Evezős ob: Szabó Márton és Bertus Kitti is győzött

MTI

A férfiaknál Szabó Márton, míg a nőknél Bertus Kitti nyert egypárban az evezősök szegedi országos bajnokságán pénteken. 

Fotó: delimagyar.hu

A nőknél egypárban nem született meglepetés, az a versenyző győzött, aki márciusban – ugyancsak a Maty-éren – a hazai válogatón is a legjobbnak bizonyult, és így ebben a versenyszámban biztos induló az idei, októberre halasztott poznani Európa-bajnokságon. Ennek megrendezését július végéig kellett volna megerősíteniük a szervezőknek, ám a döntést augusztus 15-ig tovább halasztották. Bertus Kitti a döntőben több mint hét másodperccel előzte meg klubtársát, Benda Orsolyát. A negyedik helyen szintén egy óbudai, Zsiros Janka végzett, aki az előző két versenyzőhöz hasonlóan Lőrincz Attila tanítványa.

A férfiaknál viszont a válogatón győztes, riói olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz (Budapest EE) a délelőtti előfutamban hiába evezte a legjobb időt, a döntőben csak az utolsó, hatodik helyen zárt. A fináléban négyen vívtak nagy csatát a győzelemért, közülük Szabó Márton két váci és egy győri riválisát megelőzve bizonyult a leggyorsabbnak. A második helyezett Bácskai Máté 16 századmásodperccel maradt el a győztestől.

Női kettesben az abszolút favorit egység, a válogatott Krémer Eszter, Sándor-Polivka Dóra duó magabiztosan tudta megvédeni címét, a döntőben a második helyezett több mint 36 másodperces hátránnyal ért célba mögöttük. Krémer és Sándor-Polivka csütörtökön az MTK négyesében is nyert az ob-n.

Férfi kettesben Juhász Adrián és Simon Béla megnyerte ugyan délelőtti előfutamát, de az időeredmények alapján „csak” az ötödik volt. Ennek ellenére a fináléban kétséget kizáróan értek elsőként célba a Pénzügyőr világbajnokai.

Szierer János szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: a férfi és a női kettes magabiztos, számára is megnyugtató versenyt követően aratott győzelmet, miként Bertus Kitti újabb egyértelmű sikerét is pozitívumként tudja értékelni. Hozzátette: az viszont már negatívum számára, hogy női egypárban a fajsúlyosnak gondolt hazai kihívók közül Gadányi Zoltána és Preil Vivien sem jutott A döntőbe.

„A legnagyobb meglepetés a férfi egypárban Pétervári-Molnár szereplése, aki délelőtt nyert ugyan, de szoros csatában, a délutáni döntőben viszont meglepően lassan ment. Már a rajtból gyengén jött ki, ami tőle szokatlan, és később sem tudta hozni a saját és a mezőny tempóját. Edzőjével szakmailag alaposan ki kell értékelniük majd az itt történteket, mert aki komolyan gondol az olimpiai részvételre, márpedig ő így tekint az egypárra, annak a hazai porondon bármilyen körülmények között illene nyernie” – értékelt a szakember.

A nap utolsó felnőtt A-döntőjében, férfi könnyűsúlyú négypárban a győri egység nyert, amely ugyanebben a felállásban az első napon könnyűsúlyú négyesben bizonyult a legjobbnak.

Győztesek:

férfiak

Egypár (11 induló/olimpiai szám): Szabó Márton (Tisza EE) 6:52.33 perc
Kettes (10/o. sz.): Juhász Adrián, Simon Béla (Pénzügyőr SE) 6:38.92 p
Férfi könnyűsúlyú négypár (6): Győri Atlétikai Club (Szigeti Roland, Szabó Bence, Forrai Dávid, Csorba Dániel) 6:10.46 p

nők

Egypár (11/o. sz.): Bertus Kitti (Külker EK Óbuda) 7:42.43 p
Kettes (11/o. sz.): Sándor-Polivka Dóra, Krémer Eszter (MTK Budapest) 7:12.47 p

Címkék: Evezés
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/57498/pics/lead_800x600.jpg
Evezés

További cikkek

Egyéni sportok

Tokió 2020: Pétervári-Molnár Bendegúz tizedik az olimpián

2021.07.30. 02:20
Az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz negyedikként ért célba a B-döntőben és így összesítésben a 10. helyen zárta a férfi egypárevezés küzdelmeit a tokiói olimpián.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Siklósi Gergely fényesen csillogó ezüstje, magyar pontok - július 25.

2021.07.25. 17:35
Siklósi Gergely ezüstérme mellett további öt magyar sportoló szerzett olimpiai pontot a második versenynapon.

Egyéni sportok

Evezős ob: váci és győri sikerek a harmadik napon

2020.08.01. 18:50
Két váci és két győri egység nyert aranyérmet az evezősök országos bajnokságának mai napján Szegeden.

Egyéni sportok

Egy generáció, amelynek tönkretették az olimpiai álmait

2020.06.06. 15:10
Olimpiai bajnokainkról szóló sorozatunk folytatása előtt azoknak a magyar sportolóknak az eredményeit idézzük fel, akik a Los Angeles-i ötkarikás játékok helyett a Barátság …

Egyéni sportok

Olimpia: akik határon túliként öregbítették a magyar sport hírnevét - II. rész

2020.06.03. 19:00
Összesen 70 olyan magyar sportoló végzett a legjobb hat között olimpián 1920 után, aki Magyarország mai határain kívül látta meg a …

Egyéni sportok

Evezés: leáll az olimpiai kvalifikáció a koronavírus miatt

2020.03.15. 15:05
Júniusig szünetelteti az olimpiai kvalifikációt a Nemzetközi Evezősszövetség, amely minden versenyt törölt a nyár első hónapjáig.

Egyéni sportok

Az örömből és a bánatból is bőségesen kijutott, avagy erről írtunk februárban

2020.03.01. 16:30
Péni István Európa-bajnokságot, Liu Shaolin Sándor összetett világkupát, Szilágyi Áron és Marosi Ádám pedig vk-versenyt nyert …

Egyéni sportok

Evezés: Juhász és Galambos nyerte az ergométeres ob-t

2020.02.22. 16:55
A normál súlyúaknál Juhász Adrián, a könnyűsúlyúak között pedig Galambos Péter nyert Székesfehérváron a 30. evezős ergométeres országos-bajnokságon, szombaton.

Egyéni sportok

Evezés: négy ezüstéremmel zárták a magyarok az ergométeres világbajnokságot

2020.02.09. 10:45
Négy ezüstéremmel zárták a magyar sportolók a Párizsban rendezett evezős ergométeres világbajnokságon.

Egyéni sportok

Evezés: három magyar ezüstérem az evezős ergométeres vb nyitónapján

2020.02.08. 09:10
Három érmet szereztek a magyar sportolók a párizsi evező ergométeres világbajnokság pénteki nyitónapján.