Gulyás István: Továbbra is az a célunk, hogy örömet szerezzünk a szurkolóknak - interjú

Szabó Róbert
Szabó Róbert

Fantasztikus teljesítménnyel zárt a magyar férfi kézilabda-válogatott az egyiptomi világbajnokság ötödik helyén. A tornáról, a következő mérkőzésekről, és a magyar utánpótlás jelenlegi helyzetéről beszélgettünk Gulyás Istvánnal, a nemzeti csapat szövetségi kapitányával.

Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren

A válogatott felkészülési mérkőzés nélkül vágott neki a világbajnokságnak, miután elmaradt a Szlovákia elleni két összecsapás. Hogyan tudták megoldani ezt a helyzetet és miben okozott ez problémát a csapatnak?

Gulyás István: A legnagyobb problémánk az volt, hogy nem láttuk, hogy hol tartunk. Az ilyen felkészülési mérkőzések egy világesemény előtt mindig jó szintfelmérők, hogy mire figyeljünk oda. Képet ad arról, hogy kire számíthatunk, ki van gyengébb formában. Ezek sajnos mind elmaradtak, de pótoltuk ezeket egymás elleni játékkal, de a legnagyobb probléma az volt, hogy nem láttuk kristálytisztán, hogy hol tartunk.

A világbajnokság előtt derült ki, hogy Ligetvári Patrikra nem számíthat a tornán. Mennyire volt nagy az ő hiánya a válogatott számára?

Gulyás István: Erre viccesen azt szoktuk mondani, hogy a legjobb játékos az, aki nincs velünk. Természetesen hiányzott Patrik, de az élet megy tovább. Feltöltöttük a helyét, valamint egy kicsit a stratégián is változtattunk, de úgy érzem mindent sikerült megoldanunk.

A Zöld-foki szigetek és Uruguay ellen megnyert csoportmérkőzés után Németország várt a magyar válogatottra. Hogyan készültek a négyes legnehezebb összecsapására és hogy élték meg a sikert?

Gulyás István: Sejtettük, hogy az első két mérkőzést meg fogjuk nyerni, és tudtuk, hogy a németek elleni lesz a csoportrangadót. Ekkora már láttuk, hogy játszik a csapat, és Németországról is láthattunk két friss felvételt az Ausztria elleni mérkőzéseikből. Boldogok voltunk és úgy gondolom, hogy egy jó játékkal tudtunk nyerni. A végjáték izgalmasra sikeredett, amiből mi jöttünk ki pozitívan, de ez nagyban megnövelte az önbizalmunkat. Ez fontos volt számunkra.

A hibátlan teljesítménynek köszönhetően jó pozícióból várhatta a középdöntőt Magyarország, ahol a brazilok legyőzése után a Lengyelország elleni mérkőzés volt a sordöntő. Hogy látja a találkozót másfél hét távlatából?

Gulyás István: Fontos mérkőzés volt a lengyelek elleni, hiszen itt dőlt el a középdöntős sorsunk. Lengyelország most sokkal jobban kezdte a világbajnokságot, mint a tavalyi Európa-bajnokságot, tele voltak önbizalommal és ők is fogadkoztak, hogy nekik is a nyolc közé jutás volt a céljuk. Ennek ellenére tudtuk realizálni a tudásbéli különbséget, igaz nehezebben indult az összecsapás, de tudtuk uralni a játékot és megérdemelten nyertünk.

Fotó: Magyar Kézilabda-válogatott

A középdöntő utolsó mérkőzése már tét nélküli volt Spanyolország ellen. Hogy értékelné ezt az összecsapást?

Gulyás István: Ezen a mérkőzésen már nem kellett a győzelem nekünk, ahogy a spanyoloknak sem. Emiatt döntöttünk úgy, hogy pihentetjük a csapat húzó játékosait. A legfőbb szempont az volt, hogy a nyolcaddöntőre olyan állapotba kerüljön a társaság, hogy bárkivel fel tudja venni a versenyt, ne legyünk fásultak, frissek legyünk mind fizikálisan, mind fejben. Emiatt ezen az összecsapáson azoknak jutott több szerep, akik kevesebbet játszottak addig.

