Vízilabda: elhunyt Benedek Tibor

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Óriási csapás érte a magyar sportot, ugyanis életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. 

Fotó:EPA

A legendás vízilabdázó halálhíréről a Magyar Vízilabda Szövetség számolt be, Benedek Tibor júliusban lett volna 48 éves. A magyar sport történetének egyik legnagyobb alakja súlyos betegséggel küzdött és szervezete ma feladta a harcot. 

"Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyva maga után.

Részvétnyilvánításaikat nyilvános felületeken tisztelettel fogadjuk. Családja kérésére kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak játékszabályait"

- írta az MVSZ hivatalos közleményében.

Benedek Tibor májusban jelentette be, hogy mindenfajta vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől visszavonul a jövőben. Döntését akkor személyes okokkal magyarázta. Ezzel a döntéssel egy több, mint 30 éven keresztül tartó éra zárult le a magyar sportban, amely páratlanul sikeresnek minősült. Ő ugyanis több mint korszakos egyéniség: már fiatalon a világ legjobbja volt, aki szórta a gólokat a válogatottban, aztán mégis képes volt úgy dönteni, hogy a csapat érdekében visszavesz a játékának egyik legfontosabb eleméből és gólfelelősből hamarosan a válogatott vezérévé lépett előre. Ő volt az, aki mutatta az utat a fiataloknak, és akinek a vezérletével Kemény Dénes csapata 1997 és 2008 között lényegében uralta a sportágat. Karrierjét még egy, alaposan vitatható eltiltás sem tudta megtörni, sőt a legnagyobb sikereit a mélyből visszatérve érte el. Karrierjének méltó befejezését követően aztán átvette a nemzeti csapatot, és nem sokkal később már a medence széléről vezényelte vissza a nemzeti csapatot a világ tetejére. Az utóbbi években az Újpest és a magyar utánpótlás, elitbe való visszajuttatásán dolgozott.

1972. július 12-én született Budapesten a kiváló színművész Benedek Miklós fiaként. Bár elmondása szerint mindig is érdekelte a színészet, de az,  hogy ő is színpadon szerepeljen soha nem fordult meg a fejében. A sporttal ötévesen került kapcsolatba, amikor édesanyja levitte úszni a gerincproblémákkal küzdő fiút, majd nem sokkal később édesapja révén megismerkedett Csapó Gáborral. Csapó hatására került a KSI-be, ahol 1980 és 1989 között ismerkedett meg a vízilabda alapjaival. Későbbi sokszor nyilatkozta, hogy szerinte csak azt érdemes csinálni, amit maximálisan szeret valaki és nála hamar a sport lett ez, életfilozófiáját azzal indokolta, hogy az uszoda volt az egyetlen hely ahol maximálisan jól érezte magát.  Tizenhét éves volt, amikor az Újpesthez igazolt, ebben az évben ifjúsági Európa-bajnoki győzelemig vezette csapatát.

Fiatal kora ellenére hamar az ország egyik legjobb magyar játékosává, csapaton belül pedig vezérré vált, főszerepet vállalva az újpesti sikerkorszakban és a magyar vízilabda elitbe visszajutásában. Még junior korosztályú volt, amikor 1990-ben bemutatkozott a magyar válogatottban és hamarosan már elképzelhetetlen volt nélküle a nemzeti csapat. Személyes szempontból az 1992-es olimpia volt számára az áttörés: parádés meccset játszott az olaszok, a kubaiak a hollandok az ausztrálok és főleg a görögök ellen is (utóbbin öt gólt dobott) és ő lett az olimpia gólkirálya. Hiába alkották azonban nagyon jó játékosok azt a csapatot, az ötkarikás játékokon elért hatodik hely nagy csalódást jelentett számára. A következő években egyike volt azoknak, akik kezdték visszavezetni a válogatottat a világ elitjébe, ezt jól bizonyította az 1995-ös világkupa-győzelem, valamint, hogy a mieink két alkalommal is döntőt játszhattak az Európa-bajnokságon (1993, 1995). Atlantába az egyik topfavoritként utazott ki a magyar csapat és a csoportkör valamint a negyeddöntő után ezek a győzelmi esélyek még valósabbnak tűntek. A legjobb négy között aztán előbb a spanyolok, majd a bronzmeccsen az olaszok győzték le Horkai György csapatát.

