Kajak-kenu-vb: Kozák és Csipes kajakpárosa, Gazsó és Kiss Péter Pál is világbajnok!

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A kajakos Gazsó Alida Dóra, a Kozák Danuta és Csipes Tamara alkotta kajakkettes és a parakajakos Kiss Péter Pál is világbajnoki címet szerzett a Koppenhágában rendezett kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapján. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szombati versenynap a parasportolók versenyeivel kezdődött Koppenhágában. A paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál (KL1) Tokióban nagy fölénnyel győzött, most azonban nagy csatára kényszerült a győzelemért. Kistt ugyan megzavarta, hogy verseny közben kiesett a kontaktlencséje, de végül nagyszerű hajrával az élre tört és megvédte világbajnoki címét.  A döntő másik magyar versenyzője Suba Róbert szintén remekül versenyzett és a harmadik helyen ért célba. A paraszakág harmadik magyar érmét Varga Katalin szerezte, aki Tokióhoz hasonlóan harmadik lett a KL2-es kategória kajakdöntőjében. 

11 órától aztán az épek vették birtokba a Bagsvaerd tavat és rögtön a program valóságos éremesőt hozott.Kiss Blanka és Lucz Anna kajakkettősét az sem zavarta meg, hogy a 200 méteres fináléban visszalőtték a rajtot, a magyar egység két századmásodpercnyi különbséggel megelőzve lengyel riválisát az oroszok mögött a második helyen ért célba. 

Egy óra sem telt el a döntő után, de Lucz Anna már egyesben, 200 méteren ült a hajóban. A magyar kajakosnő ugyan elrontotta a rajtot, de ezután szinte tökéletes pályát evezve feljött az ezüstérmes pozícióba. A vb-t a hazai pályán versenyző Emma Jörgensen nyerte. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A női K-1 1000 méteres döntőben a mindössze 21 esztendős Gazsó Alida Dóra korábban volt már Európa-bajnok, de most a világelitbe is berobbant. Gazsó már az első 200 méter után jelentős különbséggel vezetett és nem is fáradt el, így kis túlzással úgy nyerte meg a világbajnoki címet, ahogyan akarta. A magyar kajakos első alkalommal állhatott fel világbajnoki dobogó tetejére. 


Kopasz Bálint arra a történelmi tettre készült, hogy egy éven belül nyer olimpiát és világbajnokságot a királyszámnak számító K-1 1000 méteren. Az olimpiai aranyérmes, címvédő Kopasz féltávnál második volt legnagyobb riválisával, Fernando Pimentával szemben félhajós hátrányban volt és a különbség nőtt a továbbiakban. Kopasz végül ezüstérmet szerzett vetélytársa mögött. 

Adolf Balázs immáron olimpiai résztvevőként jutott be a kenusok 1000 méteres fináléjába. A 22 éves magyar sportoló nagyszerűen osztotta be az erejét, sokáig a negyedik-ötödik helyen haladt majd remek hajrájával végül harmadik lett a német Conrad Scheibner és a cseh Martin Fuksa mögött.

Noé Bálint és Kulifai Tamás (K-2 1000 m) a táv elején a harmadik helyen haladtak, ezután viszont úgy tűnt, hogy kissé visszaesnek. A befutóra azonban még maradt erejük és végül csak a svéd és a dán hajó előzte meg őket, vagyis bronzérmesek lettek. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A női kajakpárosok 500 méteres döntőjében Kozák Danuta és Csipes Tamara a tizenötödik illetve a kilencedik világbajnoki címéért küzdött. A magyar illetve a címvédő fehérorosz (Marina Litvincsuk, Volha Hudzenka) hajó kiemelkedett a mezőnyből. 250 méternél a mieink vezettek ám a belorusz egység ezután ritmust váltott és úgy tűnt, hogy nem lehet legyőzni. Kozákék viszont nem így gondolták: a magyar duó óriási hajrába kezdett és végül 18 századmásodpercnyi különbséggel diadalmaskodott. 

Balla Virág és Takács Kincső kenupárosa 500 méteren folyamatosan versenyben volt az érmekért ám az olimpiai ötödik helyezett egység végül hat századdal lemaradva a dobogóról, negyedikként ért célba. A 16 éves kenus Kiss Ágnestől az is szép eredmény volt, hogy bejutott az 500-as döntőbe, ott végül nyolcadikként zárt. A Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám kenupáros hetedik lett 1000 méteren akárcsak a kenunégyes ((Kollár Kristóf, Zombori Dominik, Korisánszky Dávid és Hodován Dávid)). A Nádas Bence, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos és Gál Péter alkotta kajaknégyes nem tudta megismételni az előfutamban látott formáját és kilencedikként zárt. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59321/pics/lead_800x600.jpg
Kozák Danuta,MOB,parasport,kajak-kenu

További cikkek

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

2022.02.17. 17:05
Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: amikor a hatodik helyre elég a legjobb idő - február 16.

2022.02.16. 18:00
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó úgy végzett a hatodik helyen, hogy jobb időt teljesített mint az aranyérmet megszerző kanadai …

Egyéni sportok

Peking 2022: a B-döntő megnyerésével olimpiai hatodik a férfi váltó

2022.02.16. 14:10
A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállítású magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megnyerte a B-döntőt …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: drámai döntő biatlonban és északi összetettben, - február 15.

2022.02.15. 18:30
A norvég férfi bitalonváltó illetve honfitársuk az északi összetettben induló Jörgen Graabak is drámai versenyt nyert meg, …