A pihentetés sikerült és az első félidőben lerohantuk a francia válogatottat a nyolcaddöntőben. Hogy élték meg ezt a mérkőzést?

Gulyás István: Azt terveztük, hogy nekiugrunk a franciáknak, ami sikerült is, de két teljesen különböző félidőt produkáltunk. Az első mindenben a terveink szerint alakult, hiszen kiváló volt a védekezésünk és a kapusteljesítményünk is, azonban a másodikban ez teljesen átfordult a franciák javára Emiatt alakult ki egy szűk fej-fej melletti csata, aminek köszönhetően döntetlennel végződött a találkozó.  A kétszeri öt perci hosszabbításban aztán sajnos olyan hullámon voltunk, ami több hibával járt: ziccereket rontottunk és több labdában is bizonytalanok voltunk. Ezeket ezalatt az idő alatt már nem lehetett korrigálni, így a franciák a végén megérdemelten nyertek.

A döntetlenhez azonban rövid idő alatt kellett ledolgozni háromgólos hátrányt. Miben látja a siker titkát?

Gulyás István: Amikor egy csapat ilyen hátrányba kerül, akkor védekezést kell váltani és valami olyasmit kell hozni, ami szokatlan. Mi is ezt választottuk, egy nyitottabb formációt, ami szerencsésen alakult, ráadásul Mikler Roland is fogott két labdát. Ha úgy tetszik ez egy nagyon jól sikerült hajrá volt, és ki tudtuk egyenlíteni a mérkőzést.

A válogatott ennek köszönhetően az ötödik helyen végzett a világbajnokságon, az All star csapatba azonban egyetlen játékos sem került be. Ön szerint lett volna olyan magyar játékos, aki befért volna a legjobb hat játékosa közé?

Gulyás István: Tudtam volna én is javasolni játékosokat abba a csapatba. Nem tudom, hogy milyen szempontok alapján választják a legjobbakat, hiszen a mérkőzés legjobbjait is közönség szavazatai alapján döntötték el. Biztos, hogy találtunk volna mi is olyat, aki esetleg bekerülhetett volna, de szerintem ez is egy jó jel ilyenkor. Ez is a csapat egységet mutatja ilyenkor, hogy nem egyetlen egy emberre épül a válogatott, és mindenki megtette a magáét. A későbbiekben is kiegyeznék azzal, hogy ne kerüljön be senki az all star csapatba, de a válogatott szépen muzsikáljon.

A következő megmérettetés a magyar nemzeti csapat számára a szlovákok elleni Európa Kupa mérkőzések lesznek. Hogy készülnek ezekre az összecsapásokra?

Gulyás István: Reméljük, hogy a pandémia olyan irányba halad, hogy le tudjuk játszani a két mérkőzést. Természetesen az utolsó két hétben dől el, hogy kire számíthatunk. Terveink vannak, de az elmúlt nyolc-kilenc hónapban sajnos negatív volt a tapasztalatunk, szóval nem szeretnék nagyon előre menni. Remélem, hogy a játékosok a klubjaikban tovább tudják folytatni ezt a jó formát, és reméljük, hogy minden olyan játékos egészséges lesz, akire számítunk. Győzelemmel szeretnénk folytatni a felkészülésünket a hazai rendezésű Európa-bajnokságra, de ehhez az kell, hogy mindenki egészséges legyen és jó szellemben, frissen érkezzen meg arra a hétre.

A 2022-es év első hónapjában hazai rendezésű Európa-bajnokságon vesz részt majd a magyar válogatott és több játékos is úgy nyilatkozott, hogy örülnének egy éremnek. Hogy látja a válogatott helyzetét, reális elvárás lehetne a dobogós helyezés?

Gulyás István: Nagyon szép gondolatok, de én ennyire nem nézek előre. Értelemszerűen a játékosok is nyilatkoznak és fogadkoznak, ami nagyon jó visszajelzés nekünk, viszont jelenleg abban bízunk, hogy a márciusi és az áprilisi válogatott összetartás is lemegy majd, és a bajnokságot is sikerül teljesen lebonyolítani. Reméljük, hogy elmúlik a vírushelyzet és januárban már nézők és szurkolók előtt játszhatunk az Európa-bajnokságon. A cél továbbra is az, hogy örömet szerezzünk a szurkolóinknak.

