Tenisz: Djokovics pert nyert, de mégsem maradhat Ausztráliában?

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Újabb fordulat történt Novak Djokovics ügyében, miután a bíróság igazat adott neki és így a szerb teniszező minden bizonnyal indulhat a jövő héten kezdődő Australian Openen. 

Fotó: Reuters

Novak Djokovics kálváriája még szerdán kezdődött, amikor megérkezett a melbourne-i Tullamarine repülőtérre, ahol a hatóságok egy különszobába terelték amíg arról egyeztettek, hogy beléphet-e Ausztrália területére. A hírek korábban arról szóltak, hogy az Australian Open szervezői különengedélyt adtak a világelsőnek az induláshoz, aki egészégügyi problémára hivatkozva volt beoltva koronavírus elleni vakcinával. Victoria állam hatósága azonban megtagadta az állam területére való belépést, mivel nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy megkapja a vízumot. A teniszezőt addig egy reptéri szállodában helyezték el.  A karrierje 10. Australian Open-győzelmére és 21. Grand Slam-sikerére készülő Djokovicsért ezrek tüntettek Szerbiában és Ausztráliában, ám többen annak adtak hangot, hogy kivételezés történik a világelsővel. 

A sportoló ügyvédei szombaton bemutatták azokat az iratokat, amelyek szerint Djokovics november közepén már megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, míg december 30-án kiállították számára az orvosi mentességről szóló igazolást. Utóbbit azért kapta meg, mert december 16-án pozitív lett a covid-tesztje, ám a kiállítás előtti 72 órában nem volt lázas és semmilyen léguti tünete sem volt. Az ügyvédek azt állították, hogy a torna rendezőinek megbizásából egy független orvosi szakértői bizottság állította ki a mentességi igazolást, amelyet Victoria állam és az ezzel foglalkozó testülete is jóváhagyott a felülvizsgálata után. 

Magyar idő szerint reggel 8 órakor aztán jött az újabb hír: az ausztrál kormány beleegyezett abba, hogy visszavonja a vízum megtagadására vonatkozó döntést és így Djokovics elhagyhatta a melbourne-i hotelt. A sportoló visszakapta az útlevelét és személyes tárgyait is. A The Guardian cikke szerint a kormány elismerte, hogy nem hagyott elég időt arra, hogy Djokovics részletesen válaszoljon a kérdésekre, mielőtt értesítették a vízum megtagadásáról. 

A döntés lényegében azt jelenti, hogy Novak Djokovics részt vehet a január 17-én kezdődő Australian Openen! 

Azonban az ügyben még egy fordulat bekövetkezhet: Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter azonnal jelezte, hogy más úton próbálják meg megakadályozni a szerb sportoló belépését az országba és az új indokok alapján dönthetnek a vízum törléséről. Ha ez megtörténik akkor ismét bíróság elé kerül az ügy, mert a vízum törlése azt jelentené, hogy Djokovics 2025-ig nem léphet be Ausztrália területére a törvények értelmében. 

Frissítés 10:25:Újabb fordulat az ügyben! A szerb sajtóban kész tényként közölték. Djordje Djokovics illetve Szrdjan Djokovics, a játékos testvére illetve édesapja is megerősítette a hírt, hogy Novakotőrizetbe vették. Az indoklás szerint hiába nyert pert ugyanis a sportoló, a vízuma érvénytelen és így kitoloncolhatják az országból. Szrjdan Djokovics 12 órakor sajtótájékoztatót tart Berlinben. 

Cikkünk a sajtótájékoztatót követően frissül! 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60025/pics/lead_800x600.jpg
Tenisz,Australian Open

További cikkek

Egyéni sportok

Davis-kupa: nem sikerült a bravúr, kikaptak a magyarok Ausztráliában

2022.03.05. 09:35
A magyar Davis-kupa válogatott 3:2-es vereséget szenvedett Sydney-ben Ausztráliától a világcsoport nagydöntőjébe jutásért vívott párharcban.

Egyéni sportok

Tenisz: Juan Martín del Potro visszavonul

2022.02.05. 22:00
Bejelentette visszavonulását Juan Martín del Potro az argentinok Grand Slam-győztes, olimpiai ezüstérmes teniszezője.

Egyéni sportok

Australian Open: Rafael Nadal óriási fordítás után történelmet írt!

2022.01.30. 15:15
2009 után ismét Rafael Nadal nyerte az Australian Opent, miután kétszettes hátrányból legyőzte Danyiil Medvegyevet. A spanyol teniszező történelmet írt, …

Egyéni sportok

Australian Open: Grand Slam-győztes lett az ausztrál fenegyerek és jóbarátja

2022.01.29. 14:00
Nick Kyrgios és Thanasi Kokkinakis duója győzött az Australian Open férfi párosversenyében miután megnyerte a döntőt Matthew Ebden és Max …

Egyéni sportok

Australian Open: Ashleigh Barty hazai pályán is Grand Slamet nyert

2022.01.29. 12:20
Az ausztrál Ashleigh Barty győzelmével zárult az Australian Open női döntője, miután a világelső két szettnem győzött Danielle Rose Collins ellen.

Egyéni sportok

Australian Open: Fucsovics döntő szettben kapott ki, Udvardy is búcsúzott

2022.01.17. 07:25
Fucsovics Márton és Udvardy Panna számára is az első forduló jelentette a végállomást az év első Grand Slam-tornáján.

Egyéni sportok

Australian Open: elutasították Djokovics fellebbezését, lemarad a tornáról!

2022.01.16. 09:40
Sikertelenül zárult Novak Djokovics fellebbezése az ausztrál szövetségi bíróságon és így a világelső nem indulhat az év első Grand …

Egyéni sportok

Australian Open: törölték Djokovics vízumát, megint kiutasították Ausztráliából

2022.01.14. 11:15
Alex Hawke ausztrál bevándorlásügyi miniszter törölte a világelső teniszjátékos vízumát három nappal az Australian Open …

Egyéni sportok

Tenisz: Kanada nyerte az ATP-kupát

2022.01.09. 13:50
A kanadai csapat 2:0-ra legyőzte Spanyolországot a Sydneyben rendezett döntőben és így megnyerte a harmadik ATP-kupát.

Egyéni sportok

Australian Open: Djokovicsnak haza kell utaznia, nem védhet címet!

2022.01.05. 18:05
Egyre inkább folytatódik Novak Djokovics kálváriája. A világelsőnek az Australian Open szervezői engedélyezték volna az indulást, ám egy kormányrendelet miatt nem …