Ökölvívás: Crawford címet védett, sérülés vetett véget az év küzdelmének (videó)

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Terence Crawford kiütötte Shwan Portert a Las Vegasban rendezett gála főmérkőzésén és így megvédte a WBO váltósúlyú világbajnoki címét. 

Összesen négy világbajnoki címmérkőzést rendeztek ökölvívásban a hétvégén és valamennyi összecsapás komoly csatát ígért. . A New Hampshire államban található Manchesterben rögtön három bajnoki öv is terítékre került magyar idő szerint szombaton hajnalban. 

A WBO középsúlyú világbajnoka Demetrius Andrade az ír Jason Quigley ellen tette kockára az ír Jason Quigley ellen. A pályafutása 31. mérkőzését vívó bajnok rögtön az első menetben döntésre akarta vinni a dolgot és előbb megrendítette majd földre küldte ír ellenfelét. Quigley ugyan még felállt és kijött a második menetbe, de miután másodszor és harmadszor is megjárta a padlót, a vezetőbíró beszüntette az egyoldalú küzdelmet. Andrade 2018 óta birtokolja a címet, amelyet zsinórban ötödik alkalommal is megvédett. 

Második címvédésére készült az üzbég Murodjon Akhmadaliev, aki a WBA és az IBF kispehelysúlyú világbajnoka. A címvédőnek azzal a Jose Velasquezzel kellett megküzdenie, akinek csak néhány hete volt felkészülni a nagy mérkőzésre. A chilei ökölvívó szépen harcolt, de igazi esélye nem volt arra, hogy elkapja a bajnokot. Akhmadeliev végig irányított és a hetedik menetben majdnem le is ütötte ellenfelét. A tizedik győzelmét arató ökölvívót végül mindhárom pontozó 119-109 arányban látta jobbnak. 

Döbbenetesen nagy meccs lehetett volna a világbajnok Julio Ceasr Martinez és a kihívó McWilliams Arroyo légsúlyú küzdelméből a WBC övéért. A két bunyós egyből egymásnak esett és előbb Martinez majd Arroyo járta meg a padlót egy balosnak köszönhetően az első menetben. A második három percben aztán a küzdőfelek összefejeltek és Arroyo szemöldöke felszakadt. A kihívó hamarosan ismét a padlóra került ám felállt. Mivel a vétlen momentumból származó sérülése miatt nem tudta folytatni a küzdelmet látási zavarai miatt, így a ringorvos tanácsára a mérkőzésvezető beszüntette a meccset. Mivel nem volt elég pontozható menet, így a találkozó "no contesttel" ért véget azaz nem hirdettek végeredményt. Remélhetőleg a két ökölvívó között belátható időn belül létrejön a visszavágó. 

Vasárnap hajnalban aztán a világ egyik, ha nem a legjobb ökölvívója Terence Crawford is szorítóba lépett Las Vegasban, hogy a korábbi világbajnok Shawn Porter ellen tegye kockára a WBO váltósúlyú címét. A címvédő szokásához híven nem kezdett erősen, a harmadik menetben aztán összefejeltek és Portert ápolni is kellett, de a küzdelem folytatódott. Crawford ezután egyre több menetet nyert, de kiegyenlített volt a csata. Amikor a 10. menetre fordultak akkor a három potozónál 87-84, 86-85, 86-85 volt az állás. Ekkor viszont a bajnok egy fejre irányított kombinációval padlóra küldte kihívóját. Porter felállt, de hamarosan ismét a földre került, ekkor edzője, aki egyben az édesapja is egyből jelezte, hogy feladták a küzdelmet. 

Terence Crawford egy év után lépett ringbe és aratta 38. győzelmét, a korábbi vitathatatlan nagyváltósúlyú bajnok hatodszor nyerte meg a váltósúlyú vb-övet a WBO-nál. 

Címkék: Ökölvívás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59686/pics/lead_800x600.jpg
Ökölvívás

További cikkek

Egyéni sportok

Ökölvívás: Joseph Parker nyerte az év egyik legjobb nehézsúlyú meccsét (videó)

2021.12.19. 10:00
A korábbi világbajnok Joseph Parker egyhangú pontozással verte az egykori vb-kihívót Derek Chisorát a manchesteri ökölvívógála …

Egyéni sportok

Ökölvívó ob: nagyszerű döntők, testvérek is nyertek aranyérmet

2021.12.18. 20:20
Remek döntőket hozott a 98. Papp László férfi amatőr ökölvívó országos bajnokság utolsó versenynapja Győrben.

Egyéni sportok

Ökölvívás: véres meccset nyert meg az orosz KO-király (videó)

2021.12.18. 11:30
Kiütéssel védte meg félnehézsúlyú világbajnoki öveit Artur Beterbijev a montreali gála főmérkőzésén és így továbbra is ő a világ legjobbja az IBF-nél a …

Egyéni sportok

Ökölvívás: újabb kiütéses győzelem a japán klasszistól (videó)

2021.12.14. 19:10
Megvédte világbajnoki öveit a harmatsúlyú Naoya Inoue aki nyolc menet alatt ütötte ki thai ellenfelét a tokiói ökölvívógálán.

Egyéni sportok

Ökölvívás: drasztikus szabályváltoztatás az amatőröknél

2021.12.13. 20:45
A Nemzetközi Ökölvívó-szövetség megváltoztatja az amatőr mérkőzések pontozási rendszerét. Az új szabályok már 2022-ben életbe lépnek.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Donaire gyors kiütéssel maradt bajnok, Lomacsenko győzött (videó)

2021.12.12. 12:10
Nonito Donaire kiütéssel védte meg világbajnoki címét, Vaszil Lomacsenko pedig újabb győzelemmel lépett közelebb egy újabb …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Roy Jones Jr. hivatalosan is legenda lesz

2021.12.08. 17:15
Eldőlt, hogy többek között Roy Jones Jr., James Toney és Miguel Cotto is bekerül a Nemzetközi Ökölvívó Hírességek Csarnokába.

Egyéni sportok

Ökölvívás: újabb gyors KO a horvát nehézsúlyú reménységtől (videó)

2021.12.05. 09:40
Tizennegyedik mérkőzését is megnyerte a horvátok nehézsúlyú reménysége Filip Hrgovic, aki Las Vegasban ütötte ki aktuális ellenfelét.

Egyéni sportok

Ökölvívás: meglepetés és trónfosztás a New York-i ringháborúban (videó)

2021.11.28. 11:10
Nagyszerű mérkőzésen cserélt gazdát a WBO, WBA és az IBF könnyűsúlyú világbajnoki öve miután George Kambozas legyőzte az esélyesebbnek …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Kiko Martinez brutálisan kiütötte a címvédőt és újra világbajnok (videó)

2021.11.14. 12:55
Kiko Martinez meglepetésre kiütötte Kid Galahad és így a pehelysúlyú spanyol ökölvívó hét év után ismét …