Olimpiai Híradó: Szilágyi Áron történelmet írt - július 24.

sportfaktor.hu

Már az első hivatalos versenynapon megszületett a magyar küldöttség első aranyérme a tokiói olimpián. A nyitónapon összesen 11 aranyérem talált gazdára. 

Fotó: MTI

Megvan az első magyar aranyérem

A Tokióba kétszeres bajnokként utazó Szilágyi Áron olyan tettre készült, ami korábban még egyetlen férfi vívónak sem sikerült, vagyis zsinórban harmadszor is megnyerje egy adott fegyvernem küzdelmeit egyéniben. Szilágyi mellett Decsi Tamás és Szatmári András képviselte a magyar színeket a kardozók egyéni küzdelmei során, ám mindketten vereséget szenvedtek az első körben. Szilágyi azonban tanárian vívott egész nap: a venezuelai Jose Quintero (15-7), az iráni Mojtaba Abedini (15-7), a Szatmárit kiejtő, szintén iráni Ali Pakdaman (15-6) egyaránt könnyűnek találtatott vele szemben. A georgiai Sandro Bazadze ellen az elődöntőben nehéz asszót vívott bajnokunk, de 15-13-as sikerrel bejutott a döntőbe. A fináléban aztán az olasz Luigi Samele sem volt ellenfél Szilágyinak, aki 15-7-es győzelmével történelmet írt. Ez a győzelem azt jelenti, hogy Magyarország immáron 178 aranyérmet gyűjtött az olimpiákon (a téli és a nyári játékokat egybeszámolva). 

Fotó: MTI

A nagybácsi nyomában

A nagymamája révén magyar származású Salim Omar Gergely a tékvondó-sport legendás dinasztiájának tagja: édesapja Gergely Barcelonában dán színekben olimpiát nyert, míg nagybátyja Salim József Sydneyben ötödik lett Magyarországot képviselve. A 18 éves fitalember, aki idén Európa-bajnokságot nyert első meccsét elveszítette a későbbi győztes olasz Vito Dell’Aquilával szemben, ám a vígaszágon egy meccset megnyerve eljutott a bronzmérkőzésig. A harmadik helyért vívott csatában a rutinosabb, világbajnok Jang Jun ellen ugyan hely állt, de vereséget szenvedett és ötödik helyen zárt, beállítva nagybátyja rekordját a legjobb magyar eredményt illetően. 

Három magyar döntős úszásban

Az olimpián meglehetősen speciális időpontban rendezik az úszóversenyeket: helyi idő szerint délelőtt (nekünk hajnalban) vannak a döntők, míg este (nekünk délután) kerül sor az előfutamokra.  Összesen három magyar úszó jutott be a holnapi döntőbe, valamennyien 400 méteres vegyesúszásban: a férfiaknál Verrasztó Dávid a negyedik legjobb idővel lett finalista, míg a hölgyeknél Mihályvári-Farkas Viktória a hatodik, a címvédő Hosszú Katinka pedig a hetedik legjobb időt teljeítette. Az uraknál Bernek Péter kiesett, de a 400 gyorson induló Zombori Gábor illetve a 100 méteres pillangóúszásban Sebestyén Dalma nem jutottak tovább. 

Egy-egy nyert mérkőzés

Cselgáncsban Csernoviczki Éva küzdött 48 kilogrammban és a Londonban bronzérmes sportolónő az első meccsét ipponnal nyerte is indiai ellenfelével szemben. A második körben aztán szembe találkozott a japán Funa Tonakival, aki őt fojtotta le, véget vetve Csernoviczki negyedik olimpiai szereplésének. Az elveszített mérkőzés után a kétszeres Európa-bajnok úgy nyilatkozott az M4 Sportnak, hogy 48 kilóban utoljára szerepelt nagy versenyen. Legyőzője később döntőbe jutott ahol kikapott a koszovói Distria Krasniqitől. 

Egyetlen magyar ökölvívó, Gálos Roland szerzett olimpiai kvótát. Gálos az első körben a kazah Sherik Temarzanovval csapott össze és végig alárendelt szerepet játszva egyhangú pontozással kikapott. 

Asztaliteniszben Szudi Ádám és Pergel Szandra vegyespárosa egy hongkongi duóval csapott össze a nyitókörben és bár a magyarok óriásit küzdve több meccslabdát és hárítottak, végül négyszettes vereséget szenvedtek. Szintén az első kör volt a végállomás Madarász Dórának, aki nagy meglepetésre öt játszmában egy nigériai ellenféltől kapott ki. A rossz sorozatot végül Majoross Bence törte meg, aki az algériai Larbi Bouriáht alig huszonkét perc alatt, szettveszteség nélkül múlta felül.

Drámai csata az első aranyért

A tokiói olimpia első aranyérmét a női légpuskások 10 méteres versenyszámában osztották ki. az élen az oroszok versenyzője, Sokáig az orosz Anasztaszija Galasina állt az élen ám aranyért hatalmas küzdelem zajlott: az utolsó lövés előtt úgy tűnt, hogy Galasinától már senki sem veheti el az aranyérmet, de elizgulta a lehetőséget, 8.9 kört lőtt, míg ellenfele 9.8-at, így a kínai Jang Csien szerezte meg az aranyérmet. A bronzérmet a svájci Nina Christen nyakába akasztották. Majoros Eszter a 20. helyen zárta az alapversenyt és így nem jutott be a fináléba. 

