WTCR: Tassi Attila negyedik Szocsiban, történelmet írt a Zengő Motorsport

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Első alkalommal fordult elő a Túraautó Világkupa történetében, hogy a Zengő Motorsport egy hétvégén belül két futamot nyerjen. A magyar pilóták közül Tassi Attila végzett a legjobban, aki negyedikként ért célba az év utolsó futamán. 

Fotó: facebook.com/zengomotorsport

1. futam

Matematikailag még hat pilótának volt esélye arra, hogy megnyerje az idei világkupa-szezont, ám Yann Ehrlacher előnye kényelmesnek volt mondható riválisaival szemben. A címvédő francia pilótának az is bőven belefért, hogy az ötödik rajtkockát szerezte meg az időmérő edzésen. Magyar szempontból nem alakult jól a kvalifikáció: Michelisz Norbert ugyan bejutott a Q2-be, de ott 12. lett, Tassi Attila egy hellyel a korábbi vk-győztes mögül startolhatott, míg Boldizs Bence a 19. rajtkockát szerezte meg. A mezőnyben nem volt ott Tiago Monteiro, a portugál pilóta egy vírusos tüdőgyulladás miatt kórházba került. 

Szakadó esőben kezdődött az első verseny amelynek startjánál a poleból induló Frederich Vervischt Giles Magnus és Jean-Karl Vernay is lerajtolta. Fél kör után be kellett küldeni a biztonsági autót, miután Esteban Guerrieri csúnyán összetörte a Hondáját és így számára nemcsak a futam, de a hétvége is véget ért. Az újraindítás után Vernay megelőzte Magnust és élre állt. Mikel Azcona és Robert Huff ekkor már a negyedik-ötödik helyen haladt és a Zengő Motorsport pilótáinak tempója bíztató volt. A brit és a katalán pilóta összedolgozott, és hamarosan már Magnussal csatáztak, aki átvette a vezetést Vernay visszaesése után. Huff és Vervisch koccantak és a korábbi világbajnoknak fel kellett adnia a futamot. Vernay és Azcona nagyot harcoltak a győzelemért az utolsó körben és utóbbi egy szép előzésnek köszönhetően nemcsak a vezetést vette át, de egyúttal meg is nyerte a futamot. 

Yann Ehrlacher hatodikként ért célba és így elegendő pontot gyűjtött ahhoz, hogy 2020 után ismét ő legyen a WTCR bajnoka. Amióta világkupa-rendszerben bonyolítják le a világ vezető túraaútó-sorozatát, ő az első akinek sikerült megvédenie címét. Ha a WTCC-t is ideszámoljuk, akkor utoljára Jose-Maria Lopez volt az, aki ismételni tudott. 

Tassi Attila hetedikként ért célba, Michelisz Norbert négy pontot szerezve 12. lett, míg Boldizs Bence a 17. helyen zárt. 

2. futam

Fotó: DPPI

Az eső némileg alábbhagyott a második futamra, amelynek rajtjánál Mikel Azcona az élre állt Yvan Mullerrel szemben, a rutinos franciát ráadásul Nestor Girolami is támadta. Tassi Attila és Gilles Magnus ütköztek a startot követően, a magyar pilóta folytatni tudta a futamot, az Audi versenyzője viszont kiesett. Miután kijött a Safety Car elképesztő esemény történt: a négyszeres világbajnok Yan Muller hátulról felöklelte Azconát és mindkettőjük versenye céget ért. Fél kör múlva Boldizs Bence is befejezte mai szereplését miután letarolta őt a Ladát vezető Kirill Ladygin. Ráadásul a teljes szezonos versenyzéstől búcsúzó Gabriele Tarquini is ütközött a mezőnyben. 

Huff hamarosan átvette a vezetést Girolamitól és a Zengő Motorsport versenyzője folyamatosan növelte a különbséget az argentinnal szemben. A harmadik helyért közben óriási csata kezdett kibontakozni Vervisch, Tassi Attila és Nathaniel Berthon között. 

