Hatezer japán orvos kéri: töröljék az olimpiát!

Pintér M. Lajos
Pintér M. Lajos

Attól tartanak, összeomolhat az ázsiai ország egészségügyi rendszere. Ilyen áron márpedig nem szabad ötkarikás játékokat rendezni idén nyáron – szólítják fel a kormányt.

Fotó: Pixabay

Egyre csak sokasodnak a kérdőjelek a tervek szerint július 23-án kezdődő tokiói olimpia rendezése körül. A koronavírus-járvány miatt tavalyról elhalasztott sportesemény megtartását már nemcsak a helyi lakosság egyes mérések szerint legalább 60, más kutatások szerint több mint 80 százaléka ellenzi, de most több ezer japán orvos is határozottan kifejezte: nem látja biztonságosnak az ötkarikás játékokat.

A tokiói orvosok egyik szövetsége – mely hatezer doktort egyesít – konkrétan az olimpia lemondására szólította fel levélben Szuga Josihide miniszterelnököt. Azt írják: az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt a kormánynak és a szervezőbizottságnak legfőbb ideje tárgyalni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) arról, hogy a japán főváros visszalépjen az idei rendezéstől.

„A jó döntés az, ha törlünk egy olyan eseményt, amely potenciálisan növelheti a fertőzöttek és a halálesetek számát”

– fogalmaznak.

Az orvosok úgy érvelnek, így is napról napra fokozódik a kórházak terhelése, ráadásul ebben a járványhelyzetben nem garantálható a külföldről érkező vendégek (sportolók, edzők, vezetők, újságírók stb.) egészségének megőrzése. Attól is tartanak, hogy mivel nem minden országban egyformán szigorúak és hatékonyak a járvány elleni intézkedések, a Tokióba érkező külföldiek tovább növelhetik a fertőzöttek számát, ami végső soron az így is csúcsra járatott japán egészségügyi rendszer összeomlásához vezethet.

Közben egy ügyvéd, Kendzsi Ucunomija tíz nap alatt 350 ezer aláírást gyűjtött össze a nyári olimpia ellen, amit átadott a tokiói városvezetésnek. Sajtóhírek szerint ilyen mértékű ellenállás esetén a parlamentnek is napirendre kell tűznie a kérdést, amitől eddig elzárkózott a kormány. A jogi szakember azt mondta: nagyon örül, hogy végre megkezdődik az érdemi társadalmi, politikai vita az olimpia törléséről. Hozzátette, szerinte japán kormány azért nem meri lemondani a játékokat, mert attól tart, ebben az esetben több milliárd dollár kártérítést kellene fizetnie a NOB-nak, ám úgy véli, a koronavírus olyan katasztrófahelyzetet idézett elő, melynek kapcsán Japánt nem lehetne büntetni.

Az olimpia szervezőbizottsága egy közleményben úgy reagált: a sikeresen megrendezett tesztversenyek azt bizonyítják, hogy a megfelelő biztonsági intézkedéseknek köszönhetően a játékok résztvevőinek sem kell tartaniuk a fertőzésektől.

Címkék: Tokió 2020, olimpia
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/58800/pics/lead_800x600.png
Tokió 2020,olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Szilágyi Áron történelmet írt - július 24.

2021.07.24. 17:35
Már az első hivatalos versenynapon megszületett a magyar küldöttség első aranyérme a tokiói olimpián. A nyitónapon összesen 11 aranyérem talált gazdára.

Egyéni sportok

Tokió 2020: Salim Omar Gergely pontszerző

2021.07.24. 14:45
A tékvondósok 58 kilogrammos súlycsoportjában küzdő Salim Omar az ötödik helyen végzett élete első olimpiáján.

Egyéni sportok

Tokió 2020: Szilágyi Áron harmadszor is olimpiai bajnok!

2021.07.24. 14:25
Szilágyi Áron történelmi tettet végrehajtva zsinórban harmadszor nyerte meg az olimpiát kardvívásban, miután az olasz Luigi Samelét 15-7-re legyőzte a döntőben!

Egyéni sportok

Tokió 2020: Szilágyi Áron ismét döntős!

2021.07.24. 12:20
A kétszeres címvédő Szilágyi Áron bejutott a férfi kardvívók egyéni döntőjébe, miután óriási csatában legyőzte a grúz Bazadzét.

Egyéni sportok

Tokió 2020: Richard Carapaz 25 év után aranyérmet nyert Ecuadornak!

2021.07.24. 10:30
Az ecuadori Richard Carapaz magabiztos versenyzéssel nyerte meg a férfiak országúti mezőnyversenyét. Valter Attila teljesítette a távot

Egyéni sportok

Tokió 2020: hatalmas drámában kínai aranyérem a női légpuska döntőjében

2021.07.24. 04:20
Az orosz Anasztaszija Galasina elizgulta az utolsó lövést, így Kínába került az első aranyérem a tokiói olimpián, miután Jang Csien megnyerte …

Csapatsportok

Tokió 2020: megvan az első magyar aranyérem – ÉLŐ HÍRFOLYAM, július 24.

2021.07.24. 03:45
Már négy döntőn túl vagyunk, Szilágyi Áron pedig biztosan éremért küzdhet, miután bejutott a legjobb négybe a férfi kard mezőnyében. …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: lobog a láng, megvan az első rekord, bemutatkoztak a magyarok - július 23.

2021.07.23. 16:50
Két magyar sportoló is bemutatkozott Tokióban, majd hivatalosan magyar idő szerint késő délután elkezdődött el a …

Külföldi foci

Olimpiai Híradó: brazil és mexikói győzelem a futballrangadókon - július 22.

2021.07.22. 18:05
Brazília Németországot, míg Mexikó Franciaországot verte könnyedén az olimpiai férfi futballtorna első fordulójában.

Külföldi foci

Tokió 2020: Brazília legyőzte Németországot a játéknap rangadóján (videó)

2021.07.22. 15:40
A címvédő Brazília a triplázó Richarlison vezérletével 4-2-re legyőzte Németországot az olimpiai futballtorna első körének legnagyobb …