Olimpiai Híradó: Shiffrin és Valijeva drámája, norvég rekordbeállítás - február 17.

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Mikaela Shiffrin és Kamila Valijeva is sportága legnagyobb sztárjaként utazott a kínai fővárosba, ám mindketten csalódottan távoznak majd a pekingi téli olimpiáról. A mai nap során Norvégia beállította a legtöbb aranyérem rekordját. 

Alpesi sí, női alpesi összetett

Fotó: Getty Images

A lesiklást követően Christine Scheyer vezetett, Ester Ledecka és Ramona Siebenhofer előtt a hölgyek utolsó számában. Mikaela Shiffrin az ötödik helyen állt, a műlesiklótudásához képest minimális lemaradással, így óriási esélye volt az amerikai ikonnak, hogy megnyerje az aranyérmet. Az óriás-műlesiklás és a műlesiklás után azonban kombinációban is megtörtént a dráma: Shiffrin néhány másodperc után kiesett és így minden bizonnyal érem nélkül hagyja el Pekinget (még csapatversenyben lehet minimális esélye, ha bekerül). Michelle Gisinnek így a tizenkettedik helyről kezdve a második számot sem okozott gondot megvédenie a Pjongcsangban szerzett címét és magabiztos előnnyel nyert honfitársa Wendy Holdener és Federica Brignone előtt. Ester Ledecka negyedik lett, így nem sikerült neki a bravúr, hogy újra két sportágban szerezzen érmet egyazon olimpián. 

1. Michelle Gisin (Svájc) 2:25.67
2. Wendy Holdener (Svájc) +1.05
3. Federica Brignone (Olaszország) +1.85
4. Ester Ledecká (Csehország) +2.65
5. Katharina Huber (Ausztria) +3.13
6. Christine Scheyer (Ausztria) +3.58

Műkorcsolya, női kűr

Fotó: Getty Images

Kamila Valijeva nevét lassan az is megtanulta, aki nem is néz műkorcsolyát. A 15 éves orosz klasszis ugyanis doppingbotrányba keveredett, miután szervezetében a stresszoldásra használt, könnyűdrogokban is megtalálható trimetazidin mintájára bukkantak. Az Európa-bajnokot hosszas huzavona után engedték indulni (később mégis kizárhatják ha a vizsgálat lezárul) és a rövidprogramban az első helyen is végzett. Óriási kérdés volt, hogy egy kiskorú sportoló ezt a nyomást el tudja-e viselni. A kűrben megszületett a válasz: Valijeva többször is elesett a programja során és így még a dobogóról is leszorult. Az olimpia tragikus alakja teljesen összetörve zokogott a negyedik helyét követően. Az aranyat Anna Scserbakova viszi haza Oroszországba honfitársnője Alekszandrva Truszova és a japán Szakamoto Kaori elől. 

1. Anna Scserbakova (Orosz csapat) 255.95 pont
2. Alekszandra Truszova (Orosz csapat) 251.73
3. Szakamoto Kaori (Japán) 233.13
4. Kamila Valijeva (Orosz csapat) 224.09
5. Higucsi Vakaba (Japán) 214.44
6. Ju Jung (Dél-Korea) 213.09

Északi összetett, Gundersen-csapatverseny

Fotó: Getty Images

Jarl Magnus Riiber nem vállalta a csapatban való indulást, de így is bivalyerős csapattal álltak ki a norvégok, akárcsak a németek, akik a covidot leküzdő Eric Frenzelt is csatasorba állították. A síugrás után az osztrákok nyolc másodperccel vezettek a norvégok előtt, de a németek és a japánok is belátható távolságban voltak. A 4x5 kilométeres sífutás második körére már teljesen együtt haladt a vezető négyes, a norvégok viszont az utolsó váltás előtt tempót váltottak és Jörgen Grabaaknak már csak be kellett jönnie a célba. A norvég csapat befutóembere úgy lett a sportág történetének első négyszeres olimpiai bajnoka, hogy bár Szocsiban nyert két aranyat, pekingi egyéni sikere és ezüstérme óriási meglepetésnek számít. Espen Björnstad, Espen Andersen, Jens Luraas Oftebro egyaránt először győztek a világ legnagyobb sporteseményén. Frenzel is történelmet írt, hiszen a negyedik olimpiáján szerzett valamilyen érmet, míg Vatabe Akito a japánok eredményének köszönhetően egy bronzzal gazdagította éremgyűjteményét. 

Ez volt Norvégia 14. aranyérme a pekingi olimpián, ezzel beállították Kanada vancouveri illetve saját maguk és Németország pjongcsangi rekordját a téli olimpiákat tekintve. 