Benedek ezen az olimpián is gólkirály lett, ám eldöntötte, hogy az egyéni elismeréseknél fontosabb lenne valamilyen nagy trófeát nyerni a válogatottal is. Mert ami nem jött össze nemzetközi szinten, azt klubszinten pótolta sikerességgel, az Újpest, amelyet olyan játékosok alkottak, mint Dala Tamás vagy Vincze Balázs és amelyet Kovács István személyében az egyik legjobb magyar edző készített fel, egyértelműen a legjobb magyar csapattá vált. Benedek Tibor és társai öt éven belül négy magyar bajnoki címet (1991, 1993, 1994, 1995) és két Magyar Kupát nyertek itthon. Nemzetközi fronton az 1993-as Len-kupa-diadal hozta meg az áttörést a Pro Recco Otthonában, egy évvel később az újpestiek a Catalunya legyőzésével a BEK-et is elhódították, valamint abban az évben az Európai Szuperkupa is az övék lett. A sikerkorszak során az Újpest két további finálét játszott a legrangosabb európai kupában, ám azokat elbukta.

Atlanta után aztán egy új korszak kezdődött Benedek Tibor és a magyar vízilabdasport életében is. A kiváló szélső gyermekként még arról álmodozott, hogy Jugoszláviában fog majd vízilabdázni, 1996-ban azonban már a vízilabdázás akkori fellegvárának számító Olaszországba igazolt, a Romához. A válogatott élére pedig Kemény Dénest nevezték ki, aki egy komplett generációváltást vezényelt le a nemzeti csapatnál. Kásás Tamás és Fodor Rajmund mellé ekkor került be a csapatba Steinmetz Barnabás, Kiss Gergely, és Vári Attila is, és Benedek egyhamar a csapat rutinosabb játékosai közé került a maga 25 évével. Ő pedig megtette azt, amit kevesen: képes volt hátrébb lépni egyet és így a gólkirályi elismeréseit beáldozta azért, hogy a csapat sikeres legyen. Az első komolyabb válogatott sikerre nem is kellett sokat várnia ugyanis válogatottunk 1997-ben Sevillában megnyerte az Európa-bajnokságot, miután Jugoszláviát 3-2-re legyőzte a döntőben. Egy évvel később világbajnoki döntőt játszhatott Perth-ben, majd 1999-ben az ő vezérletével nyerte meg az olasz bajnokságot a Roma. Pályája csúcsán volt, azonban ekkor jött egy olyan momentum, amely majdnem az egész karrierjét kettétörte.

A 250-szeres válogatott klasszis, aki a világ egyik legjobbja volt a bajnoki döntőt követően doppingbotrányba keveredett. Később kiderült, hogy olyan kenőccsel kezelték, amelynek egyik összetevője szerepel a doppinglistán. Az Olasz Olimpiai Bizottság egy nappal a Firenzében rendezett Európa-bajnokság előtt lépett életbe, vagyis nem játszhatott a kontinensviadalon. Kiss Gergely és társai érte is játszva védték meg az Eb-címüket, majd a döntő után őt éltették. Benedek a következő hónapokat pokolként érte meg, összesen négy ítélet született az ügyében, végül két év helyett csak nyolc hónapra tiltották el, ám így is elvették tőle azt a dolgot, amit a családján kívül a legjobban szeret. A kálváriáját úgy igyekezett feldolgozni, hogy írt egy könyvet, amelyet azonban a maximalizmusa miatt inkább nem adatott ki. Csalódottságában maximum az lehetett a vigasza, hogy megszületett lánya Ginevra. Végül nyolc hónapra tiltották el, és így 2000. májusában visszatérhetett a medencébe. Sokan kételkedtek abban, hogy visszanyerheti-e a formáját, Kemény Dénesben viszont fel sem merült, hogy az egyik legjobb játékosának ne szavazzon bizalmat. Benedek a csapat igazi vezére volt és bár nem volt annyira eredményes, mint korábban az olimpiai szereplést mégis egyfajta elégtételnek élte meg. Az Oroszország elleni döntőben aztán bebizonyosodott, hogy teljesen véget ért a kálváriája:négy gólt szerezve vállalt főszerepet a 24 év után olimpiai bajnokságot nyerő, a finálét 13-6-al abszolváló gárda tökéletesnek mondható játékában. Némileg a magyar közvélemény is ellene volt az olimpiát megelőzően, így az is elégtétel lehetett számára, hogy a XX. század legjobb magyar vízilabdacsapatába is beszavazták.

