Paralimpiai Híradó: magyar aranyérmek és olimpiai rekordok - szeptember 2.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Konkoly Zsófia és Pap Bianka is aranyérmes lett úszásban, a kajakos Kiss Péter pedig olimpiai rekordot evezve jutott döntőbe a tokiói paralimpia kilencedik versenynapján. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Két tokiói ezüstéremmel (400 gyors, 200 vegyes) a háta mögött állhatott rajthoz a legjobb versenyszámában Konkoly Zsófia. A 19 éves úszónő, akinek az egyik karja nem fejlődött ki megfelelően 100 méteres pillangóúszásban (amelyben Rióban is dobogóra állhatott) az S9-es kategóriában az egyik legnagyobb esélyes volt. Konkoly már az elődöntőben is mutatta jó formáját:  1:07.05-es idővel nemcsak kimagaslott a mezőnyből, de az Európa-csúcsot is megdöntötte. A fináléban az új-zélandiak tizenegyszeres olimpiai bajnoka Sophie Pascoe bekezdett és féltávnál egy másodperccel a magyar úszó előtt fordult. Konkoly jól jött ki a fordulóból és alig 25 méter alatt ledolgozta a hátrányát riválisával szemben majd végül kimagasló 1:06.55-ös új paralimpiai csúccsal megnyerte a finálét. Az élete legnagyobb sikerét elérő sportolónő ezzel a győzelemmel egyrészt feltette a koronát pályafutására, másrészt három éremmel fejezte be a tokiói szereplését. 

Egy másik magyar érdekeltségű úszódöntőben Adámi Zsanett indult az S2-es kategória 50 méteres hátúszásában. Adámi a hetedik legjobb idővel került döntőbe, ahol 1:27..48-al szintén ebben a pozícióban ért célba. A paralimpiai bajnok Illés Fanni és Száraz Evelin a 400 méteres gyorsúszásban indultak (S6-os kategória), Száraz 5:58.09-el a tizedik, Illés 5:59.05-el a tizenegyedik helyen végzett az elődöntőket követően. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Alig negyedóra telt el az ötödik magyar aranyérmet követően, de Pap Biankának reális sansza volt arra, hogy növelje a magyar csapat legfényesebb medáliáinak számát. Az S10-es kategóriában, 100 méteres hátúszásban induló Pap (akinek egy gyerekkori síbaleset miatt hiányzik az egyik sípcsontja) már az előfutamban is kimagaslott a többiek közül, a legjobb időt 1:09.71-el teljesítette. A 400 gyorson ezüstérmes, Rióban két érmet szerző magyar hölgy aztán a döntőben kvázi érinthetetlennek számított a többiek számára: körülbelül 30 méter után leszakította ausztrál riválisát és magabiztos fölénnyel, 1:06.55-ös idővel megnyerte az aranyérmet. Jellemző a fölényére, hogy rajta kívül csak egyetlen úszó tudott egyáltalán 1:09-en belül úszni a fináléban. A világbajnoki és Európa-bajnoki cím mellé a paralimpiát is megnyerő Pap holnap még 200 vegyesen áll rajthoz, ahol az ideje alapján szintén éremesélyesnek számít. 

Két magyar indult a sportlövők P3 vegyes sportpisztoly 25m, pontlövészet, gyorstüzeléses versenyzámában Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula személyében. A paralimpiai bronzérmes Dávid a pontlövészet után még jól állt ám úgy nyilatkozott, hogy a gyors részét elrontotta a versenynek végül a tizenötödik helyet szerezte meg 555 körrel. Gurisatti, aki egy sajnálatos balesetet megelőzően világbajnok volt tájékozódási búvárúszásban, a 27. helyen végzett 539 körös teljesítménnyel.  

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megkezdték szereplésüket a magyar kajak-kenusok is a paralimpián. Kiss Péter Pál a KL1-es kategória kajak egyes 200 méteres döntőjének legnagyobb favoritjának számít. A világbajnoki és Európa-bajnoki címmel rendelkező Kiss nem is bízott semmit a véletlenre: futamgyőztesként, 48.058-as időt evezve új paralimpiai rekorddal jutott be a holnap hajnali fináléban. Kiss fölényét jól mutatja, hogy futamát hat másodperccel nyerte meg, míg legnagyobb vetélytársánál majdnem 2 másodperccel teljesített jobban. Juhász Tamás ugyanebben a kategóriában futamharmadikként középdöntős.

A többiek nem nyertek futamot, így holnap középdöntőben eveznek a pénteki illetve szombati döntőkért: Juhász kenuban is evez holnap, de Rozbora András (KL2), Kiss Erik (KL3), Pulai Erika (KL1) és az Eb-ezüstérmes Varga Katalin (KL2) is küzdhet még a döntőért a későbbiekben. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59247/pics/lead_800x600.jpg
Paralimpia,MOB,Tokió 2020,parasport

További cikkek

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

2022.02.17. 17:05
Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: amikor a hatodik helyre elég a legjobb idő - február 16.

2022.02.16. 18:00
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó úgy végzett a hatodik helyen, hogy jobb időt teljesített mint az aranyérmet megszerző kanadai …

Egyéni sportok

Peking 2022: a B-döntő megnyerésével olimpiai hatodik a férfi váltó

2022.02.16. 14:10
A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a B-döntőt …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: drámai döntő biatlonban és északi összetettben, - február 15.

2022.02.15. 18:30
A norvég férfi bitalonváltó illetve honfitársuk az északi összetettben induló Jörgen Graabak is drámai versenyt nyert meg, …