Milák aranyozta be az Eb utolsó napját

Szabó Róbert
Szabó Róbert

Milák Kristóf vasárnap második aranyérmét szállította a Duna Arénában a vizes Európa-bajnokságon. A 200 méter után a 100 méter elsőségét is behúzta a 21 éves úszó, ráadásul Európa-bajnoki csúccsal. , Szabó Szebasztián nyolcadik lett. A magyar csapat öt arany-, három ezüst- és négy aranyéremmel zárta a kontinensbajnokságot.

Vasárnap estére már csak döntők maradtak, így pörgött a program. A második futam a száz méteres férfi pillangóúszás volt, két Európa-bajnokkal, Milák Kristóffal (200 m pillangó) és Szabó Szebasztiánnal (50 m pillangó). Csak az volt a kérdés, lesz -e újabb rekord. Lett. 

Az első ötven méteren a sprinter Szabó Szebasztián még második volt Milák mögött, aztán Kristóf lerázott mindenkit, és 50,18 másodperces országos és Európa-bajnoki csúccsal győzött, Szabó 51,86-tal nyolcadik. Miláknak ez volt a második aranyérme a Duna Arénában, és így nyilatkozott a döntő után:

Előre sohasem beszélek az időmről, utólag bevallhatom, valami hasonlóra számítottam, 50.20 és 50.40 között. Tudtam, hogy képes vagyok rá, ezért jó most ez az Európa-bajnoki csúcs. Az európai fickókkal megküzdöttem, most már csak egy ellenfél van hátra, akivel majd a nyáron csapok össze. (Milák nyilvánvalóan a világrekorder amerikai Caeleb Dresselre célzott – a szerk.) Erre készülök, és remélem, hogy a megfelelő üzemmódban leszek Tokióban. Ma nem izgultam, ami pedig normális lenne egy Eb-döntőben. De nem, úgy éreztem magam, mintha ez az országos bajnokság lenne. Meglehet, kissé fáradt vagyok így az Eb végén, inkább mentálisan, amiért olyan sokáig be voltunk zárva a buborékba. Ilyen szempontból ez az olimpia főpróbája volt, mert ott is buborékban fogunk élni.

200 háton Burián Katalin bronzérmet szerzett, de nem sok hiányzott az ezüsthöz. 400 méter férfi vegyesen a 33 éves Verrasztó Dávid, az utóbbi három (2014, 2016, 2018) Eb győztese 350-nél még a második helyen fordult, de végül negyedik lett 4:12.15-tel, Bernek Péter hatodik 4:14.33-mal. 

A női 400 méter gyorson is két magyar volt a fináléban, az öt éve Londonban Európa-bajnok Kapás Boglárka, a 2018-ban Glasgow-ban ezüstérmes Késely Ajna. Az olasz Simona Quadarella, a 800 és az 1500 méter budapesti győztese végül a budapesti Eb egyetlen olyan háromszoros aranyérmese lett, aki mindhárom győzelmét egyéni számban aratta. De Kapás sem panaszkodhat a harmadik, se Késely a negyedik pozíció miatt.

"Ennél az időnél azért jobbat szerettem volna úszni. Úgy gondolom, maradt még benne, különösen amikor az utolsó ötven méternél még éreztem, mennyire tudok hajrázni. Persze nagyon örülök ennek a bronzéremnek"

- nyilatkozta az M4 Sportnak Kapás, aki megjegyezte, nem valószínű, hogy vállalja ezt a számot a tokiói olimpián.

A magyar csapat végül 5 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel fejezte be az Eb-t, ami az éremtáblázat negyedik helyéhez volt elég. Ezzel a csapat túlteljesítette Wladár Sándor szövetségi elnök jóslatát, a négy aranyérmet.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/58791/pics/lead_800x600.jpg