Olimpiai Híradó: olykor az ezüst a maximum- augusztus 4.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Az olimpia tizenkettedik versenynapján Lőrincz Viktor ezüstérmet szerzett, a női kézilabdázók nagy csatában búcsúztak, míg a férfi vízilabda-válogatott bejutott a legjobb négy csapata közé. 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az ezüst is szépen csillog

Összesen 17 döntőt rendeztek a mai versenynapon, de nekünk magyaroknak egy birkózófinálé volt a legfontosabb.
Testvére olimpiai bajnoki címe mellett tegnap Lőrincz Viktor is kiválóan teljesített. A kötöttfogásúak 87 kilós súlycsoportjában küzdő Európa-bajnok birkózó mindhárom keddi mérkőzését megnyerve jutott el a mai döntőbe. Lőrincz ellenfele a ruandai származású ukrán Zsan Belenyuk volt, akitől két világbajnoki döntőben szenvedett eddig vereséget. Honfitársunk az első menetet megnyerte ám a másodikban az ellenfél kétszer is megpörgette őt. Az ifjabb Lőrincz-fivér 5-1-es hátrányban is becsülettel küzdött a verhetetlennek tűnő ellenféllel szemben, de végül nem tudott szépíteni és így ezüstérmet szerzett. Mivel a hírek szerint Belenyuk az olimpiát követően visszavonul (már parlamenti képviselő Ukrajnában), így nem lenne meglepő, ha Lőrincz Viktor követné bátyja példáját és Párizsban, 34 évesen megpróbálna ő is olimpiát nyerni. 

Két helyezés, amire büszkék lehetünk 

A nap első döntője a 10 kilométeres női nyíltvízi úszás volt, ahol Olasz Anna volt érdekelt. Az idei Európa-bajnokságon ezüstérmet szerző, korábbi vb-érmes sportolónővel szemben a várakozások azt vetítették előre, hogy a legjobb 10 között végezhet, ő azonban túlteljesítette a remélt eredményt is. Olasz nagyszerű taktikával, a saját ritmusában versenyezve szinte folyamatosan a legjobb 10 között haladt és csak saját magára figyelt. Az utolsó körre nyolcadikként fordult majd négy, az erejével elkészülő riválisát is leelőzve, a külön kategóriát képviselő vezető hármas mögött negyedikként ért célba. 

Fotó:  MTI/Czeglédi Zsolt

Egyetlen magyar súlyemelő képviselte Magyarországot Tokióban, a Rióban és Londonban is a legjobb 10 között végző Nagy Péter. Az ólomsúlyúak (+109 kg) közt versenyző Európa-bajnoki érmes sportolóval kapcsolatban sokáig az is kérdéses volt, hogy kvalifikálni tudja-e magát egyáltalán az olimpiára, aztán összeszedett egy sérülést is. Az előzményekhez képest Nagy ragyogóan szerepelt a mai napon: rontott fogás nélkül, 396 kilós összteljesítménnyel megnyerte a B-csoportot és élete legjobb olimpiai produkcióját nyújtva hetedikként zárt. 

Így ki lehet esni 

Finoman szólva sem adtak túl sok esélyt a magyar női kézilabda-válogatottnak két győzelem és három vereség után a favorit Norvégiával szemben. A mieink azonban ragyogóan kezdték a negyeddöntőt és az első 10 percben 6-3-ra vezettek. Ezután jött egy nagyon hosszú góltalansági szünet magyar részről, de a skandinávok csak 12-10-el álltak jobban a szünetben. Fordulás után aztán a magyar hölgyek húsz percig parádéztak: kiegyenlítettek, átvették a vezetést és kétgólosra növelték az előnyt. Az 50. percben is a mieink jobban álltak és a szurkolók is kezdték elhinni, hogy a norvég csapat is megverhető. Az ellenfél kapujába azonban bejött Katrine Lunde, aki parádézott, hátul pedig nem lehetett tartani a norvég sztárokat és végül a magyar csapat 26-22-es vereséggel, de emelt fővel és hetedik hellyel távozott Japánból. 

A legjobbkor nyújtani a legjobbat 

Fotó:  MTI/Kovács Tamás

Férfi vízilabdaválogatottunk harmadikként ment tovább a csoportból és a vb-bronzérmes Horvátországgal került szembe a negyeddöntőben. A két csapat az első másfél közel azonos szintet képviselt majd a magyar védekezés összeállt és bár az ellenfél 8-7-nél még egyenlített, az utolsó tíz perc már Varga Dénesékről szólt. Csapatunk végül 15-11-es győzelmet aratott és mérkőzhet a döntőbe kerülésért a görögökkel. A meccs legjobbja Manhercz Krisztián volt, aki külön klasszist képviselve hét gólt dobott a világ egyik legjobb kapusaként elkönyvelt Marko Bijacsnak. 

Sportáguk kimagasló egyéniségei

Történelmet irt a szinkronúszó Szvetlana Romasina aki Szvetlana Kolesznyicsenko párjaként lett aranyérmes párosban. Az orosz sportolóhölgy már Pekingben is tagja volt az aranyérmes csapatnak és a mai naptól már hatszoros olimpiai bajnoknak vallhatja magát, amivel sportága legeredményesebb olimpiai versenyzője lett. Ráadásul csapatban is számítanak rá, így nem lenne meglepő, ha hétszeres ötkarikás bajnokként hagyná el Tokiót. 

