Vizes Eb: elkeseredettek a magyar nyíltvízi úszók, de várják az egyéni számokat

sportfaktor.hu

A csapatverseny törlése miatt elkeseredettek a római vizes Európa-bajnokság nyíltvízi küzdelmeire készülő magyar sportolók, ugyanakkor bizakodva várják a remélhetőleg megrendezésre kerülő egyéni számokat.

Gellért Gábor szövetségi kapitány csütörtökön, a csapat edzésén az új tervezett programmal kapcsolatban megjegyezte, miután az 5 és a 25 kilométeres küzdelmeket a szombati napra tették, ezért Sárkány Zalánnak döntenie kellett, ő pedig az embert próbáló hosszabb táv mellett tette le a voksát.

A szervezőknek egymást követő második napon kellett módosítaniuk a programon, mivel a verseny helyszínén, Ostia tengerpartján nagy a szél, a változtatásoknak pedig először a csapatverseny esett áldozatul.    

"El vagyunk keseredve, mert látva a versenyzők formáját bizony kőkeményen az aranyéremért úsztunk volna. Ez a helyzet rossz, de pozitívum, hogy jelen állás szerit legalább az egyéni küzdelmeket lebonyolítják"

- nyilatkozta Gellért Gábor.

A szakember elmondta: a tengerben körülbelül másfél méteres hullámok vannak, és ezzel ugyan még a versenyzők elboldogulnának, az őket biztosító hajókat viszont annyira dobálja, hogy rendkívül nehéz az irányításuk, ezáltal veszélyt jelentenek a sportolókra, akiknek a biztonsága mindennél fontosabb.

Gellért Gábor megjegyezte, a pályát pontosan még nem is tudták beúszni, ugyanis egyelőre képtelenség volt a bóják kihelyezése, ugyanakkor a tervek szerint egy négyzet alakú lesz és négy, egyaránt 400 méteres egyenesből áll majd egy kör. Hozzátette, elképesztően nehéz dolguk lesz az úszóknak, ugyanis a világbajnokságnak otthont adó Lupa-tóval ellentétben ezen a pályán két irányban sincsen tájékozódási pont.

"Ezáltal ez egy improvizatív verseny lesz, szerencsére nálunk vannak azért olyan rutinos versenyzők, mint például Olasz Anna és Rasovszky Kristóf, akiket biztosan nem lep majd meg ez a helyzet. Ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a körülmények miatt a mezőny szinte majd végig együtt úszik és csak az utolsó pár száz méter dönt majd"

- fűzte hozzá a kapitány.

A Lupa-tavon rendezett világbajnokságon a helyszín elsősorban a medencés 1500-as nagymenőknek kedvezett, Gellért Gábor szerint azonban ezúttal őket várhatóan "széttörik" majd a hullámok.

"Persze azért az olaszok abból a szempontból előnyben vannak, hogy itt készülnek egész évben, ismerik a környezetet"

- tette hozzá.

A legfrissebb forgatókönyv alapján szombaton az 5 és 25 kilométeres versenyeket, vasárnap pedig a 10 kilométeres küzdelmeket bonyolítják le.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/60397/pics/lead_800x600.jpg
Úszás,Nyílt vízi úszás

További cikkek

Egyéni sportok

Úszás: edzője szerint nagyon sokat javult Milák Kristóf hozzáállása

2022.09.22. 17:50
Edzője, Virth Balázs szerint nagyon sokat javult az olimpiai bajnok Milák Kristóf hozzáállása az idei szezonban.

Egyéni sportok

Wladár Sándor szerint Kós Hubertnek lendületet ad majd az amerikai környezet

2022.09.13. 15:15
Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint Kós Hubertnek előnyére válhat, hogy a jövőben az Egyesült Államokban készül.

Egyéni sportok

Junior úszó-vb: arannyal és ezüsttel kezdtek a magyarok Limában

2022.08.31. 08:15
Egy-egy arany- és ezüstéremmel kezdték szereplésüket kedden a magyarok a Limában zajló junior úszó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Úszás: Kós Hubert Michael Phelps korábbi edzőjével folytatja

2022.08.30. 13:10
Kós Hubert Európa-bajnok úszó az Egyesült Államokban, a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps korábbi edzőjének, Bob Bowmannek az irányítása mellett folytatja …

Egyéni sportok

Vizes Eb: törölték a nyíltvízi úszók csapatversenyét

2022.08.18. 14:45
A várható kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a római úszó Európa-bajnokság szervezői törölték a nyíltvízi úszók küzdelmeiből a csapatversenyt.

Egyéni sportok

Vizes Eb: Kós arany-, Késely bronzérmes a medencés úszás zárónapján

2022.08.17. 19:50
Kós Hubert arany-, Késely Ajna pedig bronzérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság zárónapján.

Egyéni sportok

Vizes Eb: Késely Ajna bronzérmes 400 méter gyorson

2022.08.17. 19:30
Késely Ajna bronzérmet nyert 400 méter gyorson szerdán a római úszó Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Vizes Eb: Kós Hubert aranyérmes 200 méter vegyesen

2022.08.17. 19:20
Kós Hubert aranyérmet nyert 200 méter vegyesen szerdán a római úszó Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Vizes Eb: Milák meglepetésekkel készül

2022.08.17. 15:20
Nem tartott nagy ünneplést utolsó úszását követően, jövőre pedig meglepetésekkel készül Milák Kristóf, aki kedden fejezte be a szereplését a római kontinensviadalon, három arannyal és két ezüsttel.

Egyéni sportok

Vizes Eb: két magyar a dobogó tetején

2022.08.16. 20:45
A magyarok négy arannyal, hét ezüsttel és két bronzzal a hollandokat megelőzve feljöttek az éremtáblázat második helyére.