A nap másik sportlövő-döntője koránt sem volt ilyen szoros: a férfi légpisztolyosok 10 méteres versenyszámában az iráni Dzsavad Foruhi a döntőben végig vezetve diadalmaskodott hat és fél körrel megelőzve a szerb Damir Mikecet. A bronzérem a kínai Pang Vejé lett. 

Arany 25 év után

Fotó: Reuters

Richard Carapaz nyerte a férfi országúti kerékpárosok mezőnyversenyét és így 1996 után szerzett ismét aranyérmet Ecuadornak. A Giro `d Italiát két éve megnyerő, hazájában nemzeti hősnek számító sportoló a több mint 230 kilométeres táv végén mindenkit leszakított és végül óriási előnnyel nyerte a viadalt a belga Wout van Aert és a szlovén Tadej Pogacar előtt. Valter Attila hiába tekerte le a távot, mivel limitidőn kívül ért célba, így hivatalosan nem teljesítette végig a versenyt. 

Őket is ünnepelték

Az első versenyszám mellett Kína további két aranyérmet nyert: Sun Yiwen egy drámai női párbajtőr-döntőben, egyetlen tussal verte a román Anna Maria Popescut, míg a súlyemelők női 49 kilogrammos kategóriájában Hou Zhihui tiszteletére szólt a kínai himnusz. Az íjászok vegyes csapatversenyét Dél-Korea nyerte An Sang és Kim De Jeok összeállításban, az első japán aranyérmet a dzsúdós Naohisa Takato (60 kg) nyete, míg a tékvondósok női 49 kilós versenyszámában a thaiföldi Panipak Wongpattanakit diadalmaskodott. 

Éremtáblázat

Összesen 9 ország nyerte aranyérmet az első játéknapon, valamint 28 ország rendelkezik már olimpiai éremmel Tókióban.

1 Kína 3 0 1 4
2 Olaszország 1 1 0 2
Japán 1 1 0 2
4 Dél-Korea 1 0 2 3
5 Ecuador 1 0 0 1
Magyarország 1 0 0 1
Irán 1 0 0 1
Koszovó 1 0 0 1
Thaiföld  1 0 0 1

Összeállította: Kálovics Tibor és Szabó Róbert

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/58957/pics/lead_800x600.jpg
Úszás,vívás,asztalitenisz,kerékpár,MOB,cselgáncs,Tokió 2020,taekwondo,Sportlövészet

További cikkek

Egyéni sportok

Kajak-kenu-vb: Kozák és Csipes kajakpárosa, Gazsó és Kiss Péter Pál is világbajnok!

2021.09.18. 13:00
A kajakos Gazsó Alida Dóra, a Kozák Danuta és Csipes Tamara alkotta kajakkettes és a parakajakos Kiss Péter Pál is …

Egyéni sportok

Kerékpár-Eb: hazai győzelem a trentói Európa-bajnokságon

2021.09.12. 19:10
Az olasz Sonny Colbrelli nyerte a Trentóban rendezett országúti kerékpáros Európa-bajnokságon a férfiak mezőnyversenyét.

Egyéni sportok

Kerékpár-Eb: Fetter Erik negyedik az U23-as mezőnyversenyben

2021.09.11. 15:20
Fetter Erik nagyszerű versenyzéssel negyedik lett az U23-as korosztály mezőnyversenyében a Trentóban zajló országúti kerékpáros Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Kerékpár-Eb: Vas Kata Blanka ezüstérmes az U23-as mezőnyversenyben!

2021.09.10. 20:15
Az olimpiai negyedik Vas Kata Blanka egy szökést követően ezüstérmet szerzett a Trentóban zajló országúti kerékpáros Európa-bajnokságon az U23-as női …

Egyéni sportok

Kerékpár-Eb: két svájci arany az időfutamban

2021.09.09. 19:30
A Stefan Kung címet védett az időfutamban a Trentóban rendezett országúti kerékpáros Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Úszás: Bernek Péter bejelentette visszavonulását

2021.09.08. 09:30
Befejezi pályafutását Bernek Péter, rövidpályás világbajnok, Európa-bajnok úszó, a sportoló a hírt a közösségi oldalán jelentette be.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: véget értek a játékok, 16 érmet szereztek a magyarok - szeptember 5.

2021.09.05. 15:50
Tokióban véget ért a 16. nyári paralimpiai játékok. amelyen a magyar sportolók összesen 16 érmet, közte 7 aranyat …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: zárásként egy kajakos bronz is összejött - szeptember 4.

2021.09.04. 14:05
A kajakos Varga Katalin bronzérmes lett, míg a távolugrásban aranyérmes Ekler Luca 400 méteres síkfutásban ötödikként végzett a …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: bronzérmes a kajakos Varga Katalin!

2021.09.04. 04:10
Varga Katalin remek versenyzéssel bronzérmet szerzett a tokiói paralimpián a női kajak KL2 200 méteres versenyében.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: újabb magyar kajakkirály! - szeptember 3.

2021.09.03. 15:25
A tokiói paralimpia mai napja sem múlt el magyar érmek nélkül: Kiss Péter Pál nagyszerű versenyzéssel nyerte a kajakosok döntőjét, míg Pap Bianka 200 méteres …