Paralimpia 2020: nagyot alkotna Tokióban az asztaliteniszező Zborai Gyula

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A magyar parasport egyik meghatározó alakjának számító Zborai Gyula negyedszer vívta ki a paralimpiai részvételt. A tokiói játékokon a magyar csapat korelnökeként szereplő asztaliteniszező egyéniben a csoportból való továbbjutásban, csapatban az éremszerzésben reménykedik. 

Fotó: .ipttc.org

Athén, Peking és Rio de Janeiro után negyedszer képviseli Magyarországot paralimpián az asztaliteniszező Zborai Gyula. A csípősérülése miatt az S8-as kategóriában induló többszörös világbajnoki illetve Euróoa-bajnoki érmes, paralimpiai negyedik helyezett sportoló 58 évesen harcolta ki a tokiói részvételt és Japánban pályafutása legjobb ötkarikás szereplésében reménykedik. A nagykanizsai asztaliteniszezővel a felkészülés hajrájában készítettünk interjút. A  beszélgetés során szó esett az eddigi olimpiai szerepléseiről, tokiói céljairól illetve a paraasztaliteniszezők várható sikereiről is. 

A tokiói lesz a negyedik olimpiája. Milyen emlékekkel tekint vissza az eddigi szerepléseire? 

Voltak jó és kevésbé jó ötkarikás szereplések, de mindegyik pozitív volt, mindegyik adott valamit az embernek. Peking nem volt egy sikeres olimpiám, ott összevonták a kategóriámat egy eggyel kevésbé sérült kategóriával. Ott nem tudtam meccset nyerni. A megyei hírlap akkor lehozta, hogy nem nagyon nyertem meccset, de annak nem néztek utána, hogy nem a saját kategóriámban versenyeztem. Az S9-es és az S10-es kategóriát vonták össze, akkor még a kilences kategóriában voltam, ma már a nyolcas kategóriában versenyzem. Ezt biztosan nem vonják össze mert ebben a mezőnyben vannak a legtöbben. A tízes kategória kevésbé sérült és ott az embernek esélye nem volt. Magam alatt voltam, hogy nem tudtam meccset nyerni és rosszul esett, hogy itthon rám húzták a vizes lepedőt amiért nem tudtam győzni. Riót nem írnám le, továbbjutottam a csoportból és a nyolc közé jutásért volt egy meccsem egy svéd fiúval, akit megszoktam verni. Az első szett elment 10:6-ról és ezután rágörcsöltem a mérkőzésre, pedig nem szabadott volna. 3:1-re kikaptam, pedig szerintem abban az olimpiában is lehetett volna több.

Athénban kevésen múlt az érem, hogyan élte meg akkor ezt?

Az athéni olimpia volt pályafutásom csúcsa, úgy gondolom és abban bízom, hogy Tokió lesz a befejezése, ahol az i-re a pontot fel szeretném tenni. Athénban az elődöntő nem volt egy kellemes meccs, az a kínai fiú, akivel játszottam az olimpia előtt még 10-es kategóriába esett és miután ezüstérmes lett visszakerült oda. Sportszerűtlen dolgok mennek a kategorizálással, amit nehéz feldolgozni egy sérült embernek, aki a kategóriáját tekintve a helyén van. Bántott, hogy kikaptam egy olyantól, akiről tudtam, hogy nem tudom megverni. Sportdiplimáciában Kína nagyhatalom volt akkor is. Bántott, hogy elment az a meccs, életem nagy győzelme lehetett volna ha megtudom verni.

Fotó? moatsz.hu

Világbajnokságokon kétszer, Európa-bajnokságokon hatszor állhatott dobogóra egyéniben vagy csapatban. Van olyan mérkőzés ezek közül, amely kifejezetten kedves az ön számára?

Nehéz egyet kiemelni, talán az első Eb-ezüstérmem 2005-ből. Egy lengyel származású osztrák játékossal játszottam, Stanisław Frączykkal. Róla annyit kell tudni, hogy többszörös paralimpiai bajnok és az ép magyar válogatottat verte annak idején. Nagyon jó meccset játszottam vele, az első két szettben 11:9-re kaptam ki aztán a harmadik játszmában volt egy poén amikor vetődtem a labdáért és megsérültem. Végül kikaptam, de életem legnagyobb sikerélménye az Eb-ezüstérem. 

Hogyan vívta ki a tokiói szereplést?

Huszonegyen leszünk a kategóriában: az öt földrész bajnoka, tizenegyen a világranglista alapján és öt szabadkártyás. A kvalifikáció nem sikerült, viszont az öt szabadkártyából az egyiket én kaptam a szólóan a korábbi eredményeim miatt. Ezek a szabadkártyák nem névre vagy sportágra, hanem adott versenyzőre vonatkoznak. Az olimpiai lebonyolítást még nem tudjuk pontosan, hogy a csoportokat hogyan osztják be (vagy hét darab hármas, vagy három négyfős és három háromfős csoport lesz). 

Hogyan zajlott a felkészülése miután megtudta, hogy utazhat Japánba?

