Labdarúgás: elhunyt Ladinszky Attila a Feyenoord, az Anderlecht és a Betis egykori csatára

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Életének 71. évében elhunyt Ladinszky Attila a Tatabánya, az Anderlecht és a Real Betis legendás csatára. 

Kép forrása: fourfourtwo.com

Ladinszky Attila haláláról a Real Betis honlapja számolt be elsőként, majd a Nemzeti Sport érdeklődésére a családjához közel álló források elmondták, hogy az egykori csatár a mai napon elhunyt a budapesti Szent János Kórházban. Ladinszky Attila évek óta küzdött szívpanaszokkal, ám három hete nem emiatt, hanem egy más betegség miatt került kórházba. Mivel a szívbetegsége különös kockázatot jelentett, így az intenzív osztályon kezelték. Tíz nappal ezelőtt arról írt a Nemzeti Sport, hogy az egykori labdarúgó jobban van és a barátai révén azt üzente, hogy jobban van, ám a kórházat még nem hagyhatta el. Az NSO.hu információi szerint Ladinszky műtétre szorult volna, ám a szívbetegsége miatt vártak, hogy megerősödjön annyira, hogy az operációt kockázat nélkül elvégezzék. Erre már nem kerülhet azonban sor, miután a szervezete a mai napon feladta a küzdelmet. 

A `70-es évek egyik legjobb magyar csatára 1949. szeptember 13-án született Budapesten. Pályafutását a Tűzoltó Dózsában kezdte, majd 1968-ban a Tatabányai Bányászhoz igazolt. Két szezont követően tért vissza a fővárosba, amikor a Vasas labdarúgója lett. 1971-ben az ifjúsági válogatott belgiumi túrája során úgy döntött, hogy nem fog hazatérni a szocialista Magyarországra. 

Külföldi karrierjét a belga Beerschot színeiben kezdte, majd 1971 és 1973 között a Feyenoordot erősítette, a rotterdami csapattal második idénye végén bajnoki címet szerzett. 1973-ban az Anderlechtbe igazolt és a belga futball zászlóshajójával is bajnokságot nyert, 1974-ben pedig 24 góljával ő lett a belga gólkirály. Két szezon után aztán a brüsszeliektől a Real Betishez távozott. Spanyolországban imádták a szurkolók, csapatával Király-kupát nyert, valamint egy alkalommal a Real Madrid ellen is győztes gólt szerzett. 1979 és 1981 között a francia Toulouse-ban futballozott, majd még egy évet a portugál Amarantében mielőtt visszavonult. 

A meglehetősen extravagáns életet élő csatár az 1990-es években látogatott először haza Magyarországra, majd 1999-ben végleg hazaköltözött. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56018/pics/lead_800x600.jpg