Ökölvívás: verbális háborúba kezdett India és az AIBA

Dorogi László
Dorogi László

Nem Indiában tartják meg a 2021-es ökölvívó világbajnokságot, ám ezúttal nem a koronavírus a ludas. A nemzetközi ökölvívó szövetség szerint a szervezők nem fizettek időben, az indiaiak szerződésszegésre hivatkoznak.

Az ökölvívósportnak komoly viharokat kellett átvészelnie az elmúlt években, évtizedekben, így finoman fogalmazva sem a legjobb a sportág és a nemzetközi szövetség megítélése, ezért minden bizonnyal nem hiányzott nekik egy újabb botrány.

A nemzetközi ökölvívó életet szervező szövetség, az AIBA korábban Indiának ítélte oda a 2021-es ökölvívó világbajnokság rendezési jogát, s ha csak a koronavírus-járvány nem szólt volna közbe, nem is lett volna az ázsiai helyszínnel semmi gond. Csakhogy, az Indiai Ökölvívó Szövetség nem mutatkozott túlságosan együttműködőnek a rendezési költségek befizetését illetően, így végül mégis kicsúszott a kezeik közül a vb. Egészen pontosan a nemzetközi szövetség vette el tőlük.

Tudni kell, hogy minden világbajnokságot rendező országnak vannak bizonyos pénzügyi kötelezettségei a nemzetközi szövetség felé, aminek értelmében egy előre meghatározott időpontig be kell fizetniük egy igen borsos jogdíjat az AIBA számlájára, ezzel biztosítva a rendezés körülményeit.

Az Indiai Ökölvívó Szövetségnek tavaly december elsejéig kellett volna a négymillió dolláros jogdíj első részletét átutalnia, ez viszont nem történt meg a határidőig, aminek hatására az AIBA azonnal új rendező város után nézett. Az ázsiai ország szövetsége szerint ugyanakkor ezt a döntést semmilyen egyeztetés nem előzte meg, ráadásul már azelőtt új rendező keresésébe kezdett a szövetség, hogy nekik lejárt volna a részletfizetési határidejük.

A vádakra Mohamed Moustahsane, az AIBA elnöke a Times of India című lapnak adott interjújában reagált, amelyben elmondta, hiába küldtek az indiaiaknak több felszólító és figyelmeztető levelet, hogy fizessék ki a jogdíj részletét december elsejéig, ez nem történt meg. Ezek után döntött úgy az AIBA - az eredeti szerződésben szereplő kitételnek megfelelően - hogy félmillió dolláros büntetést szab ki Indiára a megállapodás megsértése miatt - és elveszi a rendezési jogát.

Az indiaiak válasza nem késett sokat, a helyi szövetség szerint az AIBA végrehajtó bizottsága már a november 21-i rendkívüli ülésén új világbajnoki pályázat kiírásáról döntött, meg sem várva a december elsejét, ráadásul az ázsiaiak szerint a szerződés alapján a rendezőnek egy harminc napos türelmi időszak is jár abban az esetben, ha nem tudnának időben fizetni, ezért hivatalosan december 31-ig kellett volna az összeget elutalniuk - magyarán az AIBA szegett szerződést, nem ők.

Ez a nyilatkozat csak olaj volt a tűzre, a nemzetközi szövetség ugyanis válaszul kiteregette a szennyest: India még a 2018-as, Új-Delhiben rendezett női világbajnokság rendezési jogáért járó 360 ezer dollárral is tartozik a szövetségnek, így akár jogi útra is terelhetik az ügyet.

"Nem fizettek a határidő lejárta után sem. Kifogásokon kívül semmit sem hallok tőlük. Ha a BFI (indiai szövetség) néhány százezer dollárt sem volt képes átutalni eddig, hogyan tudna milliókat kifizetni?"

- tette fel az elméleti kérdést Mohamed Moustahsane.

Hogy mi lesz az ügynek a vége, azt egyelőre nem tudni, de az biztosnak tűnik, hogy 2021-ben Belgrádban rendezik meg a világbajnokságot.

Címkék: Ökölvívás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55956/pics/lead_800x600.jpg
Ökölvívás

További cikkek

Csapatsportok

Közvetítések: folytatódik a női kézilabda Európa-bajnokság, rangadót játszik az Újpest

2020.12.11. 07:30
Dánia a svédek, míg Franciaország az oroszok ellen kezdi meg középdöntős szereplését a női kézilabda …

Külföldi foci

Közvetítések: a Barcelonát fogadja a Ferencváros a Bajnokok Ligájában

2020.12.02. 07:30
A torinói vendégjátéka után a Barcelonát fogadja a Ferencváros a Bajnokok Ligája ötödik fordulójában, de láthatjuk a Telekom Veszprém THW Kiel …

Autó-motor

Közvetítések: Bahreinben tér vissza a Forma-1

2020.11.27. 07:30
A Török Nagydíj után Bahreinbe látogat a "száguldó cirkusz" mezőnye, ahova Lewis Hamilton már világbajnokként érkezik majd meg, de láthatunk többek között labdarúgást is a pénteki …

Magyar foci

Közvetítések: rangadó a La Ligában és az NB I-ben

2020.11.21. 07:30
A Budapest Honvéd otthonába látogat a címvédő Ferencváros, míg az Atlético Madrid a Barcelonát fogadja a szombati napon.

Egyéni sportok

Közvetítések: futballmentes hét kezdés, folytatódik a tenisz világbajnokság

2020.11.16. 07:30
Nem a futball szerelmeseinek kedvez a hétfői nap sportközvetítések szempontjából, azonban sznúkert, teniszt, lósportot, dartsot és …

Magyar foci

Közvetítések: MOL Fehérvár-Ferencváros rangadó a hétvége első napján

2020.10.31. 07:30
A Dinamo Kijev elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés után ismét fontos mérkőzés elé néz a Ferencváros, hiszen a bajnoki címre hajtó MOL …

Külföldi foci

Nemzetközi kupagyőzteseket avattunk - avagy erről írtunk augusztusban

2020.09.01. 18:10
Valamennyi nemzetközi klubfutballtorna befejeződött, megrendezték az országúti kerékpárosok Európa-bajnokságát, valamint a Forma-1-ben és a MotoGP-ben sem …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Povetkin a padlóról felállva ütötte ki ellenfelét (videó)

2020.08.23. 08:15
Alexander Povetkin kétszer is padlózott Dillian Whyte ellen majd az ötödik menetben kiütötte riválisát és így jogot szerzett arra, hogy kihívja a …

Egyéni sportok

UFC: megvédte nehézsúlyú bajnoki címét Stipe Miocic

2020.08.16. 09:40
Az UFC nehézsúlyú bajnoka egyhangú pontozással győzte le Daniel Cormier-t, aki ezután bejelentette, hogy visszavonul.

Autó-motor

A hónap amikor újra felbőgtek a motorok - avagy erről írtunk júliusban

2020.08.01. 14:30
Elkezdődött a Forma-1 és a MotoGP idénye, bajnokot avattak Európa nagy bajnokságaiban is a júliusi hónapban, amelyet azonban a magyar sport több fontos …