RUSADA: a járvány se állja útját a doppingvizsgálatoknak

Szupkai Gábor
Szupkai Gábor

Az év első négy hónapjában 71 olyan esetet rögzített az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA), amikor megsértették a sport tisztaságát védő előírásokat orosz sportolók.

Oroszországban jól tudjuk, hogy komoly problémát jelent a tiltott szerek használata, sportolóik sok világeseményről hiányoztak, és hiányozni fognak a jövőben is szabályszegések miatt.

Az adatokkal Margarita Pahnockaja, a RUSADA főigazgató-helyettese szolgált a TASZSZ hírügynökségnek. Beszámolója szerint 38 esetben a szabályos teszteléshez szükséges feltételek hiányoztak, 33 esetet pedig az úgynevezett holléti szabály megsértésével produkáltak az érintettek, vagyis nem voltak ott elérhetők, ahol a tartózkodási helyük kötelező bejelentése szerint adott időszakban lenniük kellett volna a doppingellenőrök érkezésekor.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe szerint a holléti nyilvántartás vezetése a tesztelhető élsportolók számára kötelező, a kontroll alóli kibúvás doppingvétséggel ér fel, és ha egy profi sportoló egy év alatt háromszor ily módon elérhetetlenné válik, akár négy évre is eltiltható a versenyzéstől.

A RUSADA 2019-ben 312 szabálysértést regisztrált, 2018-ban 349-et, 2017-ben pedig 173 olyan esetet rögzítettek, amikor az orosz sportolók nem tartották be a doppingellenes előírásokat.

Címkék: Dopping, Oroszország
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56082/pics/lead_800x600.jpg
Dopping,Oroszország

További cikkek

Külföldi foci

Bajnokok Ligája: Kompany és Gündogan nélkül a Manchester City

2017.09.26. 17:10
8 csoportmérkőzéssel kezdődik meg a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulója. Cikkünkben közöljük a csapatok várható összeállítását.

Egyéni sportok

Phjongcshang 2018: többen kitiltanák az Orosz Olimpiai Bizottságot

2017.09.14. 20:20
Összesen 17 antidopping ügynökség írta alá azt a közleményt, melyben az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) kitiltását kérik a februári, phjongcshangi téli …

Egyéni sportok

Világjátékok: Doppingvétség miatt nem indul egy magyar uszonyosúszó

2017.07.11. 13:30
Doppingvétség miatt kapott kétéves eltiltást Sincki Ádám uszunyosúszó, ezért nem versenyezhet a jövő csütörtökön rajtoló lengyelországi …

Külföldi foci

Ilyen még nem volt: tömeges doppping a Rivernél!

2017.06.23. 09:30
Lényegében sokkot kaptak a River Plate vezetői, amikor megtudták, hogy összesen hét játékosuk bukott meg a doppingellenőrzésen.

Egyéni sportok

MACS, ORFK, sportállamtitkárság - közös fellépés a doppinggal szemben

2017.06.14. 08:35
Együttesen lépnek fel az illegális teljesítménynövelők használatával szemben, és azon dolgoznak közösen, hogy a tiltott szerekhez való hozzájutás …