Tour de France: francia szakaszgyőzelem a Pireneusokban

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A francia Nans Peters nyerte a Tour de France nyolcadik szakaszát, amelyet követően továbbra is Adam Yates vezet összetettben. 

Fotó: AFP

Cazeres-sur-Garonne és Loudenvielle között 141 kilométert tekert ma a mezőny, amelynek dolgát három emelkedő, köztük a kiemelt kategóriába sorolt Port de Balés illetve az első kategóriás  Col de Peyresourde megmászása is nehezítette.

A szakasz elején egy 13 fős boly ellépett a többiektől és a főmezőny nem is nagyon küzdött azért, hogy ledolgozza a hátrányát. A szökevények 14 percre is elléptek, majd a  Port de Balés-n a francia Nans Peters mindenkit faképnél hagyott és a lejtmenetet követően szakaszt nyert hazája körversenyén. A második helyen Toms Skujins végzett Carlos Veronát megelőzve.

A főmezőny 6:40 másodperc lemaradással ért célba, Tadej Pogacar 40 másodpercet dolgozott le a hátrányából. Az összetett élmezőnye nem változott, Adam Yates viseli a sárga trikót. A szakasz során az Európa-bajnok Gicomo Nizzolo térdsérülés miatt kiesett, de Thibaut Pinot is hátfájdalmakkal küzd, így az egykori dobogós esetében is kérdéses, hogy folytatja-e a versenyt. A mezőnyre vasárnap a Pau és Laruns közötti 153 kilométeres etap vár.

Eredmények:

8. szakasz, Cazeres-sur-Garonne–Loudenvielle, 141 km
1. Nans Peters (francia, AG2R La Mondiale) 4:02:12 óra
2. Toms Skujins (lett, Trek-Segafredo) 47 másodperc hátrány
3. Carlos Verona (spanyol, Movistar) azonos idővel

Az összetett élcsoportja
1. Adam Yates (brit, Mitchelton-Scott) 34:44:52 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 3 mp h.
3. Guillaume Martin (francia, Cofidis) 9 mp h.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/58101/pics/lead_800x600.jpg