döntőn is.

Fotó: Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség

95 évvel ezelőtt, 1925. május negyedikén látta meg a napvilágot a Tolna megyei Újdombóváron, majd itt is kezdte el labdarúgópályafutását a Dombóvári Vasutasban. Innen került aztán Pécsre, ahol először centert játszott, azonban Szabó Péter nagyszerű jobbhátvédet faragott belőle. Az MTK korábbi szélsője, aki külföldről érkezett haza 1947-ben Dorogra távozott, ahova magával vitte tehetséges játékosát, Buzánszky Jenőt is, aki ezután pályafutása végéig a dorogiaknál maradt. Természetesen katonai szolgálata alatt nem játszott a Komárom-Esztergom megyei együttesnél, ekkor a Budapest Őrzászlóaljban futballozott a Rákosi Kupának is nevezett hadsereg bajnokságban. Ezeken a mérkőzéseken azonban visszatért eredeti posztjára és 6-8 gólokat lőtt csapatában.

Természetesen a jó teljesítményének köszönhetően megkapta a válogatott behívót is, 1950. november 12-én pedig debütált is a nemzeti csapatban. A szélső hátvéd 1956. július 15-ig 49-szer ölthette magára a meggypiros szerelést. Buzánszky alappillére volt a válogatottnak, tagja volt az 1952-es helsinki olimpián aranyérmet szerző csapatnak, szerepelt az Anglia elleni 6-3-as győzelemmel végződő évszázad mérkőzésén, valamint az 1953-as Európa Kupa-győzelem során is szerepelt. Ezek mellett mind az öt világbajnoki mérkőzésen pályára lépett 1954-ben, így ott volt a Németország ellen elveszített világbajnoki döntőn is. Érdekesség, hogy a kezdőcsapatból ő volt az egyetlen, aki vidéki klub játékosaként került a válogatottba.

Jóllehet, pályafutása végéig a Dorogot erősítette, 1956-ban az ismét zöld-fehérben játszó Ferencváros kölcsönjátékosaként elutazott a fővárosiak jugoszláv túrájára, ahol négy mérkőzésen pályára is lépett.

Fotó: Blogstar

Visszavonulása után aztán edzői munkát vállalt, kétszer is irányította a Dorogi Bányászt és az Esztergomi Vasast, utoljára 1972-ben a Fősped Szállítókat vezette. Edzői évei után az Aranycsapat legendáját építette, filmvetítésekre, élménybeszámolókra járt, valamint 1985-ig technikai vezetőként visszatért a Doroghoz. Ezután nevezték ki a Komárom-Esztergom megyei Labdarúgó-szövetség elnökhelyettesének, majd 1993-ban az elnökének. A Magyar Labdarúgó Szövetségben is elnökségi tag volt 1993-tól, illetve az utánpótlásbizottság elnökhelyettese is volt.

Buzánszky Jenő tiszteletére a kétezres évektől a Debreceni Egyetem valamint a pécsi Leöwey Klára Gimnázium is labdarúgókupát rendez, amiken az Aranycsapat egykori játékosa is rendre részt vett. Emellett 2010 májusa óta az ő nevét viseli egykori csapata, a Dorog stadionja is.

Elismerései közé tartozik az 1986-ban elnyert Olimpiai érdemérem, a 2001-ben megkapott Csík Ferenc-díj, a 2010-ben átvett Nemzet Sportolója díj, valamint a halála előtt félévvel átadott Emberi Méltóságért-díj, amit elsőként kapott meg a sportolók közül. Utóbbi elismerést azzal érdemelte ki, hogy egész élete során elkötelezett volt az emberi jogokért és az egyenlő emberi méltóságért, valamint a hazaszeretetet képviselte és gyermekmentő szolgálata sokat segített.  Ezek mellett sokat tett a labdarúgásért is, hiszen alapító tagja volt az Ovi-Foci Alapítványnak.

Buzánszky Jenő hosszan tartó súlyos betegség után 2015. január 11-én hunyt el életének 90. évében. Nagyszerű életműve példa lehet bárki számára, hiszen szerénységből, alázatból, sportszeretetből és munkából is mindenkinek példát mutatott az Aranycsapat egykori játékosa, akinek halála pótolhatatlan veszteség mind a magyar, mind a nemzetközi, egyetemes futballnak is.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55859/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,Aranycsapat

További cikkek

Magyar foci

Európa-liga: harmadik mérkőzését is elveszítette a Ferencváros

2021.10.19. 18:25
A Celtic ellen sem tudott pontot szerezni a Ferencváros, miután a skót együttes 2–0-ra legyőzte a magyar csapatot az Európa-liga csoportkörének harmadik …

Magyar foci

NB I: győzelemmel kezdett Supka Attila Mezőkövesden, továbbra is nyeretlen az Újpest

2021.10.17. 18:55
Egyetlen gól esett a magyar élvonal kilencedik fordulójának mai mérkőzésein. A Mezőkövesd legyőzte a Debrecent, míg az Újpest …

Magyar foci

NB I: hazai pályán veszített a Ferencváros, a Fehérvár legyőzte a Honvédot

2021.10.16. 21:40
A magyar élvonal kilencedik fordulójában a Zalaegerszeg győzött a Ferencváros otthonában, a Gyirmót elkönyvelhette második sikerét, míg a …

Magyar foci

NB I: győzött a Puskás Akadémia a Hungária körúton

2021.10.15. 22:00
A Puskás Akadémia idegenben 1-0-ra legyőzte az MTK-t a magyar élvonal kilencedik fordulójának nyitómérkőzésén.

Magyar foci

Vb-selejtező: döntetlent játszott a magyar válogatott a Wembleyben! (videó)

2021.10.12. 22:40
A magyar labdarúgó-válogatott jó teljesítménnyel 1-1-es döntetlent játszott az Európa-bajnoki ezüstérmes Anglia otthonában a világbajnoki …

Magyar foci

Labdarúgás: ötöt lőttek a németek az U21-es válogatottnak

2021.10.12. 19:45
A magyar U21-es labdarúgó-válogatott 5-1-re kikapott a címvédő Németországtól a korosztályos Európa-bajnokság selejtezősorozatának szegedi mérkőzésén.

Magyar foci

Labdarúgás: csoportelsőként elitkörös az U19-es válogatott

2021.10.12. 16:55
A magyar U19-es labdarúgó-válogatott 1-1-es döntetlent játszott Ausztriával és így csoportgyőztesként jutott be a tavaszi selejtezős elitkörbe.

Magyar foci

Vb-selejtező: Albánia Budapesten is győzött, lényegében elúsztak a remények

2021.10.09. 22:40
A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra kikapott Albániától a Puskás Arénában és így minimálisra csökkentek a továbbjutási esélyei a …

Magyar foci

NB I: Pintér Attila távozott a Mezőkövesd kispadjáról

2021.10.04. 20:25
A Mezőkövesd Zsóry FC elnöksége hivatalos közleményben közölte, hogy már nem Pintér Attila a borsodi klub vezetőedzője.

Külföldi foci

NB I: győzött és élre állt a Ferencváros, otthon nyert a ZTE

2021.10.03. 19:15
A Zalaegerszeg 2-0-ra verte az MTK-t, míg a Ferencváros idegenben 3-1-re legyőzte a Paksot a magyar élvonal nyolcadik fordulójában. A címvédő zöld-fehérek az élre …