Paralimpiai Híradó: megvan az első magyar érem - augusztus 25.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Az úszó Konkoly Zsófia nagy csatában ezüstérmet szerzett 400 méteres gyorsúszásban, a vívó Hajmási Éva pedig negyedikként végzett a női kardvívóknál a tokiói paralimpia első versenynapján. 

Fotó: Getty Images

A 38 fős küldöttség több mint egyharmada szerepelt az első napon és rögtön éremmel gazdagodott a magyar csapat. Az úszók S9-es sérültségi kategóriájában szereplő Konkoly Zsófia 400 méteres gyorsúszásban a legjobb idővel jutott be a fináléba. A Rióban bronzérmet szerző Konkoly remek versenyzést mutatott be a fináléban is: 200 méterig a mezőnyben bújt meg, majd elkezdte ledolgozni a hátrányát és folyamatosan jött előre. A 19 éves magyar úszónőt, akinek a karja nem fejlődött ki rendesen végül nyolc századmásodperccel a végig élen álló ausztrál Lakeisha Patterson mögött ért célba és ezüstérmet szerzett. Konkoly már az elődöntőben megjavította egyéni csúcsát, majd a fináléban közel kilenc másodpercet faragott az egyéni rekordjából. A versenyszám másik magyar induló Payer Kata az előfutamában a hetedik, összesítésben a 14. helyen végzett. 

merev ízületekkel született Adámi Zsanett az S2-es kategóriában úszott döntőt 100 méteres háúszásban és a hetedik helyen ért célba a fináléban. 

A látássérült (B1) Ocelka Róbert és segítője (guide) Nagy Gergely a pályakerékpárosok 4000 méteres üldözéses versenyében indult. Ocelkáék duója szingapúriakkal mérte össze a tudását és 4:42.401 perces eredménnyel, tizennyolc másodpercet javítottak a magyar csúcson. A magyarok végül két riválisukat megelőzték, kettő duót kizártak és így a 10. helyen zártak. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Öt magyar kerekesszékes vívó is szerepelt a mai versenynapon a kard egyéni versenyeiben. A legközelebb az éremszerzéshez Hajmási Éva járt. A kerekesszékes vívók a vívás szempontjából kevésbé sérült versenyzők sérültségi kategóriájában szereplő sportoló a csoportból három győzelemmel ment tovább majd egy tussal legyőzte a lengyel Kinga Drozdzt (15-14). Hajmási az elődöntőben a kínai Csing Pien ellen 15-11-es vereséget szenvedett, majd a bronzmérkőzésen az ukrán Jevhenija Breusztól szenvedett 15-10-es vereséget. Veres Amarilla ugyanitt kilencedik lett, míg Mező Boglárka a B kategóriában (vívás szempontjából sérültebb sportolók) hatodikként végzett miután a negyeddöntőben. 

A férfiaknál  Osváth Richárd (A) és Tarjányi István (B) számára is a negyeddöntő jelentette a végállomást. A paralimpiai érmes Osváth a legjobb nyolc között egyetlen tussal kapott ki a kínai Tien Csien-csüantól. 

Asztaliteniszben szintén öten képviselték ma a magyar színeket.Az 58 évesen negyedik paralimpiáján szereplő Zborai Gyula (S8) a kétszeres címvédő Zhao ellen állt asztalhoz. Honfitársunk nem játszott rosszul, de végül nem tudta borítani a papírformát és három szettben kikapott. Zborai holnap egy thaiföldi ellenféllel szemben javíthat, míg a kategória másik magyar indulója Csonka András két mérkőzést vív csütörtökön. 

 Az éremesélyesként számon tartott, egyik karját és lábújait toxikus sokk-szindrómában elveszítő Szvitacs Alexa (S9) két mérkőzést is vívott. Az Európa-bajnok magyar sportoló a nap elején 3:1-re verte a brazil Rauent, délután viszont három szettben kikapott a kínai Xiongtól és így 1-1-es mérleggel áll a csoportjában. 