2001-ben már a 300. válogatott mérkőzését játszotta, a nemzeti csapattal pedig bronzérmet lett az Európa-bajnokságon. Ebben az évben ismét klubot váltott és az olasz vízilabda zászlóshajójának számító Pro Recco játékosa lett, amellyel rögtön megnyerte a bajnokságot. Miután Koósz Zoltán lemondta a válogatottságot Benedek lett a válogatott csapatkapitánya és így kapitányként élte át, ahogy a „Kemény legények” 2003-ban 30 év után nyerték meg Magyarországnak a világbajnokságot. Az athéni olimpia előtt kétszer is megnyerte társaival a Világligát, így 32 éves korára minden jelentős trófeát elhódított, ami megnyerhető volt a sportágban. A görög fővárosban megint vezéralakja volt a válogatottnak, a szerbek elleni, thrillernek is beillő döntőben az ő gólja is kellett ahhoz, hogy a magyar csapat 0-3-ról felállva 8-7-re megnyerje a finálét.

Az olimpia utáni szezont már a Domino Honvédban kezdte és új csapatával az első évében rögtön Európai Szuperkupát és magyar bajnokságot nyert, valamint bejutott az Euroliga döntőjébe is. 2005. májusában aztán kiderült, hogy a kiváló játékos szívritmuszavarokkal küzd és ezért lemondta a válogatottságot.  Klubszinten azért így is meghatározó játékos maradt és 2006-ban a Honvéddal duplázni tudott hazai fronton. A válogatottba való visszatérése 2007-ben vált lehetségessé folyamatos orvosi ellenőrzések mellett, így a világbajnokságon második, és az Európa-bajnokságon harmadik gárdában is ott volt.

Három Honvédnál töltött idény után visszatért a Reccoba és rögtön az első évében Euroligát, olasz bajnokságot és országos kupát nyert. Természetesen ha már visszatért nemzeti szinten is,  akkor a pekingi keretből sem hiányozhatott és a csapat korelnökeként harmadszor is olimpiai bajnok lett élete ötödik ötkarikás játékain. Ezúttal is fontos gólt szerzett a döntőben, az amerikaiak elleni találatával történelmet is írt, mivel senki más nem volt három ötkarikás fináléban eredményes. Az újabb olimpiai diadalt követően immáron végleg elbúcsúzott a nemzeti csapattól, a válogatott sapkáját összesen 384 mérkőzésen ölthette magára. Közben a magánéletben is megtalálta a boldogságot, második feleségétől, Epres Pannitól egy fia Mór és egy kislánya Barka született.

Peking után a válogatottnál ő lett Kemény Dénes segítője, a klubkarrierjét azonban tovább folytatta és továbbra is halmozta a sikereket. 2012. májusában történő visszavonulásáig még nyert két Euroligát/Bajnokok Ligáját, négy olasz bajnoki címet és három kupát, az utolsó éveiben a Reccóban is ő volt a csapatkapitány. Utolsó nagy sikereit Madaras Norbert és Kásás Tamás csapattársaként élhette át a verhetetlennek titulált olasz klubcsapatban. A visszavonulását stílszerűen az újabb európai kupasiker után jelentette be.  

Fotó: waterpolo.hu

Kemény Dénes a 2012-es év után távozott a vízilabda-válogatott éléről és segítőjének Benedeket nevezték ki, aki két meccsen már korábban irányította a csapatot. Az új kapitánynak nem volt könnyű dolga: mivel Kiss Gergely, Kásás Tamás, Szécsi Zoltán és a többiek a háromszoros olimpiai bajnokok közül visszavonultak, neki kellett levezényelnie egy komplett generációváltást. A folyamat nem is kezdődhetett volna sikeresebben: irányításával a magyar csapat 2013-ban világbajnoki címet szerzett! A megfiatalított csapat a következő években is halmozta az érmeket Benedek vezetésével és bár a nagy diadalt nem sikerült megismételni, de az Eb-n, a Világligában és a Világkupában is sikerült eljutni a döntőig. Négyből négy döntőt követően Kazanyban nem sikerült négy közé jutnia a válogatottnak, ezt az eredményt egyfajta kijózanító pofonként érte meg a karrierjében. 2016-ban Belgrádban a mieink az Eb-dobogó harmadik fokára állhattak fel és így éremesélyesként várhatták a riói olimpiát. Sajnálatos módon azonban egy kapitány értékelését az olimpia határozza meg a hazai közvéleményben, és bár a magyarok veretlenül zártak Rióban, miután Montenegró ötméteresekkel jobbnak bizonyult, csak az ötödik hely jött össze. Benedek ezek után nem hosszabbította meg a szerződését.

