Puhl Sándor - Emődről a vb-döntőig

Szabó Róbert
Szabó Róbert

Varázslatos életút, pályafutás, ami egy Ónod-Varbó meccsel indult, majd olyan állomásokkal folytatódott mint a vb- vagy BL-döntő és számtalan nagy derbi. Az utazás 2000-ben Torinóban ért véget az Olaszország-Anglia mérkőzésen, ekkor fújt utoljára a sípjába. Ma viszont az égiek voltak azok, akik hármat fújtak a sípba, véget vetve Puhl Sándor nagy meccsének.

Mert ez bizony nagy meccs volt. Puhl Sándor a világhírű bíró. Aki a vb-döntőben – és a BL-fináléban is – képes volt felülbírálni a partjelzőjét. És neki volt igaza. Aki a legkisebb gesztussal, egy tökéletes mondattal egy egész szektornyi ultrát tudott elcsendesíteni. Ez utóbbi sztorit most már újra felidézhetik Simon Tibivel odafent is.

A 90-es évek végén, 2000-es évek elején ő volt a mi egyetlen kapcsolódási pontunk a világ legjobbjaihoz. Sajnos a magyar válogatottnak esélye sem volt ekkoriban kijutni egy világeseményre, így Puhl Sándor volt az, aki együtt lehetett a pályán Romárioval, Bebetoval és Roby Baggioval. 1954 után ő volt az első, és valószínűleg sokáig az utolsó magyar, aki vb-döntőn pályára léphetett. Ráadásul kupát is kapott.

Pierluigi Collina is hasonló sztár volt – bár ehhez sokat hozzáadott kopaszsága, fura fizimiskája is -, de az olaszok a világversenyek állandó szereplői, így Puhl Sándornak „szerencséje volt”, róla nem vonta el a figyelmet a nemzeti tizenegy. Persze ha valakit négyszer választanak meg a világ legjobbjának a saját szakmájában, az mitől ne lenne sztár? Mai fejjel szinte elképzelhetetlen, de ő volt a Tippmix reklámarca. Egy játékvezető! Akiknek minden hozzátartozója csuklik minden bajnoki fordulóban.

Ha valakire lehet mondani, hogy az Isten is játékvezetőnek teremtette, az ő volt. A pályán amikor minden felelősség egyedül az övé volt, valahogy ösztönösen mindig jó döntést hozott. Amihez ma hosszú percek és a VAR kell - sőt néha még az is kevés -, azt ő megoldotta egy szempillantás alatt. A világ legjobb játékosai is tisztelték, mert tudták, ez a magyar fickó legalább annyira jó bíró, mint amennyire ők jó játékosok. Nem véletlen, hogy azon a bizonyos utolsó olasz-angol meccsen Paolo Maldini és David Beckham is neki adták a mezüket emlékbe.

Aztán ez a mese véget ért. Puhl Sándor a Sport Televízió állandó szakértője lett, majd a magyar játékvezetők főnöke, ellenőre. De ez már nem az ő terepe volt. Míg a pályán állandóan tudta mit ítéljen, a tévében már egyre többet hallottuk tőle a „véleményes” szócskát. Ő, aki a BL-döntőben felülbírálta a lest jelző Bozóky Imrét. És mint kiderült, helyesen. Ma minden bizonnyal Karl-Heinz Riedle is felidézi magában ezt a pillanatot, és gyújt egy gyertyát.

Volt nekünk a pályán játékosként Puskás Öcsink, és volt játékvezetőként Puhl Sándorunk. Mindketten világsztárok voltak. A szerep ugyan más, de a játék ugyanaz. Mától sajnos van egy újabb közös pont is.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/58802/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás

További cikkek

Magyar foci

EURO 2020: megható posztban vallott érzéseiről Szalai Ádám

2021.06.24. 10:40
A magyar válogatott támadója – akit rengeteg kritika ér a nemzeti csapatban való szereplése miatt – közösségi oldalán számolt be arról, hogy két szó enyhíti a …

Külföldi foci

EURO 2020: közel voltunk a csodához, de a németek jutottak tovább

2021.06.23. 22:55
A magyar válogatott kétszer is vezetett Münchenben, de végül 2-2-re végzett Németországgal és így a csoportkörben fejezte be Európa-bajnoki szereplését.

Magyar foci

EURO 2020: a 84. percig bírta a magyar védelem, győzelemmel kezdett Portugália

2021.06.15. 19:55
Sokáig úgy tűnt, hogy sikerülhet pontot szerezni a portugálok ellen, azonban a 84. percben megtörte a magyar védelmet Portugália és 3–0-ra …

Magyar foci

Bye-bye, Szerhij!

2021.06.04. 16:15
Végre tiszta víz a pohárban! Immár hivatalos, Szerhij Sztanyiszlavovics Rebrov elhagyja a Ferencvárost.

Magyar foci

Eb 2020: Szoboszlai Dominik, egy kapus és két védő is kiesett a keretből

2021.06.02. 08:00
Kedd délután hivatalos sajtótájékoztató keretein belül kihirdette a magyar válogatott 26 fős végleges keretét az Európa-bajnokságra Marco Rossi.

Magyar foci

Labdarúgó NB II: Kuttor Attila váltja Schindler Szabolcsot a Vasasnál

2021.06.01. 10:40
Hivatalos oldalán jelentette be a Vasas, hogy Kuttor Attila veszi át a gárda irányítását. A klubhonlap közlése szerint a felek egy plusz egy éves …

Magyar foci

Meghalt Puhl Sándor, a világhírű magyar játékvezető

2021.05.20. 11:45
Halálhírét a Magyar Labdarúgó-szövetség közölte honlapján. 65 éves volt.

Magyar foci

Labdarúgó NB I: három év után távozik a Ferencváros sikeredzője

2021.05.19. 19:40
Három év után távozik a Ferencvárostól Szergej Rebrov, a klub vezetőedzője, derült ki Kubatov Gábor Origónak adott interjújából. Az együttes tulajdonosa …

Magyar foci

Egykori római edző érkezik Rebrov helyére a Ferencvároshoz?

2021.05.10. 20:45
Hétfőn négy játékosról is kiderült, hogy jövőre nem az Üllői úton folytatja, és Szerhij Rebrov szerződése sincs aláírva.

Magyar foci

A futballbajnokság margójára - Kövessük a horvátokat és a cseheket!

2021.05.10. 14:10
A labdarúgó bajnokság véget ért, felejtsük el, élhetnénk az egykori filmcím parafrázisával. De ne tegyük! Néhány gondolat erejéig tekintsünk vissza a …