Elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, az Újpest, a Dunaferr és a Honvéd korábbi sportolója.

A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt. Az olimpiai bajnok tornász nemcsak sportolóként ért el kimagasló eredményeket, hanem kiváló férj és nagyon jó édesapa is volt – közölte a szövetség hétfőn. Csollány Szilveszter közel két hónapja került kórházba koronavírus-fertőzéssel.

Csollány Szilveszter 1970. április 13-án született Sopronban. Győrben kezdett el tornázni, első jelentősebb versenyén két ötödik helyet szerzett (gyűrűn és lólengésben) az 1986-os ifjúsági Európa-bajnokságon. 19 éves korában került be a magyar tornász-válogatott keretében, ám a stuttgarti világbajnokságon még csak tartalékként számoltak vele. Ebben az évben már mesterfokú bajnoknak mondhatta magát, kedvenc szerén a gyűrűn. 

1990-ben érte el első jelentősebb eredményét, amikor gyűrűn a harmadik helyen végzett az Európa-bajnokságon. Egy évvel később lólengésben aratta a legnagyobb sikerét, amikor is megnyerte az Európa-kupát. Három számban indult a párizsi világbajnokságon, gyűrűn ezüstérmet szerzett, majd a budapesti Európa-bajnokságon ismét a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Élete első olimpiáján Barcelonában pontszerző lett a gyűrűn hatodik helyezésének köszönhetően, de csapatban és egyéni összetettben is helytállt és zárt a kilencedik pozícióban. 

Az olimpiát követő évben teljesítette sorkatonai szolgálatát és bár magyar szinten a legjobbnak számított, a világbajnokságon némi formahanyatlás után ismét csak tartalékként számoltak vele. Az 1994-es világbajnokságon nem sikerült jól bemutatnia addigi legnehezebb gyakorlatát, így meg kellett elégednie a hetedik hellyel. Az Európa-bajnokságon kárpótolhatta magát, mivel a kontinensviadalon harmadszor is bronzérmet szerzett. Egy évvel az Atlantában rendezett olimpia előtt St. Louisba költözött, ahol edzőként is dolgozott. A környezetváltás miatt nem tért haza sem a magyar bajnokságra, sem az Európa-bajnokságra.

Az ötkarikás játékokat megelőzően aztán Puerto Ricóban a világbajnokságon megint felállhatott a dobogóra, annak is a második fokára. Bár több szeren és összetettben is indult nagy versenyeken ezután is, ám ekkor már csak a gyűrűre fókuszált. A döntést az olimpiai eredménye igazolta: hatodikként jutott be a gyűrű döntőjébe és a fináléban az olasz Jury Chechi mögött, a román Dan Burincával holtversenyben a második helyen végzett. Az év végén természetesen őt választották meg az év legjobb magyar tornászának. 

1997-ben tért haza az Egyesült Államokból és rögtön meg is nyerte a magyar bajnokságot. A világbajnokságon megint a második helyen végzett gyűrűn, és ebben az évben is megválasztották sportága legjobb magyar képviselőjének. Első nagy győzelmét 1998-ban aratta, amikor is a szentpétervári Európa-bajnokságon nem talált legyőzőre. Az év során több Grand Prix-viadalt és világkupa-versenyt is megnyert, ráadásul a vk-döntőben sem talált legyőzőre. Az 1999-es évben összesen három Grand Prix-versenyen diadalmaskodott, ám a világbajnokságon negyedik alkalommal is az ezüstérem jutott számára.  

Nem indult jól számára a 2000-es év, mivel az előolimpián egy sérülés miatt kénytelen volt vissza lépni. Két GP-viadallal jelezte, hogy a formájára a rövid kihagyás nem volt hatással, Brémában azonban nem tudott címet védeni az Európa-bajnokságon, miután a dobogó második fokára állhatott fel. Miután a címvédő Chechi sérülés miatt kihagyni kényszerült az olimpiát, így Csollány az ötkarikás játékok egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő.

Bár több szeren is kivívta az ötkarikás kvótát, de a gyűrű kivételével mindegyiktől visszalépett és az egyéni összetettet is csak bemelegítésnek használta. A szeptember 24-én rendezett döntőbe az első helyen jutott be bolgár riválisával Yordan Yovchevvel holtversenyben. A fináléban aztán nem volt kérdés, hogy ő a legjobb: 9.850-ös pontszámát meg sem tudták közelíteni a többiek, így élete legjobb gyakorlatát bemutatva olimpiai bajnok lett. 