Bár nem példátlan, de meglehetősen ritka, hogy egy ökölvívó két olimpián is a legjobb legyen, az még kevesebb esetben fordul elő, hogy valaki két eltérő súlycsoportban legyen ötkarikás bajnok, de ilyenre is volt már példa. Arra viszont amit Arlen Lopez tett még nem volt precedens olimpián: a félnehézsúlyú bokszolók döntőjében a brit Benjamin Whittakert iskolaboksszal legyőző kubai bunyós ugyanis első lett aki azután lett félnehézsúlyú bajnok, hogy az előző olimpián még váltósúlyban nem talált legyőzőre. 

Két olimpiai bajnok kettős győzelmével zárultak a vitorlásversenyek Tokióban. A férfiak 470-es hajóosztályában korábban még senkinek sem sikerült kétszer győznie és három érmet szereznie, ám a riói ezüstérmes, londoni bajnok Matthew Belcher és Will Ryan most megtörte ezt a sorozatot. A nők ugyanezen hajóosztályában Saskia Clark és Hannah Mills elsőként védte meg címét a kategória 1988 óta íródó történetében. 

Világcsúcsok mindenhol

Fotó: Getty Images

Súlyemelésben meglehetősen kevés világcsúcs volt az idei olimpián, ezért is kiemelkedő Lasa Talahadze teljesítménye. Az olimpiai bajnoki címét megvédő grúz súlyemelő a +109 kilósok versenyében (Nagy Péter súlycsoportja) lökéssben 265, szakításban 223, összetettben 488 kilós új világcsúcsot állított fel. Jellemző a fölényére, hogy 47 kilóval utasította maga mögé a második helyezettet.

Akárcsak a férfiaknál, úgy a hölgyeknél is világrekord kellett a 400 méteres gátfutás megnyeréséhez. A két amerikai futónő Sydney McLaughlin és Dalilah Muhammad vetélkedéséből előbbi került ki győztesen 51.46-os világcsúccsal. Jellemző a döntő erősségére, hogy az Európa-rekorddal célba érő Femke Boll minden idők negyedik legjobb idejét elérve szerzett bronzérmet. 

Az idei pályakerékpárversenyek minden napjára jutott legalább egy világcsúcs és ez most sem volt másként. Az üldözéses csapatversenyben az olaszok (Simone Consonni, Filippo Ganna, Francesco Lamon, Jonathan Milan) 3:42.032-es idejükkel javítottak tegnap felállított csúcsúkon. A javításra szükség is volt, mivel Dánia alig egy tizedmásodperccel maradt el tőlük a döntőben.  

Címkék: Tokió 2020, NOB
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59094/pics/lead_800x600.jpg
Tokió 2020,NOB

További cikkek

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: véget értek a játékok, 16 érmet szereztek a magyarok - szeptember 5.

2021.09.05. 15:50
Tokióban véget ért a 16. nyári paralimpiai játékok. amelyen a magyar sportolók összesen 16 érmet, közte 7 aranyat …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: zárásként egy kajakos bronz is összejött - szeptember 4.

2021.09.04. 14:05
A kajakos Varga Katalin bronzérmes lett, míg a távolugrásban aranyérmes Ekler Luca 400 méteres síkfutásban ötödikként végzett a …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: bronzérmes a kajakos Varga Katalin!

2021.09.04. 04:10
Varga Katalin remek versenyzéssel bronzérmet szerzett a tokiói paralimpián a női kajak KL2 200 méteres versenyében.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: újabb magyar kajakkirály! - szeptember 3.

2021.09.03. 15:25
A tokiói paralimpia mai napja sem múlt el magyar érmek nélkül: Kiss Péter Pál nagyszerű versenyzéssel nyerte a kajakosok döntőjét, míg Pap Bianka 200 méteres …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Pap Bianka ezüstérmes 200 méteres vegyesúszásban!

2021.09.03. 10:25
Pap Bianka megszerezte a harmadik érmét is a tokiói paralimpián, miután másodikként végzett az SM10-es kategória 200 méteres vegyesúszódöntőjében.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: magyar aranyérmek és olimpiai rekordok - szeptember 2.

2021.09.02. 13:45
Konkoly Zsófia és Pap Bianka is aranyérmes lett úszásban, a kajakos Kiss Péter pedig olimpiai rekordot evezve jutott döntőbe a tokiói paralimpia …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Pap Bianka paralimpiai bajnok 100 háton!

2021.09.02. 10:50
Pap Bianka megszerezte a magyar küldöttség hatodik aranyérmét a tokiói paralimpián, miután elsőként végzett az S10-es kategória 100 méteres hátúszódöntőjében.

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Konkoly Zsófia aranyérmes 100 méteres pillangóúszásban!

2021.09.02. 10:35
Konkoly Zsófia nagyszerű második féltávjának köszönhetően új Európa-rekorddal aranyérmet szerzett az S9-es kategória 100 méteres …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: ragyogó magyar ezüstérmek - szeptember 1.

2021.09.01. 13:45
Pap Bianka 400 méteres gyorsúszásban, míg Konkoly Zsófia 200 méteres vegyesúszásban szerzett ezüstérmet a tokiói paralimpia nyolcadik versenynapján.

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Pap Bianka ezüstérmes 400 méteres gyorsúszásban!

2021.09.01. 10:40
Pap Bianka szerezte a magyar küldöttség tizedik érmét a tokiói paralimpián, miután másodikként végzett az S10-es kategória 400 méteres gyorsúszódöntőjében.