Birkózás: Lőrincz Tamás még nem döntött a jövőjéről, és példát akar mutatni

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Lőrincz Tamás Tokióban feltette a koronát sikerekben gazdag pályafutására, ám a jövőjéről még nem döntött teljes mértékben. Az olimpiai bajnokkal egy nagykanizsai közönségtalálkozón sikerült interjút készítenünk.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Négy Eb-győzelem, egy világbajnoki cím és egy olimpiai ezüstérem után Lőrincz Tamás élete legnagyobb sikerét elérve Tokióban olimpiai bajnok lett. A ceglédi sportoló a sikerét követően járja az országot, hogy minél több embert inspiráljon győzelme történetével. A bajnok pénteken Nagykanizsán vendégeskedett, ahol készséggel válaszolt a kérdéseinkre. 

Rió után majdnem visszavonultál. A világbajnoki érmek, majd a világbajnoki cím áttörte a gátat benned, hogy érdemes folytatni?

Abszolút. Az első dolog ami áttörte a gátat, az Viktor Európa-bajnoki győzelme volt 2017 év elején. `16-ban voltunk egy-két versenyen, világkupákon, ahol sikerült szép skalpokat szereznem és ez is önbizalmat adott a folytatáshoz. De ennek sok összetevője volt. 

Az olimpia volt a hatodik világverseny amit nyertél, egyben a legfontosabb. Formát tekintve hova sorolnád a karrieredben az olimpiai teljesítményedet?

Úgy gondolom, hogy nagyon jó formában voltam. Idén nyertem egy Európa-bajnokságot és egy olimpiát is. Nehéz lenne összehasonlítani, mások voltak az ellenfelek, sok minden más volt, de úgy gondolom, hogy mindkét versenyre sikerült maximálisan felkészülnöm. Nagyon fontos volt, hogy a komolyabb sérülések, hála Istennek elkerültek. Mindkét versenyre kiváló formában érkeztem. 

Ténylegesen utoljára láttunk Tokióban birkózószőnyegen?

Ez még a jövő zenéje, nincs kőbe vésve. 

El tudod magad képzelni edzőként a jövőben, például szerepet vállalnál Lőrincz Viktor felkészülésében? 

Sportszervező diplomám van. Nagyon érdekel a sportvezetés és ez a terület, nagyon szeretném magam ott kipróbálni. Nem zárkózom el az edzősködéstől sem. Meglátjuk, de egyelőre még nem döntöttem. Utóbbit én nagyon szeretném, Viktor szerintem kevésbé (nevet), de meglátjuk mit hoz a jövő. 

Mit gondolsz ki lehet Magyarországon az utódod 77 kilóban illetve ki határozhatja meg a magyar birkózósport jövőjét?

Hála Istennek nagyon jó az utánpótlásunk. Nagyon jó fiatal csapat van mögöttünk, így a birkózás jövője miatt abszolút nem kell aggódnunk. 77 kilóban a Lévai Zoli, Lévai Tomi testvérpár nagyon ütősek, nagyon komoly nemzetközi szintet képviselnek már most. Úgy gondolom, hogy méltó utódok lesznek. 

El tudod képzelni, hogy a gyermekeid egy napon odaállnak eléd, hogy birkózóbajnokok szeretnének lenni, mint te és a nagybátyjuk? 

Ha ez így alakul akkor nyilván el fogom fogadni. Egy elvárásom van, nagyon szeretném, hogy sportoljanak, főleg az általános iskolás évek alatt. Aztán, hogy ez mennyire lesz majd komoly és milyen sportágban az teljesen rájuk van bízva. 

Az olimpia óta több városban vettél részt közönségtalálkozón. Fontos számodra, hogy a gyerekek példaképként tekintsenek rád?

Így van, fontosnak tartom, hogy példaként szolgáljak fiatal sportolóknak, mindenkinek. Szeretném megmutatni, hogy honnan jöttem, mi az az út amit végigjártam. Nem űrből származó ötlet, hogy valaki bajnok legyen, nagyon nehéz, sok akadállyal van kikövezve az út, de meg lehet csinálni. 

Címkék: birkózás, MOB
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59348/pics/lead_800x600.jpg
birkózás,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Torna-vb: Bácskay Csenge és Kovács Zsófia is világbajnoki ötödik

2021.10.23. 12:50
Bácskay Csenge ugrásban, Kovács Zsófia pedig felemáskorláton végzett ötödik helyen a Kitakjúsúban rendezett torna-világbajnokságon.át

Egyéni sportok

Torna-vb: Mészáros Krisztofer a legjobb 15-ben, kínai aranyérem

2021.10.22. 14:10
Mészáros Krisztofer a 14. helyen végzett a férfiak egyéni összetett döntőjében, a Kitakjusuban rendezett torna-világbajnokságon. Az aranyérmet drámai csatában a …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Torba Erik és Takács István is ötödik

2021.10.10. 19:45
Takács István és Torba Erik is elveszítette a bronzmérkőzését és így mindketten az ötödik helyen végeztek az Oslóban rendezett birkózó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Tyson Fury megint kiütötte Deontay Wildert és maradt a világbajnok

2021.10.10. 06:50
Hiába került kétszer is padlóra, Tyson Fury a tizenegyedik menetben kiütötte Deontay Wildert és így maradt a WBC nehézsúlyú …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Szőke Alex ezüstérmes!

2021.10.09. 19:20
A döntőben kikapott és így ezüstérmet szerzett a kötöttfogásúak 97 kilós súlycsoportjában versenyző Szőke Alex az Osloban rendezett birkózó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Torba Erik és Takács István is a bronzéremért mérkőzik

2021.10.09. 18:00
Torba Erik és Takács István is elveszítette az elődöntőjét és így mindkét kötöttfogású magyar birkózó a bronzéremért mérkőzik vasárnap az …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Torba Erik és Takács István is elődöntős!

2021.10.09. 14:40
A 63 kilós Torba Erik és a 87 kilós Takács István is biztosan éremért küzdhet kötöttfogásban az Osloban rendezett birkózó-világbajnokságon, miután mindkét magyar birkózó …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Lévai Tamás és Szabó László is az ötödik helyen végzett

2021.10.08. 20:15
A 77 kilós Lévai Tamás és a 82 kg-ban induló Szabó László is az ötödik helyen végzett az Osloban rendezett birkózó világbajnokság …

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Szőke Alex hátrányból felállva jutott döntőbe!

2021.10.08. 18:10
Óriási küzdelmet követően a kötöttfogásúak 97 kilós súlycsoportjában induló Szőke Alex bejutott az Osloban rendezett világbajnokság döntőjébe.

Egyéni sportok

Birkózó-vb: Szabó László is a bronzéremért küzdhet

2021.10.08. 12:50
Mindkét vigaszágas meccsét megnyerte és így a bronzéremért mérkőzhet a kötöttfogásúak 82 kilós súlycsoportjában induló Szabó László az oslói birkózó-világbajnokságon.