Az olimpia záróünnepségén abban a megtiszteltetésben volt része, hogy ő vihette a magyar zászlót. A nagy siker elérése után sem állt le: újfent mesterfokú magyar bajnok lett, valamint ismét megnyerte a világkupát. Ezúttal nemcsak a legjobb magyar tornásznak, de az év magyar férfi sportolójának is megválasztották decemberben. 

2001-ben, immáron a Bp. Honvéd tornászaként (korábban az Újpest és a Dunaferr színeiben sportolt) két vk-versenyt nyert meg az év elején, valamint a brisbane-i Jóakarat játékokon is első lett a kedvenc szerén. A világbajnokságra nagy esélyesként utazott ki, ám ötödik alkalommal is "csak" az ezüstérem jött össze számára. 

Úgy vágott neki a 2002-es évnek, hogy az év legfontosabb versenye számára a debreceni világbajnokság lesz, ahol megszerezheti a tarsolyából hiányzó világbajnoki győzelmet. Az Európa-bajnokságot valamint a világkupát ennek is rendelte alá, mindkét megmérettetésen bronzérmez szerzett. A Főnix Csarnokban rendezett vb-n aztán hibátlan gyakorlatot produkálva, teljesítményére 9.725-ös pontszámot kapva hazai közönség előtt lett világbajnok. Mint később kiderült, ez volt az utolsó nagy versenye és így a búcsú mindenképpen méltóra sikerült. Az év végén megint őt választották meg az év sportolójának. 

Ekkor már majdnem másfél évtizede volt tagja a legszűkebb elitnek, így úgy döntött, hogy a 2003-as évet kihagyja. A magyar csapat nem tudta kivívni a világbajnokságon az olimpiai indulás lehetőségét, így eldőlt, hogy Athénban nem tudja megvédeni címét. Emiatt 2003. augusztus 18-án bejelentette visszavonulását. 

Pályafutása befejezése után dolgozott a vendéglátóiparban, tornaedző volt Izlandon, részt vett több televíziós sportvetélkedő-műsorban valamint egy tornatermet is elneveztek róla Pécs-Vasason. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/59808/pics/lead_800x600.jpg
Torna,olimpia,olimpiai bajnokaink,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Torna ob: Mészáros négy, Kovács három szeren győzött

2023.03.19. 15:05
Mészáros Krisztofer négy, Kovács Zsófia három aranyérmet nyert a tornászok országos szerbajnokságán.

Egyéni sportok

Los Angeles 2028: Kalifornia védekezik a hőséggel szemben

2022.09.22. 15:25
A 2028-as Los Angeles-i olimpia miatt Kalifornia különleges óvintézkedéseket vezet be, hogy minél jobban védve legyen mindenki a nyári játékok idején várható szélsőségesen …

Egyéni sportok

London 2012: tíz év után megkapta olimpiai ezüstjét az indonéz súlyemelő

2022.09.22. 12:00
Tíz év múltán vehetett át olimpiai ezüstérmet Citra Febrianti indonéz súlyemelő, aki eredendően negyedikként végzett a 2012-es londoni …

Egyéni sportok

Torna-vk: kijelölte szombathelyi keretét a női válogatott kapitánya

2022.09.22. 10:45
Draskóczy Imre, a magyar női válogatott szövetség kapitánya kijelölte az indulók névsorát a jövő hétvégén Szombathelyen sorra kerülő torna challenge …

Egyéni sportok

Európa Játékok: a torna kikerült a programból

2022.09.15. 14:15
A torna összes szakága kikerült a jövő évi, lengyelországi Európa Játékok programjából.

Egyéni sportok

Párizs 2024: legalább 60 megyét és közel 700 várost érint majd a lángváltó

2022.09.13. 18:55
Legalább hatvan megyét és mintegy hétszáz várost érint majd a 2024-es párizsi olimpia lángváltója - jelentette be kedden a …

Egyéni sportok

Olimpia 2036: Mexikó is szívesen lenne rendező

2022.08.26. 12:15
Mexikó is csatlakozott azon országok sorához, amelyek szívesen lennének házigazdái a 2036-os nyári olimpiának.

Egyéni sportok

Multisport Eb: Kovács Zsófia drámai fináléban a dobogó legfelső fokára ugrott

2022.08.14. 18:40
Kovács Zsófia aranyérmet szerzett vasárnap ugrásban a női torna Európa-bajnokságon, Münchenben. Talajon nyolcadik lett.

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.