Olimpiai bajnokaink: Baczakó Péter Moszkvában aranyra cserélte a montreali bronzérmet (videó)

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A moszkvai olimpián született meg a magyar súlyemelés történetének második olimpiai aranyérme. A dobogó tetejére Baczakó Péter állhatott fel. 

Fotó: MTI

Baczakó Péter 1951. szeptember 27-én született Ercsiben, tizenhat éves volt amikor a BKV Előre színeiben elkezdte a súlyemelést. Kitartása miatt hamar népszerű lett csapattársai körében, mivel képes volt hajnaltól estig edzeni csak azért, hogy minél jobb eredményeket tudjon elérni. Első jelentős eredménye az 1975-ös világbajnokságon született meg, amikor középsúlyban bronzérmes lett. A montreali olimpián szintén középsúlyban a harmadik helyen végzett, miután a bolgár Blagoy Blagoevet doppingolás miatt kizárták előle. A bronzérmet postán kapta kézhez, ám nem tekintette jelentős eredménynek, mivel nem állhatott fel a dobogóra. 

A két olimpia közti ciklusban szállította az eredményeket: 1977-ben és 1978-ban is ezüstérmes lett a világbajnokságon összetettben, de a `78-as Eb-n is a második helyen végzett mindkét fogásnemben és összesítésben is. Az első még nagyobb sikerét már félnehézsúlyban  szállította 1979-ben, amikor szakításban megnyerte a várnai Európa-bajnokságot, összesítésben és lökésben pedig a dobogó második fokára állhatott fel. 

Baczakó az olimpiára úgy utazott ki, hogy a bronzéremben bízott, míg az elvárás a pontszerzés volt vele szemben. 
Az 1980. július 27-én rendezett verseny favoritja a bolgár Rumen Aleksandrov és a címvédő szovjet David Rigert volt. Utóbbi mellett szólt, hogy két évvel korábban a tíz kilóval nehezebbek súlycsoportjában is már volt világbajnok. A döntő másik magyar résztvevője Antalovics Ferenc volt. 

Honfitársunk a szakításban számított erősebbnek, ám mégis megfontoltan kezdett és elsőre 162.5 kg-al kezdett. A "bemelegítés" után az öt kilogrammal nehezebb súly sem okozott gondot számára, majd a 170 kg-ot is felemelte. A nagy favorit Rigert 170-en szállt be a küzdelembe, ám mindhárom kísérletét rontotta és így óriási meglepetésre kiesett. Aleksandrov szintén teljesítette a 170 kg-ot, ám mivel Baczakó harminc dekával könnyebb volt (89.10 kg-al mérlegelt), így a magyar súlyemelő vezetett az első fogásnemet követően. Érdekesség, hogy ez a verseny egyben világbajnokságnak is számított, így tulajdonképpen ez a harminc deka egy vb-aranyérmet is jelentett. 

Jöhetett a lökés, és Baczakó a 202,5 kg-al nem hibázott, ám Aleksandrov egy meglehetősen szabálytalan gyakorlattal 205-öt teljesített. Mivel csak egy bíró látta szabálytalannak a lökést, így a bolgár az élre ugrott. Válaszként Baczakó teljesítette a 207,5 kg-ot és így riválisát lépéshátrányba hozta. Mivel Aleksandrov volt a könnyebb, így 210 kilóra emeltetett, ám rontott. A magyar sportoló szintén megpróbálkozott ezzel a súllyal, ám ő sem tudta kilökni a feje fölé és így a bolgárnak maradt még egy sansza. 

Baczakó az öltözőben hallotta ahogyan a bolgár még egyszer megpróbálkozik a 210 kilóval. Nem szurkolt riválisa ellen, de nagy csalódásként tekintett volna az ezüstéremre. Nem merte figyelni Aleksandrov gyakorlatát, ám hallotta a tárcsák csattanásából, hogy nem sikerült másodszorra sem a kísérlet. Később a  tárcsák csattanására úgy hivatkozott, mint a kedvenc zaj egész életében. 

