Parasport visszavonul a nyolcszoros paralimpiai érmes Dani Gyöngyi

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A női tőrválogatott győztes bronzmérkőzése után a nyolcszoros paralimpiai érmes vívó Dani Gyöngyi úgy nyilatkozott, hogy befejezi pályafutását. 

Fotó: 777blog.hu

Amin arról korábban beszámoltunk, a magyar női tőrcsapat, amelyet Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna és az első három mérkőzésen vívó Mező Boglárka alkotott óriási csatában 45-44-re legyőzte Hongkongot és így harmadik lett a tokiói paralimpián. A győztes bronzmérkőzés után Dani Gyöngyi az MTI-nek nyilatkozva lényegében a visszavonulását jelentette be. 

Nagyon imádkoztam, hogy ne fájjon a kezem, legyek ott agyban, megcsináljam, amit a Viktor (Feczer Viktor csapatvezető, edző) a pást mellett mond, és amit Zsuzsi kiabál, és erős legyek. Megfordult a fejemben valóban, hogy ez az utolsó alkalom, hogy megmutathatom magam versenyen, és nagyon akartam azt a nyakbavalót. Boldogan fejezem be a pályafutásomat, mert éremmel fejezhetem be, egy gyönyörűszép bronzéremmel, ami aranyként fog csillogni számomra. Másrészről pedig előttem az utódom, Mező Boglárka, aki nagyszerű tagja lesz ennek a tőrcsapatnak. 

Dani Gyöngyi 1991-ben, 16 évesen került kerekesszékbe. Megpróbálkozott a kerekesszékes kosárlabdával, kerekesszékes maratoni versenyzéssel illetve az erőemeléssel is, mielőtt a vívás mellett döntött volna. Először 1998-ban vívott, majd három év múlva már érmes volt világkupa-versenyen. Az elmúlt években Magyarország egyik legsikeresebb parasportolója lett. Világbajnokságon összesen 14 érmet szerzett, legnagyobb sikere a 2019-es tőrcsapattal elért vb-győzelem. 

Nyolc olimpiai érmet szerzett a maival együtt: Athénban a párbajtőrcsapattal és a tőrcsapattal ezüstérmes lett, akárcsak tőr egyéniben. Pekingben nem sikerült számára az éremszerzés, Londonban viszont a nyílt csapatversenyben, és tőr egyéniben is második helyezést ért el. Rióban a tőrcsapattal másodikként, párbajtőrcsapattal a harmadik helyezést érte le, míg Tokióban a tőrcsapattal lett bronzérmes. Az idei olimpián ő vihette a magyar csapat zászlóját a nyitóünnepségen. 

Karrierje során parasízéssel is foglalkozott, 2010-ben olimpiai kvótát is szerzett, ám lábtörés miatt nem tudott rajthoz állni Vancouverben. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59224/pics/lead_800x600.jpg
vívás,Tokió 2020,NOB,parasport

További cikkek

Egyéni sportok

Vívó vk: negyedik a női kardcsapat Belgiumban

2023.03.19. 16:55
A negyedik helyen végzett a magyar csapat vasárnap a női kardozók belgiumi világkupa-versenyén, Sint-Niklaasban.

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Amerika

NFL: a Los Angeles Rams a végén fordított és megnyerte a Super Bowl-t (videó)

2022.02.14. 06:15
A Los Angeles Rams másfél perccel a vége előtt fordítva 23-20-ra legyőzte a Cincinnati Bengalts és hazai pályán megnyerte az LVI. Super Bowl-t.

Egyéni sportok

Csodálatos magyar nyár! - Ez történt 2021 harmadik negyedévében

2021.12.30. 12:20
A 2021-es esztendő harmadik negyedévében minden a labdarúgó-Eb végjátékáról és a tokiói olimpiáról szólt. A magyar sportolók számos emlékezetes pillanattal …

Egyéni sportok

Vívó ob: Szász-Kovács Emese elbúcsúzott, egyetlen címvédés

2021.12.19. 20:05
A csapatok küzdelmeivel zárult a vívó országos bajnokság a budapesti Ludovika Arénában. Ez volt az olimpiai aranyérmes Szász-Kovács Emese utolsó versenye.

Egyéni sportok

Vívó ob: Szilágyi Áron nyolcadszor is magyar bajnok egyéniben

2021.12.18. 18:50
A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron nyerte a férfi kardozók versenyét a budapesti Ludovika Arénában rendezett vívó országos bajnokságon.

Egyéni sportok

Vívás: Szász-Kovács Emese az év végén visszavonul

2021.12.10. 10:30
Az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese a Facebook-oldalán bejelentette, hogy a decemberi országos bajnokságot követően befejezi sportolói pályafutását.

Autó-motor

Kamion Eb: Kiss Norbert Spanyolországban is győzött és növelte az előnyét!

2021.10.02. 19:00
Remekül kezdte Kiss Norbert a kamionos Európa-bajnokság jaramai versenyhétvégéjét miután az első futamban győzött, míg a fordított …

Egyéni sportok

Kajak-kenu-vb: Kozák és Csipes kajakpárosa, Gazsó és Kiss Péter Pál is világbajnok!

2021.09.18. 13:00
A kajakos Gazsó Alida Dóra, a Kozák Danuta és Csipes Tamara alkotta kajakkettes és a parakajakos Kiss Péter Pál is …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: véget értek a játékok, 16 érmet szereztek a magyarok - szeptember 5.

2021.09.05. 15:50
Tokióban véget ért a 16. nyári paralimpiai játékok. amelyen a magyar sportolók összesen 16 érmet, közte 7 aranyat …