Huff végül két és fél év után WTCR-versenyt nyert, a Zengő Motorsport pedig története során először ünnepelhetett dupla futamgyőzelmet egy hétvége során. Vervisch bejött másodiknak, Berthon az utolsó előtti körben megelőzte Tassi Attilát, aki így negyedikként ért célba. A francia azonban a pályán kívül hajtotta végre manővere egy részét, így jelenleg vizsgálat alatt áll. Michelisz Norbert nyolcadikként fejezte be az idényt. Gabriele Tarquini visszajött a pályára és hatkörös lemaradással egy pontot szerzett. 

A WTCR 2022-es szezonja a tervek szerint áprilisban Csehországban kezdődik. 

A bajnokság végeredménye:

1. Yann Ehrlacher (Lynk and Co, Franciaország) 222 pont
2. Frederic Vervisch (Audi, Belgium) 201
3. Jean-Karl Vernay (Hyundai, Franciaország) 177

8. Michelisz Norbert (Hyundai, Magyarország) 148
14. Tassi Attila (Honda, Magyaország) 88
20. Boldizs Bence (Cupra, Magyarország) 8

Címkék: Autósport, WTCR
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59733/pics/lead_800x600.jpg
Autósport,WTCR

További cikkek

Autó-motor

Rali-vb: Ogier defektje után nyolcaszor is Sebastien Loeb lett Monte-Carlo "hercege"

2022.01.23. 14:00
Bár sokáig Sebastien Ogier vezetett a Monte-Carlo Ralin, a címvédő defektjét követően Sebastien Loeb nyerte a …

Autó-motor

Dakar-rali: negyedszer is Nasszer al-Attijah a sivatag királya

2022.01.14. 11:55
Karrierje során negyedszer nyerte meg a Dakar-ralit az autósoknál a katari Nasszer al-Attijah. A motorosoknál a brit Sam Sutherland másodszor bizonyult legyőzhetetlennek a világ …

Autó-motor

Dakar-rali: Sainz újabb szakaszt nyert, Al-Attijah közel a végső győzelemhez

2022.01.13. 13:35
Az Audival versenyző Carlos Sainz nyerte a Dakar-rali 11. szakaszát, az utolsó nap előtt Nasszer al-Attijah magabiztosnak mondható előnnyel vezet …

Autó-motor

Dakar-rali: Peterhansel becsületből szakaszt nyert, dráma a motorosoknál, quadosoknál

2022.01.12. 14:00
Az óriási hátrányban lévő Stephane Peterhansel győzelmét hozta a Dakar-rali tizedik szakasza, amely során a motorosoktól és a …

Amerika

Dakar-rali: tarolt a Toyota, új éllovas a motorosoknál

2022.01.11. 13:45
A Toyota besöpörte az első három helyet a Dakar-rali kilencedik szakaszán, Nasszer al-Attijah minimálisan növelte is az előnyét. A motorosoknál Matthias Walkner átvette a vezetést Sam …

Autó-motor

Dakar-rali: Ekström is nyert egy szakaszt, Loeb tovább zárkózott

2022.01.10. 15:05
A korábbi ralikrossz-világbajnok Mattias Ekström sikerével zárult a Dakar-rali nyolcadik szakasza, amely során Sebastien Loeb újabb dolgozott le az összesített …

Autó-motor

Dakar-rali: Loeb szakaszt nyert és visszavette a második helyet

2022.01.09. 14:25
Sebastien Loeb sikerével zárult a Dakar-rali hetedik szakasza és így a korábbi kilencszeres ralivilágbajnok öt perccel csökkentette hátrányát Nasszer al-Attijahhal szemben.

Autó-motor

Dakar: Terranova nyerte a pihenőnap előtti szakaszt, változás a második helyen

2022.01.07. 15:00
Orlando Terranova sikerét hozta a Dakar-rali hatodik szakaszát, a pihenőnapra Nasszer al-Attijah viszonylag kényelmesnek mondható előnnyel …

Autó-motor

Autósport: rövidre sikerült a Szilveszter rally

2022.01.06. 17:00
Pásztor Tomi navigálásával hat gyors várt Csabiékra, amiből sajnos csak kettő adatott meg. Villáminterjú Juhász Csabival.

Autó-motor

Dakar-rali: Al-Attijah a leghosszabb szakasz győztese

2022.01.05. 14:25
Az összetettben is vezető Nasszer Al-Attijah győzelmével zárult a 2022-es Dakar-rali leghosszabb szakasza, így a katari pilóta tovább növelte előnyét a többiekkel szemben.