Győzelemmel kezdett a Londonban paralimpiát nyerő, Rióban bronzérmes S11-es (enyhén értelmi sérült) Pálos Péter mert bár az első játszmát elveszítette a koreai Kim Chang Gi ellen utána három szettet nyert zsinórban. Major Endre (S1 - kerekesszékesek) meggyőző teljesítményt nyújtott az amerikai Michael Godfrey ellen és többek között egy 11:0-s szettet is produkálva 3:0-ra nyert.

Arlóy Zsófia, aki szintén az S8-as kategóriában szerepel, a kétszeres paralimpiai bajnok, nyolcszoros érmes francia  Thu Kamkasomphouval mérkőzött. Arlóy az első szettet elveszítette ezután viszont fordított 11:7-el és 11:9-el. Úgy tűnt összejöhet a bravúrgyőzelem, ám a negyedik és az ötödik szettet megint ellenfele bírta jobban és így a magyar asztatiteniszezőnő vereséggel kezdte olimpiai szereplését. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59197/pics/lead_800x600.jpg
Paralimpia,Tokió 2020,NOB,parasport

További cikkek

Amerika

NFL: a Los Angeles Rams a végén fordított és megnyerte a Super Bowl-t (videó)

2022.02.14. 06:15
A Los Angeles Rams másfél perccel a vége előtt fordítva 23-20-ra legyőzte a Cincinnati Bengalts és hazai pályán megnyerte az LVI. Super Bowl-t.

Egyéni sportok

Csodálatos magyar nyár! - Ez történt 2021 harmadik negyedévében

2021.12.30. 12:20
A 2021-es esztendő harmadik negyedévében minden a labdarúgó-Eb végjátékáról és a tokiói olimpiáról szólt. A magyar sportolók számos emlékezetes pillanattal …

Autó-motor

Kamion Eb: Kiss Norbert Spanyolországban is győzött és növelte az előnyét!

2021.10.02. 19:00
Remekül kezdte Kiss Norbert a kamionos Európa-bajnokság jaramai versenyhétvégéjét miután az első futamban győzött, míg a fordított …

Egyéni sportok

Kajak-kenu-vb: Kozák és Csipes kajakpárosa, Gazsó és Kiss Péter Pál is világbajnok!

2021.09.18. 13:00
A kajakos Gazsó Alida Dóra, a Kozák Danuta és Csipes Tamara alkotta kajakkettes és a parakajakos Kiss Péter Pál is …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: véget értek a játékok, 16 érmet szereztek a magyarok - szeptember 5.

2021.09.05. 15:50
Tokióban véget ért a 16. nyári paralimpiai játékok. amelyen a magyar sportolók összesen 16 érmet, közte 7 aranyat …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: zárásként egy kajakos bronz is összejött - szeptember 4.

2021.09.04. 14:05
A kajakos Varga Katalin bronzérmes lett, míg a távolugrásban aranyérmes Ekler Luca 400 méteres síkfutásban ötödikként végzett a …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: bronzérmes a kajakos Varga Katalin!

2021.09.04. 04:10
Varga Katalin remek versenyzéssel bronzérmet szerzett a tokiói paralimpián a női kajak KL2 200 méteres versenyében.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: újabb magyar kajakkirály! - szeptember 3.

2021.09.03. 15:25
A tokiói paralimpia mai napja sem múlt el magyar érmek nélkül: Kiss Péter Pál nagyszerű versenyzéssel nyerte a kajakosok döntőjét, míg Pap Bianka 200 méteres …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Pap Bianka ezüstérmes 200 méteres vegyesúszásban!

2021.09.03. 10:25
Pap Bianka megszerezte a harmadik érmét is a tokiói paralimpián, miután másodikként végzett az SM10-es kategória 200 méteres vegyesúszódöntőjében.

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Kiss Péter Pál paralimpiai bajnok!

2021.09.03. 03:55
A kajakos Kiss Péter Pál megszerezte a magyar küldöttség hetedik aranyérmét a tokiói paralimpián, miután megnyerte a KL1-es kategória férfi K-1 200 méteres döntőjét.