Súlyemelés: hullanak ki a csontvázak a szekrényből az IWF-nél

Dorogi László
Dorogi László

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség jelentése szerint a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnél 130 doppingmintát nemes egyszerűséggel nem vizsgáltak meg, sőt, el is rejtették azokat a WADA munkatársai előtt.

Fotó: Magyar Hírlap

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség háza táján. Az év elején a német ARD csatorna oknyomozó riportja robbantotta ki az igazán nagy botrányt, amikor kiderült: az Aján Tamás vezette szervezet több millió dollárral nem tud elszámolni, ráadásul doppingminták manipulálásáért pénzt fogadtak el a szövetség munkatársai és bizonyos ellenőrök is.

A most belengetett 130 minta között vannak több évesek, de tavalyiak is, a legtöbbet akkor tüntették el, amikor a súlyemelés olimpiai státusza veszélybe került a számos doppingvétség miatt. Arról egyelőre nincsenek információk, hol tárolták ezeket a mintákat, illetve arról sem, hogy összesen hány sportoló követett el doppingvétséget.

A mostani minták mellett a McLaren jelentésként elhíresült nyomozás már 41 eltussolt ügyet és 10 további potenciális manipulációt tárt fel. A jelentés elkészítésekor már tudomást szereztek a most kiderült esetekről is, de akkor még nem kerültek bele a hivatalos dokumentumba, a mostani nyilatkozatok szerint azért, mert a nyomozás rövidsége miatt nem volt idejük minden kétséget kizáró bizonyítékot beszerezni.

Súlyemelés: lemondott Aján Tamás a nemzetközi szövetség éléről

A magyar sportvezető azok után nyújtotta be lemondását, hogy a német ARD televízió egy dokumentumfilmben pénzügyi visszaéléssel vádolta meg, és azzal, hogy a szövetség tudtával szisztematikus doppingolás folyik a súlyemelésben. Titkos dopping - a súlyemelők ura címmel jelent meg egy 45 perces dokumentumfilm a német ARD televízióban vasárnap este, amely komoly lavinát indíthat el a súlyemelés világában.

Aján Tamás április 15-én jelentette be, hogy a tokiói olimpia elhalasztása miatt távozik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy már a legutóbbi elnökválasztáson jelezte, nem indul többé újra a posztért. A sportdiplomata húsz éven át vezette a szervezetet.

Címkék: MOB, súlyemelés, Dopping
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/58485/pics/lead_800x600.jpg
MOB,súlyemelés,Dopping

További cikkek

Egyéni sportok

Újabb legendás magyar sportolók kerültek be a halhatatlanok közé

2020.09.30. 13:45
A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete a mai közgyűlésén Schmitt Pált, Jónyer Istvánt és Kőbán Ritát választotta be a tagjai közé.

Egyéni sportok

Kajak-kenu vk: 15 éremmel zártak a magyarok

2020.09.27. 17:45
A leghosszabb távon, 5000 méteren a kenus Adolf Balázs és a kajakos Bodonyi Dóra révén két győzelmet arattak a hazai versenyzők a szegedi kajak-kenu világkupán.

Egyéni sportok

Kajak-kenu vk: taroltak a magyar vegyespárosok

2020.09.27. 15:45
A szegedi kajak-kenu világkupa vasárnapi, kora délutáni versenyszámaiban is örülhettünk magyar érmeknek.

Egyéni sportok

Finndingi Eb: Berecz Zsombor Európa-bajnok!

2020.09.06. 15:30
Berecz Zsombor aranyérmet szerzett a lengyelországi Gdyniában rendezett vitorlázó finndingi Európa-bajnokságon.

Külföldi foci

Nemzetközi kupagyőzteseket avattunk - avagy erről írtunk augusztusban

2020.09.01. 18:10
Valamennyi nemzetközi klubfutballtorna befejeződött, megrendezték az országúti kerékpárosok Európa-bajnokságát, valamint a Forma-1-ben és a MotoGP-ben sem …

Egyéni sportok

Atlétika: babát vár Márton Anita

2020.08.13. 15:10
A kiváló dobóatléta és férje jövő februárra várják első gyermeküket.

Egyéni sportok

Atlétika: elhunyt Kulcsár Gergely háromszoros olimpiai érmes gerelyhajító

2020.08.12. 19:10
A Magyar Atlétikai Szövetség tájékoztatása szerint 86 éves korában elhunyt Kulcsár Gergely, háromszoros olimpiai érmes gerelyhajító.

Egyéni sportok

Kajak-kenu: elhunyt a kétszeres olimpiai bronzérmes Kassai-Farkas András

2020.08.12. 15:25
A Magyar Olimpiai Bizottság közleménye szerint hétfőn, 85 éves korában elhunyt Kassai-Farkas András, aki Farkas Imre néven szerzett bronzérmet 1956-ban …

Egyéni sportok

Birkózás: honosított válogatottak buktak meg a doppingteszten

2020.07.21. 17:00
Két Ukrajnából honosított magyar válogatott birkózó, Olejnik Pavlo és Asarin Roman is doppingvétséget követett el.

Egyéni sportok

Csak 2026-ban lesz a következő ifjúsági olimpia

2020.07.15. 19:25
A szenegáli állam valamint a Nemezetközi Olimpiai Bizottság közös döntésének értelmében a 2022-re kiírt ifjúsági nyári olimpiát 2026-ra halasztották. A játékoknak ugyanúgy Dakar ad …