A válogatottól való távozás után elnökségi tag lett a Magyar Vízilabda Szövetségben, valamint az UVSE szakmai igazgatójának is kinevezték. Ezen posztjai mellett az újpesti csapat vezetőedzőjeként tevékenykedett az elmúlt két idényben, de  Utánpótlás Bizottság társelnöki tisztségét is betöltötte. Utóbbi pozíciójáról idén februárban kellett lemondani, majd május 1-én úgy döntött, hogy visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől.

Benedek Tibor 30 év alatt egy olyan életművet hagyott maga mögött, amely az elkövetkező generációk számára is inspirációt jelenthetnek, és amely a sportág történetének egyik legnagyobb egyéniségévé teszi őt. Mindezt a maximális alázattal és allűröktől mentesen érte el. Ahogyan néhány éve hiányzott a medencéből, most úgy fog a medence partjáról is. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar sportot. 

Címkék: Vízilabda
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/56625/pics/lead_800x600.jpg
Vízilabda

További cikkek

Csapatsportok

Közvetítések: pályán a női Euroligában a Sopron, folytatódik a labdarúgó BL

2021.03.17. 07:30
A soproniak a francia Lyon ellen lépnek pályára az Euroligában, míg a férfi labdarúgó BL-ben a Bayern München és a Chelsea is a …

Magyar foci

Közvetítések: visszavághat a Puskás Akadémia az Újpestnek

2021.03.06. 07:30
A felcsúti együttes ismét a lila-fehéreket látja vendégül, akárcsak nemrég a kupában, de emellett számos érdekes eseményt kínál nekünk a szombat, például Fucsovics …

Egyéni sportok

Közvetítések: tenisz, labdarúgás és téli sport is a képernyőn

2021.03.04. 07:30
Folytatódik a Lyon-i és a dohai tenisztorna is, de láthatunk többek között angol labdarúgást, északisít és sznúkert is a csütörtöki napon.

Külföldi foci

Közvetítések: kupák minden mennyiségben

2021.03.03. 06:30
Gulácsi Péterék a Német Kupa elődöntőjéért, a Barcelona a spanyol Király Kupa fináléjáért játszik.

Magyar foci

Közvetítések: ismét Ferencvárosban okozhat meglepetést a Diósgyőr

2021.03.02. 07:30
A kiesés ellen küzdő miskolciak a címvédőhöz látogatnak az NB I-ben, de láthatunk vízilabdát, rengeteg teniszt és még sok minden mást március második …

Csapatsportok

Közvetítések: az örökrangadó és a Siófok-Fradi viszi a prímet a csúcsszombaton

2021.02.27. 07:30
Az év eddigi legsűrűbb napja jön, már ami a televíziós sportközvetítéseket illeti, szó szerint lesz minden, mint a búcsúban.

Magyar foci

Közvetítések: fontos lépést tehet a bennmaradás felé a Diósgyőr

2021.02.26. 07:30
A miskolci együttes a Mezőkövesdet látja vendégül az NB I 23. fordulójában, egy győzelemmel pedig nagy lépést tehetne a bennmaradás felé a gárda.

Csapatsportok

Közvetítések: folytatódnak a BL-nyolcaddöntők, képernyőn a Telekom Veszprém

2021.02.17. 07:30
A magyar bajnok a Motor Zaporizzsját fogadja a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, de az estét ismét a futball uralja.

Csapatsportok

Közvetítések: pályán a Telekom-Veszprém, rangadó a Premier Leagueben

2021.02.04. 07:30
A Barcelona ellen játszik rangadót a Telekom-Veszprém a kézilabda Bajnokok Ligájába, míg a Chelsea a Tottenhemhez látogat az angol labdarúgó élvonalban.

Magyar foci

Közvetítések: rangadó az NB I-ben és a Premier Leagueben

2021.01.30. 07:30
A bajnoki címre hajtó MOL Fehérvár FC a Budapest Honvédot fogadja az NB I-ben, míg a Manchester United az Arsenalhoz látogat a Premier Leagueben a szombati napon.