Kajak-kenu-vb: Kozák és Csipes kajakpárosa, Gazsó és Kiss Péter Pál is világbajnok!

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A kajakos Gazsó Alida Dóra, a Kozák Danuta és Csipes Tamara alkotta kajakkettes és a parakajakos Kiss Péter Pál is világbajnoki címet szerzett a Koppenhágában rendezett kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapján. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szombati versenynap a parasportolók versenyeivel kezdődött Koppenhágában. A paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál (KL1) Tokióban nagy fölénnyel győzött, most azonban nagy csatára kényszerült a győzelemért. Kistt ugyan megzavarta, hogy verseny közben kiesett a kontaktlencséje, de végül nagyszerű hajrával az élre tört és megvédte világbajnoki címét.  A döntő másik magyar versenyzője Suba Róbert szintén remekül versenyzett és a harmadik helyen ért célba. A paraszakág harmadik magyar érmét Varga Katalin szerezte, aki Tokióhoz hasonlóan harmadik lett a KL2-es kategória kajakdöntőjében. 

11 órától aztán az épek vették birtokba a Bagsvaerd tavat és rögtön a program valóságos éremesőt hozott.Kiss Blanka és Lucz Anna kajakkettősét az sem zavarta meg, hogy a 200 méteres fináléban visszalőtték a rajtot, a magyar egység két századmásodpercnyi különbséggel megelőzve lengyel riválisát az oroszok mögött a második helyen ért célba. 

Egy óra sem telt el a döntő után, de Lucz Anna már egyesben, 200 méteren ült a hajóban. A magyar kajakosnő ugyan elrontotta a rajtot, de ezután szinte tökéletes pályát evezve feljött az ezüstérmes pozícióba. A vb-t a hazai pályán versenyző Emma Jörgensen nyerte. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A női K-1 1000 méteres döntőben a mindössze 21 esztendős Gazsó Alida Dóra korábban volt már Európa-bajnok, de most a világelitbe is berobbant. Gazsó már az első 200 méter után jelentős különbséggel vezetett és nem is fáradt el, így kis túlzással úgy nyerte meg a világbajnoki címet, ahogyan akarta. A magyar kajakos első alkalommal állhatott fel világbajnoki dobogó tetejére. 


Kopasz Bálint arra a történelmi tettre készült, hogy egy éven belül nyer olimpiát és világbajnokságot a királyszámnak számító K-1 1000 méteren. Az olimpiai aranyérmes, címvédő Kopasz féltávnál második volt legnagyobb riválisával, Fernando Pimentával szemben félhajós hátrányban volt és a különbség nőtt a továbbiakban. Kopasz végül ezüstérmet szerzett vetélytársa mögött. 

Adolf Balázs immáron olimpiai résztvevőként jutott be a kenusok 1000 méteres fináléjába. A 22 éves magyar sportoló nagyszerűen osztotta be az erejét, sokáig a negyedik-ötödik helyen haladt majd remek hajrájával végül harmadik lett a német Conrad Scheibner és a cseh Martin Fuksa mögött.

Noé Bálint és Kulifai Tamás (K-2 1000 m) a táv elején a harmadik helyen haladtak, ezután viszont úgy tűnt, hogy kissé visszaesnek. A befutóra azonban még maradt erejük és végül csak a svéd és a dán hajó előzte meg őket, vagyis bronzérmesek lettek. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A női kajakpárosok 500 méteres döntőjében Kozák Danuta és Csipes Tamara a tizenötödik illetve a kilencedik világbajnoki címéért küzdött. A magyar illetve a címvédő fehérorosz (Marina Litvincsuk, Volha Hudzenka) hajó kiemelkedett a mezőnyből. 250 méternél a mieink vezettek ám a belorusz egység ezután ritmust váltott és úgy tűnt, hogy nem lehet legyőzni. Kozákék viszont nem így gondolták: a magyar duó óriási hajrába kezdett és végül 18 századmásodpercnyi különbséggel diadalmaskodott. 

Balla Virág és Takács Kincső kenupárosa 500 méteren folyamatosan versenyben volt az érmekért ám az olimpiai ötödik helyezett egység végül hat századdal lemaradva a dobogóról, negyedikként ért célba. A 16 éves kenus Kiss Ágnestől az is szép eredmény volt, hogy bejutott az 500-as döntőbe, ott végül nyolcadikként zárt. A Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám kenupáros hetedik lett 1000 méteren akárcsak a kenunégyes ((Kollár Kristóf, Zombori Dominik, Korisánszky Dávid és Hodován Dávid)). A Nádas Bence, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos és Gál Péter alkotta kajaknégyes nem tudta megismételni az előfutamban látott formáját és kilencedikként zárt. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59321/pics/lead_800x600.jpg
Kozák Danuta,MOB,parasport,kajak-kenu

További cikkek

Egyéni sportok

Birkózás: Lőrincz Tamás még nem döntött a jövőjéről, és példát akar mutatni

2021.09.26. 12:55
Lőrincz Tamás Tokióban feltette a koronát sikerekben gazdag pályafutására, ám a jövőjéről még nem döntött teljes …

Egyéni sportok

Kajak-kenu vb: három magyar világbajnoki cím 5000 méteren!

2021.09.19. 17:30
Mind a négy 5000 méteres döntő magyar éremmel zárult a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon, ráadásul Adolf Balázs, Noé Bálint és Kőhalmi Emese is világbajnoki címeit …

Egyéni sportok

Kajak-kenu vb: világbajnok Lucz Anna és Csizmadia Kolos kajakpárosa!

2021.09.19. 13:35
Mindkét mix-döntőben született magyar érem a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon, a kajakpáros ráadásul világbajnoki címet szerzett!

Egyéni sportok

Kajak-kenu vb: öt magyar éremmel folytatódott a világbajnokság

2021.09.19. 12:50
Összesen öt magyar érem született a Koppenhágában rendezett kajak-kenu világbajnokság délelőtti döntőiben.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: véget értek a játékok, 16 érmet szereztek a magyarok - szeptember 5.

2021.09.05. 15:50
Tokióban véget ért a 16. nyári paralimpiai játékok. amelyen a magyar sportolók összesen 16 érmet, közte 7 aranyat …

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: zárásként egy kajakos bronz is összejött - szeptember 4.

2021.09.04. 14:05
A kajakos Varga Katalin bronzérmes lett, míg a távolugrásban aranyérmes Ekler Luca 400 méteres síkfutásban ötödikként végzett a …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: bronzérmes a kajakos Varga Katalin!

2021.09.04. 04:10
Varga Katalin remek versenyzéssel bronzérmet szerzett a tokiói paralimpián a női kajak KL2 200 méteres versenyében.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: újabb magyar kajakkirály! - szeptember 3.

2021.09.03. 15:25
A tokiói paralimpia mai napja sem múlt el magyar érmek nélkül: Kiss Péter Pál nagyszerű versenyzéssel nyerte a kajakosok döntőjét, míg Pap Bianka 200 méteres …

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Pap Bianka ezüstérmes 200 méteres vegyesúszásban!

2021.09.03. 10:25
Pap Bianka megszerezte a harmadik érmét is a tokiói paralimpián, miután másodikként végzett az SM10-es kategória 200 méteres vegyesúszódöntőjében.

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: Kiss Péter Pál paralimpiai bajnok!

2021.09.03. 03:55
A kajakos Kiss Péter Pál megszerezte a magyar küldöttség hetedik aranyérmét a tokiói paralimpián, miután megnyerte a KL1-es kategória férfi K-1 200 méteres döntőjét.