1. Norvégia (Espen Björnstad, Espen Andersen, Jens Luraas Oftebro, Jörgen Graabak) 50:45.1 perc
2. Németország (Manuel Faißt, Julian Schmid, Eric Frenzel, Vinzenz Geiger) +54.9 mp hátrány
3. Japán (Vatabe Josito, Nagaj Hideaki, Vatabe Akito, Jamamoto Rjota) +55.2
4. Ausztria +59.6
5. Franciaország +2:15.0 perc
6. Egyesült Államok +2:22.0

Jégkorong, női torna

Fotó: Getty Images

1998 óta szerepel a női jégkorong az olimpia műsorán és Torino kivételével mindenhol kanadai-amerikai döntőt rendeztek és ez Pekingben sem volt másként. A két csapat már a csoportkörben megküzdött egymással, akkor 4-2-es kanadai győzelem született. A világbajnok "juharlevelesek" először Natalie Spooner révén találtak be, de az ő találatát les miatt elvették. Sarah Nurse és Marie-Philip Poulin  viszont már érvényes gólt szereztek akárcsak Brianne Jenner a második harmadban. A címvédő ugyan szépített Hilary Knight és Amanda Kessel révén, de Kanada megtartott egy gólt az előnyéből. A kanadaiak 2002, 2006, 2010 és 2014 után nyerték meg ismét az olimpiát. 

A bronzmérkőzésen: Finnország-Svájc 4-0
A döntőben: Kanada-Egyesült Államok 3-2

1. Kanada
2. Egyesült Államok
3. Finnország
4. Svájc
5. Orosz csapat
6. Japán

Gyorskorcsolya, női 1000 m

Fotó: Getty Images

Takagi Miho egyértelműen a sportág meghatározó alakjának számított már a mai nap előtt is, hiszen nyert világbajnokságot összetettben és sprintben is, volt olimpiai bajnok és háromszoros vb-győztes csapatban is, de az egyéni olimpiai arany még hiányzott a gyűjteményéből. 500-on és 1500-on is ezüstérmes volt Pekingben (akárcsak a drámai csapatdöntőben), 1000-en azonban összejött a várt siker számára. A japán klasszist megközelíteni sem tudták, sokat elmond a formájáról, hog a második legrövidebb távon csak a dobogó másik két fokát elfoglaló Jutta Leerdam és Brittany Bowe nem kapott másfél másodpercet tőle. 

1. Takagi Miho (Japán) 1:13.19 – olimpiai csúcs
2. Jutta Leerdam (Hollandia) +0.64
3. Brittany Bowe (Egyesült Államok) +1.42
4. Angelina Golikova (Orosz csapat) +1.52
5. Antoinette de Jong (Hollandia) +1.73
6. Ireen Wüst (Hollandia) +1.92

Síakrobatika, női krossz

Fotó: AFP

Három világbajnok és a német Daniele Maier jutott be a döntőbe az egymás elleni versenyben. Sandra Naslund külön klasszist képviselt és két vb-győzelem után most olimpiai bajnokká avanzsált, az ezüstérmes Szocsi bajnoka Marielle Thompson lett. Bár Pjongcsanghoz hasonlóan Fanny Smith ért célba harmadikként, a svájci hölgyet szabálytalan előzésért megbüntették és így Maier lett a harmadik. A bronzérmes sportszerűen jelezte a versenybíráknak, hogy nem történt szabálytalanság, ám így sem változtattak a döntésen. 

1. Sandra Näslund (Svédország)
2. Marielle Thompson (Kanada)
3. Daniela Maier (Németország)
4. Fanny Smith (Svájc)
5. Brittany Phelan (Kanada)
6. Courtney Hoffos (Kanada)

Sajnos idén sem lesz magyar páros a műkorcsolyaversenyekben, pedig hazánk 1956 után szerzett ismét kvótát ebben a számban. Hiába azonban a kvóta és az Európa-bajnoki hatodik helyezés, a Scsecsinyina Julija, Magyar Márk duó férfitagja elkapta a koronavírust. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60282/pics/lead_800x600.jpg
Jégkorong,MOB,Gyorskorcsolya,Műkorcsolya,Alpesi sí,Téli olimpia,északi összetett,extrém sportok,Peking 2022

További cikkek

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: Schouten és Van der Poel az összetett világbajnokai

2022.03.06. 22:30
A svéd Nils van der Poel és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak az összetett küzdelmek a norvégiai Hamarban rendezett …

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland és norvég siker csapatsprintben

2022.03.05. 19:00
A férfiaknál Norvégia, a nőknél Hollandia nyerte a csapatsprintet a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland aranyérmek és ezüstérmek sprintben

2022.03.04. 22:30
A férfiaknál és a nőknél is kettős holland győzelem született sprintben a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Amerika

NHL: gólokban gazdag meccsen nyert a Chicago (videó)

2022.02.26. 10:00
A Chicago Blackhawks 8-5-re győzött a New Jersey Devils ellen az NHL mai játéknapjának legjobb mérkőzésén.

Amerika

NHL: nagyszerű formában a Montreal (videó)

2022.02.24. 08:35
A Montreal Canadiens 4-0-ra verte a Buffalo Sabrest a mai játéknapon és így már zsinórban négy meccset nyert meg az NHL-ben.

Amerika

NHL: tizedszer nyert zsinórban a Calgary (videó)

2022.02.22. 08:50
A Calgary Flames az utolsó percben ütött gólokkal 3-1-re verte a Winnipeg Jetset az NHL legutóbbi játéknapján.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.