A siker mellett fontos kérdés az, hogy milyen helyzetben van jelenleg a magyar kézilabda utánpótlás. Ön hogy látja ezt a válogatott szempontjából?

Gulyás István: Elég sok fiatal tehetségünk van, akik a junior-válogatottban pallérozódnak, valamint többen NB I-es együttesnél játszanak. Azt gondolom, hogy a körülményekhez képest nincs rossz helyzetben a magyar kézilabdázás és a válogatott. A legideálisabb persze az lenne, ha lenne 200 olyan játékosunk, aki külföldi top kluboknál játszanak – nevet – és abból válogatnánk, de amit elterveztünk, illetve amely irányba elindultunk az lépésről lépésre halad. Reméljük, hogy egyre több fiatal kerül top csapatokhoz, és ebből a válogatott is profitálni tud majd.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/58729/pics/lead_800x600.jpg
Kézilabda,interjú,férfi kézilabda-válogatott

További cikkek

Csapatsportok

Női kézilabda BL: magabiztos győri győzelem Dániában

2021.10.17. 17:55
A Győri Audi ETO KC 31-26-ra győzött a dán Odense otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában.

Csapatsportok

Női kézilabda BL: döntetlent játszott az FTC

2021.10.16. 17:45
Az FTC-Rail Cargo Hungaria hazai pályán 31-31-es döntetlen ért el a dán Esbjerg ellen a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének negyedik fordulójában.

Csapatsportok

Kézilabda Bajnokok Ligája: könnyed veszprémi győzelem Portóban

2021.10.14. 22:30
A Telekom Veszprém 30-23-ra győzött a Porto otthonában a kézilabda Bajnokok Ligája mai játéknapján.

Csapatsportok

Kézilabda Bajnokok Ligája: hazai pályán veszítette el veretlenségét a Szeged

2021.10.14. 20:30
Első vereségét szenvedte el a Bajnokok Ligájában a Pick Szeged, miután a hazai pályán 34-30-ra alulmaradt a norvég Elverummal szemben.

Csapatsportok

Kézilabda BL: Fehéroroszországban is nyert a Szeged

2021.09.30. 21:05
A magyar bajnok Pick Szeged 28-25-re győzött a Meskov Breszt otthonában a kézilabda Bajnokok Ligája mai játéknapján.

Külföldi foci

Kézilabda BL: a Veszprém legyőzte a címvédő Barcelonát!

2021.09.29. 20:40
A Telekom Veszprém 29-28-ra győzött a címvédő Barcelona ellen a kézilabda Bajnokok Ligája mai játéknapjának rangadóján.

Csapatsportok

Női kézilabda BL: bravúrgyőzelmet aratott az FTC Oroszországban

2021.09.25. 18:25
Óriási meglepetésre az FTC-Rail Cargo Hungaria 20-19-re győzött a Rosztov Don otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája mai játéknapján.

Csapatsportok

Kézilabda Bajnokok Ligája: nagyszerű fordítás után legyőzte a PSG-t a Veszprém

2021.09.16. 21:05
A Telekom Veszprém 34-31-re győzött a PSG ellen a Bajnokok Ligája első csoportfordulójában.

Csapatsportok

Kézilabda Bajnokok Ligája: döntetlennel kezdett a Szeged

2021.09.15. 20:30
A magyar bajnok Pick Szeged 29-29-es döntetlent játszott a kézilabda Bajnokok Ligája első játéknapján a francia Montpellier otthonában.

Egyéni sportok

SEHA-liga: hétméteresekkel védett címet a Veszprém!

2021.09.05. 21:05
A Telekom Veszprém története negyedszer nyerte meg a SEHA-ligát, miután a zadari döntőben hétméteresek után jobbnak bizonyult a horvát PPD Zagrebnél.