Egymást lövik a magyar sportlövők

Szupkai Gábor
Szupkai Gábor

Beszélhetnénk éppen a szép sikerekről is, hiszen Péni István idén év elején jobban lőtt a világcsúcsnál, Sidi Péter pedig számtalan szép eredménnyel büszkélkedhet. Mégsem emiatt beszél róluk ország-világ. 

Sidi Péter sokszoros világ- és Európa-bajnok magyar sportlövő. Az olimpia légpuska versenyszám regnáló világcsúcstartója. Péni István Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes sportlövő. Büszkék is lehetnénk, hogy két ilyen mesterlövészünk is van. De nem vagyunk.

Kirobbant ugyanis minden idők egyik legmocskosabb magyar sportügye a két, amúgy tokiói olimpiára készülő sportlövő főszereplésével, amiben a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ), a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF), illetve a rendőrség is jelentős mértékben szerepet vállal.

Péni és Sidi között régebben kezdődött már a konfliktus. A tavalyi országos bajnokságon Péni óvást nyújtott be Sidi fegyvere ellen, majd a szóváltás nyilvánosan, a Facebookon folytatódott. Ezek után idén tavasszal az aranyéremért lőhetett volna a magyar sportlövő csapat az Indiában rendezett világkupa 50 méteres versenyében, de végül ki sem állt, mert a tagok összevesztek. A magyar csapatból ugyanis Péni István és Pekler Zalán jelezte a versenybíróknak, hogy a trió harmadik tagjának, Sidi Péternek szabálytalan a fegyvere. Állításuk szerint Sidi az úgynevezett bipodot használta, ami a szabályzat szerint tilos. Az alkatrész arra való, hogy segíti a versenyzők fegyverének beállítását, amikor pozíciót váltanak álló helyzet, térdelés és fekvés között. 

Sidi azonban ezt a fegyverére ragasztotta, amit nem tilt a nemzetközi szövetség (ISSF) szabályzata, és amikor Péni, valamint Pekler megkérték arra, hogy ne használja, nem tett ennek eleget. Ezek után az ISSF ellenőre sem talált kivetnivalót az eszközben, de Péni és Pekler úgy döntöttek, hogy nem állnak ki a döntőre.

Ám itt még nincs vége a történetnek. Ezek után Péni István pozitív doppingmintát produkált ugyanezen az indiai világkupán, majd kezdeményezte önkéntes felfüggesztését a nemzetközi szövetségnél. Csakhogy a Magyar Sportlövők Szövetsége közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy egyúttal fegyelmi eljárást indított Sidi Péter ellen, akit a határozat meghozataláig el is tiltott.

Péni ugyanis egy videófelvételt küldött a magyar szövetségnek, amiben az látható, hogy valaki (a gyanú szerint Sidi Péter) engedély nélkül bemegy a szállodai szobájába, majd 45 perc múlva távozik. Vélhetően ekkor sikerült valahogy Péni étrend-kiegészítőjébe csempészni valamit. 

2021. május 18-ra tűzték ki a fegyelmi tárgyalást. Ma pedig Sidi Péter közleményt adott ki, miszerint a fegyelmi bizottság értesítéséhez jogszabály-ellenesen nem csatolták a bizonyítékokat, mely alapján a fegyelmit elrendelték – így különösen a szállodai videófelvételt. A felvételt a tárgyalás előtt néhány nappal Sidi ügyvédje is kérte írásban, akinek szintén nem bocsátották a rendelkezésére. Mindezek után a 18.-i tárgyaláson határozatképtelenül állt fel a fegyelmi bizottság, hiszen a három tagból csak kettő jelent meg, így a tárgyalást nem lehetett megtartani. 

Nehéz így kivülálllóként igazságot tenni. De a nagy vagdalkozás lassan egy közönséges kutyakomédiához kezd hasonlítani. Most akkor van videó vagy nincs? Ha van, akkor azon ki látható? Ha nincs, akkor meg miről beszélünk? Szabálytalan Sidi fegyvere vagy nem? Ha igen, akkor miért versenyezhet vele már négy éve? 

Hogy mi lesz a botrány vége? Fontos, ugyanakkor teljesen mellékes. Mert egy biztos. Mindketten nem lehetnek ott az olimpián (ahová egyébként Sidi szerezte a magyar kvótát). Szerencsétlen esetben egyikük sem. Lábon lövik magukat a magyar sportlövők.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/58801/pics/lead_800x600.jpg
Sportlövészet,Péni István,Sidi Péter

További cikkek

Egyéni sportok

Eltemették Igaly Diánát

2021.05.11. 17:35
Utolsó útjára kísérték olimpiai, világ- és Európa-bajnok koronglövő, a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSz) alelnökét a törökbálinti temetőben.

Külföldi foci

Közvetítések: rangadó Olaszországban, ismét pályán a magyar női kézilabda-válogatott

2020.11.29. 07:30
Nem maradunk izgalmak nélkül a hét utolsó napján sem: a Napoli az AS Romát fogadja, a Tottenham a Chelseahez látogat, …

Egyéni sportok

Sportlövészet: Sidi Péter magyar csúcsot lőtt

2020.09.02. 20:30
Kiválóan szerepelt Sidi Péter a sportlövők berlini nemzetközi fedett pályás versenyén, ahol magyar csúccsal nyerni tudott.

Külföldi foci

Nemzetközi kupagyőzteseket avattunk - avagy erről írtunk augusztusban

2020.09.01. 18:10
Valamennyi nemzetközi klubfutballtorna befejeződött, megrendezték az országúti kerékpárosok Európa-bajnokságát, valamint a Forma-1-ben és a MotoGP-ben sem …

Egyéni sportok

Sportlövészet: országos csúcs született a skeet vegyes páros ob-n

2020.08.15. 17:30
Jakó Attila és Pongrátz Bianka országos csúccsal diadalmaskodott a skeetlövők vegyespáros országos bajnokságán, Balatonfüreden.

Egyéni sportok

Olimpia: akik határon túliként öregbítették a magyar sport hírnevét - II. rész

2020.06.03. 19:00
Összesen 70 olyan magyar sportoló végzett a legjobb hat között olimpián 1920 után, aki Magyarország mai határain kívül látta meg a …

Egyéni sportok

Olimpia: akik határon túliként öregbítették a magyar sport hírnevét - I. rész

2020.06.03. 17:00
Összesen 70 olyan magyar sportoló végzett a legjobb hat között olimpián 1920 után, aki Magyarország mai határain kívül látta meg a …

Egyéni sportok

Sportlövészet: elkészült az olimpiai kvalifikációs naptár

2020.05.27. 17:50
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadta a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) tervezetét a tokiói olimpia kvalifikációs küzdelmeinek folytatására.

Egyéni sportok

Olimpiai bajnokaink: Varga Károly mindenkit meglepett az olimpiai győzelmével

2020.05.22. 21:00
Minden idők talán legmeglepőbb magyar olimpiai győzelme Varga Károly nevéhez fűződik, aki 1980-ban lett aranyérmes a sportlövők kisöbű …

Egyéni sportok

Olimpiai bajnokaink: Hammerl László keze nem remegett meg a döntő pillanatban

2020.04.15. 08:10
A sportlövő Hammerl László az olimpiák igazi specialistájának számított. A Nemzet Sportolója a három ötkarikás érme közül a …