Atlétika: eltiltás várhat a férfi 100 méter világbajnokára

Szupkai Gábor
Szupkai Gábor

Nem csupán a doppingolás lehet ok az eltiltásra, hanem a doppingellenőrzés elmulasztása is. Christian Colemant most eltiltás fenyegeti, így lemaradhat a jövő évi tokiói olimpiáról.

A 24 éves amerikai sprinter Twitter-oldalán közölte, hogy 2019. december 9-én nem volt otthon, amikor az ellenőrök jártak nála, ez pedig egy éven belül már a harmadik mulasztása volt. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekkel foglalkozó szervezete (AIU) később megerősítette a futó bejegyzését, egyúttal jelezte, hogy előzetesen felfüggesztette a versenyzési jogát.

Coleman nem csupán a száraz tényekről informálta követőit, hanem részleteket is közölt, és azzal vádolta meg a doppingellenőröket, hogy szándékosan csapdát állítottak neki. A vágtázó ugyanis állítása szerint a lakásához közel található bevásárlóközpontban volt, amikor tesztelni akarták az otthonában, és rendelkezésre állt volna, ha felhívják telefonon.

"Ne mondják nekem, hogy elmulasztottam az ellenőrzést, ha tudtom nélkül surrantak az ajtómhoz. Amikor kopogtattak, öt percre voltam karácsonyi bevásárláson, de nem hívtak, nem próbáltak elérni"

- írta Coleman, hozzátéve, hogy bármikor kész a mintaadásra. Az atléta azt is jelezte, hogy számlákkal, nyugtákkal tudja bizonyítani, amit állít, és úgy gondolja, pontosan az volt a cél, hogy lemaradjon a mintavételről.

A tavalyi dohai világbajnokságon a 100 méter mellett 4x100 méteren is aranyérmes sprintert közel egy éve is fenyegette eltiltás, ám akkor a három mulasztása a szabályok szerint éppen nem volt egy éven belül, így versenyezhetett a vb-n, a decemberi eset viszont súlyos következményekkel járhat. Coleman azt megelőzően 2019. január 16-án és 2019. április 26-án nem volt elérhető, az egy éven belüli három hiba viszont doppingvétségnek számít és két évre szóló eltiltást vonhat maga után.

Az elkeseredett hangvételű bejegyzésében a futó - aki szerint a három alkalomból kétszer önhibáján kívül nem adott mintát - hangsúlyozta, hogy sohasem doppingolt és ha kell, mostantól karrierje végéig akár naponta is ad mintát, hogy bizonyítsa ártatlanságát.

Címkék: atlétika, Dopping
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56604/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,Dopping

További cikkek

Egyéni sportok

Pars Krisztián csak a jövő évi vb után műtteti meg magát

2016.09.26. 19:15
Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető idén nem fekszik kés alá, hogy jövőre reális esélye legyen aranyérmet nyerni a londoni világbajnokságon.

Egyéni sportok

Az úszás a jolly joker

2016.09.26. 09:00
Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár.

Csapatsportok

Élő tévéközvetítések: kézi BL, külföldi foci és NFL

2016.09.25. 08:00
Pályán lesz a Mol-Pick Szeged a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, rendeznek angol, spanyol, olasz, német és francia bajnoki meccseket is, valamint két NFL mérkőzés is …

Egyéni sportok

Atlétika: zárás a Gyémánt Ligában

2016.09.09. 21:40
110 m gáton Baji Balázs hetedik, a diszkoszvető Kővágó Zoltán a 9. helyen végzett a Gyémánt Liga brüsszeli záróviadalán

Egyéni sportok

Gyémánt Liga: Márton Anita második helyen zárta a szezont

2016.09.08. 19:00
Az olimpiai bronzérmes súlylökő Márton Anita harmadik lett az atlétikai Gyémánt Liga brüsszeli viadalán, a pontversenyt pedig második helyen zárta.

Egyéni sportok

Atlétika: Baji Balázs harmadik a zágrábi nemzetközi versenyen

2016.09.06. 23:00
Az Európa-bajnoki ezüstérmes Baji Balázs harmadik lett 110 méter gáton a zágrábi nemzetközi atlétikai versenyen.

Egyéni sportok

Atlétika: az Európa-bajnok sérülése

2016.09.05. 16:45
Autóbalesetben súlyos kézsérülést szenvedett a 200 m-es síkfutás idei Európa-bajnoka, a spanyol Bruno Hortelano

Egyéni sportok

Atlétika: Márton Anita csúcsot dobott

2016.09.04. 19:30
A súlylökésben olimpiai bronzérmes Márton Anita egyéni csúcsot ért el diszkoszvetésben a 3. Atlétikai Magyar Szuper Liga döntőn.

Egyéni sportok

Atlétika: nyitónap a Szuper Liga-döntőben

2016.09.03. 21:10
Három olimpikonunk is nyerni tudott az atléták budapesti Szuper Liga-döntőjében szombaton

Egyéni sportok

Atlétika: itthon a teljes élmezőny

2016.09.02. 13:45
Szombaton és vasárnap rendezik meg az MTK Budapest júliusban átadott atlétikai centrumában a 3. Atlétikai Magyar Szuper Liga döntőt, amelyen a teljes hazai élmezőny indul.