A felkészülés folyamatos pingponggal telt. Jelenleg is Budapesten vagyok önszorgalmi edzőtáborban (az interjú augusztus 11-én készült - a szerk). A paraválogatottnak Győrben volt az utolsó összetartása, ami vasárnap véget ért és csütörtökig itt vagyok az Ormai László Csarnokban, itt készülök a csapattársammal. Utána már csak a pakolás és az utazás marad. Amióta megtudtam, hogy kijutottam, folyamatosan edzek. A kiutazásra augusztus 17-én kerül sor, délelőtt indul a gépünk Frankfurtba onnét pedig megyünk Tokióba. A kiutazás előtt Nagykanizsán végzik el rajtam a PCR-tesztet és ha kiértünk Tokióba, akkor a reptéren tesztnek vetnek alá bennünket és csak azt engedik be, aki negatív. 

A csapatban Csonka Andrással szerepel. A korkülönbségből adódóan megvan önök között a mester-tanítvány kapcsolat?

Andrisnak én vagyok a fogadott keresztapja. 19 éve játszunk egymással csapatban. Nagyon jó a kapcsolatunk. Ismerjük a másik minden gondolatát akár a játékban, akár az életben. Lényegében miatta kaptam szabadkártyát, ha ő nem jut ki, akkor én sem indulhatnék. Csapatban úgy tudunk játszani, hogy az eredményei miatt megkaptuk a szabadkártyát, hogy meglegyen a megfelelő csapatlétszám. 

Milyen helyezéssel lenne elégedett az olimpián?

Ez egy olyan kérdés, amire nehéz választ adni. Persze mindenki nyerni szeretne, azért is utazik ki. A realitások talaján maradva, ha sikerülne az 5-8-ba bejutnom, annak már örülnék. Ha összejönne egy érem egyéniben, az lenne a csúcs, de ha a legjobb 8 megvan, akkor azt mondhatom, hogy mindent megtettem ami tőlem telhet. Csapatban viszont szeretnék érmet nyerni. Reális esély van rá, persze sok mindenen múlik, például a sorsoláson. Remélem, hogy egyszer nekünk is kijön a lépés és sikerül dobogóra állni. 

Vannak favoritok a csapatversenyben, Ázsia itt is dominál?

Részben. Van kínai csapat, nem is gyenge, de győztük már le őket világkupa-versenyen. Van egy nagyon jó ukrán csapat, akik a világranglista vezetői illetve jók az angolok is. Ez a három kiemelkedik a mezőnyből, de ha valamelyiket el tudjuk csípni akkor meglehet az érem. A többiek nagyjából egyforma szintet képviselnek, van francia, svéd, thaiföldi csapat is, utóbbiak kicsit kilógnak a sorból. A többiek nagyjából egyforma erőt képviselnek. 

Fotó: moatsz.hu

Mint az asztaliteniszcsapat-korelnöke, a többiektől milyen szereplésre számít?

Szvitacs Alexa kilences kategóriában játszik, ő éremesélyes. Nem lehet megmondani, hogy aranyesélyes-e mert vannak jó játékosok a kategóriájában, de őt az első helyekre várom. Láttam az edzőközpontban, nagyon keményen játszik, a nők nem szeretik ezt a stílust. Alexától nem lenne meglepő, ha aranyérmes lenne. Úgy gondolom, hogy Arlói Zsófitól a csoportból való továbbjutás is szép lenne az erőviszonyok alapján. Pálos Péter a 11-es kategóriában indul, ő már Londonban olimpiai bajnok volt, Rióban bronzérmes, egy belga fiú lesz a legnagyobb vetélytársa, akitől öt éve kikapott. Ők úgy vannak egymással, hogy hol egyikük, hol másikuk nyer, mivel ők a világranglista első két helyezettje, csak a döntőben találkozhatnak. Petit láttam az edzőtáborban készülni és játszani, elég összeszedett és nagy sansza van, hogy újra bajnok legyen. A csapattársamról, Csonka Andrásról nem lehet tudni, hogy mire számítsunk. Sajnos elkapta a covidot, amiből kilábalt, de szövődmények léptek fel nála. Kihagyott 7-8 hónapot, félek, hogy ez nyomot hagyott benne, de remélem, hogy összeszedi magát testileg-lelkileg, mert nagyon erős. Major Endre a tolószékes csapattársunk lehet a "fekete ló". Negyedik-ötödik a ranglistán ha a három koreai riválisa közül bármelyiket megtudja verni akkor érmes lehet, ha nem akkor az 5-8. helyeken végezhet. Nehéz a koreaiakat megverni, de ha nem a legjobbal kerül össze, akkor van esélye az éremre. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59157/pics/lead_800x600.jpg
MOB,Tokió 2020,parasport

További cikkek

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

2022.02.17. 17:05
Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: amikor a hatodik helyre elég a legjobb idő - február 16.

2022.02.16. 18:00
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó úgy végzett a hatodik helyen, hogy jobb időt teljesített mint az aranyérmet megszerző kanadai …

Egyéni sportok

Peking 2022: a B-döntő megnyerésével olimpiai hatodik a férfi váltó

2022.02.16. 14:10
A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a B-döntőt …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: drámai döntő biatlonban és északi összetettben, - február 15.

2022.02.15. 18:30
A norvég férfi bitalonváltó illetve honfitársuk az északi összetettben induló Jörgen Graabak is drámai versenyt nyert meg, …