Ez a csattanás ugyanis azt jelentette, hogy Baczakó Péter 377,5 kilogrammos összteljesítménnyel megnyerte az olimpiát (valamint hivatalosan a lökés és az összetett világbajnoki aranyérme is).  Rumen Aleksandrov két és fél kilós különbséggel a második helyen végzett, míg a bronzérmet a kelet-német Frank Mantek szerezte meg. Antalovics Ferenc az első fogásnem után a dobogóért küzdött, ám utána három rossz gyakorlata miatt kiesett a versenyből. 

Baczakó Péter az olimpiát követően 1982-ben még szerzett egy világbajnoki bronzérmet, ám sérülései miatt egy évvel később úgy döntött, hogy visszavonul. Sikerekben gazdag pályafutását követően a BKV Előre edzőjeként és a női válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozott. Legsikeresebb tanítványa Krutzler Eszter 2004-ben ezüstérmet szerzett Athénban. Baczakó nem sokkal később súlyos beteg lett, amely miatt tolószékbe kényszerült. A moszkvai olimpia bajnoka 2008. április 1-én hunyt el. Nevét emlékverseny őrzi. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56156/pics/lead_800x600.jpg
súlyemelés,olimpia,olimpiai bajnokaink

További cikkek

Egyéni sportok

Összeállt az olimpiai vívócsapat

2021.05.26. 11:35
Éjszakába nyúló keddi elnökségi ülésen véglegessé vált a tokiói olimpiára utazó magyar vívó-válogatott összeállítása.

Egyéni sportok

Felháborodtak a japánok Thomas Bach és John Coates kijelentése után

2021.05.24. 19:25
Felrobbant az internet Thomas Bach és John Coates kijelentése után, miszerint a veszélyhelyzet közepette is mindenképpen megrendezik az olimpiát.

Egyéni sportok

Hatezer japán orvos kéri: töröljék az olimpiát!

2021.05.19. 11:45
Attól tartanak, összeomolhat az ázsiai ország egészségügyi rendszere. Ilyen áron márpedig nem szabad ötkarikás játékokat rendezni idén nyáron – szólítják fel a kormányt.

Egyéni sportok

Game(s) over? Egyre több japán törölné az olimpiát!

2021.05.17. 11:40
Egy friss felmérés szerint már az ázsiai ország lakosainak már több mint 80 százaléka ellenzi, hogy idén nyáron megtartsák az ötkarikás játékokat. A járványhelyzet mindent …

Egyéni sportok

Baj van: a japánok többsége továbbra is lefújná az olimpiát

2021.05.10. 13:40
Az emberi egészséget és az egészségügy működőképességét ugyanis fontosabbnak tartják, mint a világ legnagyobb sporteseményét.

Csapatsportok

Tokió 2020: olimpiai résztvevő a magyar női vízilabda-válogatott!

2021.01.23. 21:00
Bíró Attila együttese remek játékkal, magabiztosan győzte le a házigazda Olaszországot a trieszti selejtezőtorna elődöntőjében, ezzel megszerezte a tokiói …

Egyéni sportok

Súlyemelés: hullanak ki a csontvázak a szekrényből az IWF-nél

2020.09.27. 12:05
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség jelentése szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél 130 doppingmintát nemes egyszerűséggel nem vizsgáltak meg.

Egyéni sportok

Tokió 2020: a szervezőbizottság csökkentené a hivatalos vendégek számát

2020.09.25. 13:35
A jövő év nyarára halasztott tokiói olimpia szervezőbizottsága azt javasolja, hogy 10-15 százalékkal csökkentsék a játékokra érkező …

Egyéni sportok

Tokió 2020 - Bach: a gyorsteszt és a vakcina nem csodafegyver

2020.09.10. 13:25
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a tesztelés és a koronavírus elleni vakcina nem csodafegyver a jövőre halasztott nyári játékok megrendezését illetően.

Egyéni sportok

Tokió 2020: bármi áron megtartják a jövő évi játékokat

2020.09.07. 13:55
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke szerint bárhogy is alakuljon a járványhelyzet, mindenképpen megtartják az olimpiát jövő nyáron Tokióban.