50 éve halt meg Jochen Rindt, a Forma-1 egyetlen posztumusz világbajnoka

Szupkai Gábor
Szupkai Gábor

Ötven éve, 1970. szeptember 5-én halt meg Jochen Rindt, a Forma-1 egyetlen posztumusz világbajnoka.

A németországi Mainzban született a második világháború alatt, 1942. április 18-án. Szülei a következő évben Hamburgban egy bombázás áldozatai lettek, az árván maradt kisfiút anyai nagyszülei nevelték fel az ausztriai Grazban. Német állampolgárságát megtartotta, de osztrák jogosítvánnyal versenyzett, s amikor azt kérdezték tőle, németnek vagy osztráknak tartja-e magát, mindig azt válaszolta: "Európainak."

Az önfejű és lázadó természetű fiú beszállt ugyan a családi fűszerkereskedő cégbe, de jobban izgatta a veszély és a sebesség. Kétszer törte végtagját iskolai síversenyen, és számtalanszor járművét, amikor áttért a terepmotorozásra. Az arroganciáig magabiztos, de rendkívül tehetséges Rindt 1962-ben már túraautó-bajnokságon indult egy Alfa Romeo Giulietta kormánya mögött, majd együlésesek következtek, melyeket riasztó gyakorisággal tört össze, sokszor ő maga is kórházba került, amikor azonban épségben ért célba, őt intették le elsőként.

Útja egyre magasabbra vezetett, 1963-ban már a Formula Junior kategóriában szerepelt, s még egy versenyképtelen kocsival is meglepően jó eredményeket ért el. A következő évben két Forma-2 versenyt nyert, megelőzve többek között a kategóriába "leránduló" Graham Hillt és James Clarkot is. Sikerének köszönhetően 1964-ben Rob Walker csapatában, egy Brabham volánja mögött elindulhatott élete első Forma-1-es futamán, az Osztrák Nagydíjon.

1965-ben hároméves szerződést írt alá a Forma 1-es Cooper csapattal. Az itt töltött idő alatt vetélytársai mellett a megbízhatatlan autóval is meg kellett küzdenie, 1966-ban például úgy lett harmadik összetettben, hogy még futamgyőzelmet sem aratott. Közben 1965-ben egy Ferrarival megnyerte a 24 órás Le Mans-i versenyt, és továbbra is indult a Forma-2-ben, ahol 1967-ben kilenc nagydíjon diadalmaskodott.

Vezetési stílusa gyors, erőszakos, de mindig tiszta volt, ahogy írták róla: "Autója szinte az oldalán haladt, olyan sebességgel vette be a kanyarokat egészen hihetetlen szögből, minden alkalommal úgy látszott, hogy most fog leszaladni az útról". Hazájában már nemzeti hősnek számított, az alakja köré szövődő legendákat tovább gyarapította, amikor Indianapolisban karambolozott, de higgadtan szállt ki a már égő kocsiból, az orvosi vizsgálat szerint szívverése teljesen normális maradt. Rindt kapcsán gyakran idézték a Bismarck német kancellárnak tulajdonított mondást: "Mi németek csak az Istentől félünk, de semmi mástól a világon."

Az 1968-as évadot a Brabham csapatnál töltötte, itt már két pole pozíció jutott neki, de ez az autó sem volt versenyképes a nagyokkal. A képességeiben kételkedőkre Rindt a következő évben rácáfolt: a Lotus színeiben megszerezte első győzelmét. Ebben a szezonban is volt egy látványos balesete, légterelője hibája miatt bukott, de megúszta állkapocscsont-töréssel és agyrázkódással.

Utolsó és legtökéletesebb szezonja az 1970-es volt, amelynek során öt futamgyőzelmet aratott. Amikor Monacóban a háromszoros világbajnok Jack Brabhamet győzte le, a boldogságtól sírva fakadt, de a következő néhány hétben két közeli barátját kellett elsiratnia: Bruce McLaren és Piers Courage is a versenypályán vesztette életét. Rindt komolyan mérlegelni kezdte a visszavonulás lehetőségét, megígérte finn fotómodell feleségének és kétéves kislányának, hogy ha világbajnok lesz, felhagy a versenyzéssel.

A sors másképp akarta. 1970. szeptember 5-én Monzában, az Olasz Nagydíjon egy új Lotust próbált ki, a kocsiról - hogy állja a versenyt a hazai pályán induló Ferrarikkal - leszerelték a hátsó szárnyat. Az edzésen a híres-hírhedt Parabolica kanyarban kicsúszott, és óránként háromszáz kilométeres sebességgel a szalagkorlátnak vágódott. A rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett pilóta a kórházba szállítás közben meghalt.

A baleset oka soha nem derült ki, egyesek szerint a hiányzó hátsó szárny miatt vált irányíthatatlanná a kocsi, mások szerint technikai hiba történt. Ekkor még három futam volt hátra, s a belga Jacky Ickx megnyerhette volna a bajnokságot, ha mindegyiken diadalmaskodik. Az utolsó versenyen azonban Rindt csapattársa, a fiatal brazil Emerson Fittipaldi győzött, bebiztosítva a világbajnoki elsőséget a már halott Jochen Rindt számára. A Forma-1 első - és remélhetőleg utolsó - posztumusz világbajnokának járó kupát özvegye és kislánya vette át.

Rindt a rajongók és a fotósok kedvence volt, számtalan látványos "akciófotót" készítettek róla verseny közben. Mintha két ember lett volna: akik nem szerették, arrogánsnak és fölényesnek tartották, akiket közel engedett magához, azok kedves, vidám egyéniségként írták le. Forma-1-es pályafutása során 60 versenyen indult, 10-szer állt az első rajtkockában, hat győzelmet és 13 dobogós helyezést szerzett. Győzelmeit kilenc hónapon belül, az 1969-es amerikai és az 1970-es német nagydíj között, s négyszer zsinórban nyert.

A sors furcsa fintora, hogy ötven évvel később, most hétvégén, ismét Monza ad otthont az Olasz Nagydíjnak.

Címkék: Forma 1
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/58083/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1

További cikkek

Autó-motor

F1: Rosberg nyert, Alonso nagyot bukott (videók)

2016.03.20. 07:55
Érdekes, változatos versenyt hozott a Forma 1 idénnyitója. Rosberg nyert Hamilton és Vettel előtt.

Autó-motor

F1: Hamilton az élen – rettenetes az új időmérő (nyilatkozatok)

2016.03.19. 07:55
Lewis Hamilton szerezte meg az első helyet az Ausztrál Nagydíj időmérő edzésén. Ez volt az első kvalifikáció az új szabályok szerint – szörnyű...

Külföldi foci

Élő tévéközvetítések: Forma 1, FTC, kézi BL, Arsenal és Inter is a képernyőn

2016.03.19. 06:30
Kezdődik az F1 szezon, rangadók Európában.

Autó-motor

F1: Hamilton az élen, Rosberg az utolsó

2016.03.18. 08:40
Lewis Hamilton zárta az első helyen mindként pénteki szabadedzést az Ausztrál Nagydíjon.

Autó-motor

F1: hivatalosak az időmérő változásai

2016.03.11. 12:10
Kicsit talán bonyolultak az új szabályok, de még az is lehet, hogy látványos lesz a végeredmény.

Autó-motor

Ismét Rosberg nyert

2015.11.15. 17:15
A két héttel ezelőtti mexikói sikere után Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brazil Nagydíjat is.